Az sayıda kişinin bildiği ve Paris'in en iyi saklanan sırlarından biri olarak tanımlanan 'soğuk ağ' Paris'in Avrupa'yı saran sıcak hava dalgası ile nasıl mücadele ettiğini açığa çıkardı. İşte şehrin altında yılan gibi kıvrılan ve Mona Lisa gibi tarihi eserleri koruyan soğutma sistemi ile ilgili dikkat çeken detaylar...
#Mona Lisa9 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi ŞenerGittikçe artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve yanlış uygulamalarla birkaç yıl içinde Ortadoğu'nun birçok yeri yaşanamaz hale gelecek. Sınırımızın sadece 50 kilometre uzağındaki bir gölün son 20 yıldaki değişimi bu sorunun en net göstergelerinden biri. Tüm detaylar haberimizde...
#İran'Afet' denilince hep depremin akıllara geldiği ülkemizde artık bu algı da değişiyor. Bilim insanlarına göre, sel, kuraklık, orman yangını gibi iklim krizi odaklı afetler maalesef artık gündemimizde daha çok yer bulacak... Uzmanlara göre 'sıcaklık artışları' ve buna bağlı 'afetler' için ABD ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere dünya radikal adımlar atmazsa, korku filmi senaryolarını aratmayacak bir gelecek bizi bekliyor...
#İklim KriziBaşlıca ekonomik büyümeye bağlı olarak doğal alanların tahribata uğraması ve fosil yakıt tüketiminin artması mevsim normallerinin de seyrini değiştirdi. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) ‘1,5 santigrat derece Küresel Isınma Özel Raporu’na göre, yerküre insan faaliyetleri sebebiyle sanayi öncesi dönemin ortalamalarına göre 1 derece ısındı.
#IPCCBirleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 10 gün önce yayımladığı raporla açıkladı: “Gezegenimizin ateşi 1.5 derece daha yükselirse geri dönüşü olmayan bir yıkımla yüz yüze kalacağız. Dönülmez yola girmeye 10 yılımız kaldı.” Peki Türkiye’de durum ne? ‘1.5°C Küresel Isınma Özel Raporu’nun başyazarlarından Prof. Dr. Murat Türkeş’le ahvalimizi konuştuk.
#Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği PaneliKüresel ısınmada 'hızlı olun' uyarısı! İklim değişikliklerine dair kötü haberlerin bir kez daha ortaya koyulduğu Birleşmiş Milletler iklim panelinde dün, hükümetlerin önümüzdeki 10-20 yılda dünyayı bekleyen iklim kaynaklı felaketleri engellemek için yeterince çaba göstermediğine dikkat çekildi.
ABD’li iklim uzmanları Antarktika’nın batısındaki büyük buz örtüsünün önceden tahmin edilenin iki katı hızla ısındığını ortaya çıkardı. Uzmanların İngiliz bilim dergisi Nature Geoscience’ta yayımlanan bulguları küresel deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili korkuları artırdı.
Dubai’deki iklim zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketine rağmen iklim değişikliğindeki hedeflerimizden kopmadık. 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi öngörüyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTemmuz ayı hem ülkemizde hem de dünyanın dört bir yanında tarih boyunca ölçülmemiş yükseklikte sıcaklıkların kayda geçtiği bir dönem ve böyle giderse gelecekte dünyayı nelerin beklediğini görmek açısından çok iyi bir örnek oldu. O kadar ki yıllardır yaşanacaklara dair öngörülerini dile getiren bilim insanları bile Temmuz ayındaki tablo karşısında şaşkınlık yaşıyor. Üstelik bu durum öngörülenlerin yanında öngörülemeyen felaketlerin de kapısını aralıyor. İşte ayrıntılar...
#Temmuz 2023Beyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiA noktasından B noktasına gitmeye çalışırken küresel ısınmayı ne kadar etkiliyoruz? Her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim kriziyle mücadele için pek çok çözüm üzerine düşünüyoruz. Havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşımına karşı "çevreci" seçeneklerle büyük farklar yaratmak mümkün...
#İklim Kriziİsveçli Greta Thunberg gibi iklim aktivisti gençlerin sesi son yıllarda dünya çapında giderek daha fazla duyuluyor. Bu gençlerden biri olan lise öğrencisi Seren Anaçoğlu, Avrupa Birliği Türkiye İklim Elçiliği’ne atandı. Kendisini çevreye adayan Seren, “Cumaları okulu asıp elimle pankartla İstanbul’u geziyorum” diyor.
#Seren Anaçoğlu197 ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması, geçtiğimiz günlerde Türkiye tarafından da onaylandı. İklim krizine karşı evrensel mücadeleyi örgütleyen tek anlaşma olan Paris İklim Anlaşması hakkında hâlâ pek çok merak edilen bulunuyor. İşte dünyamız için büyük önem taşıyan Paris İklim Anlaşması hakkında en sık sorulan 12 soru ve 12 yanıtı…
#İklim KriziBirbiri ardına tanıklık ettiğimiz çevre krizleri, evrende bizden 8-10 ışık yılı uzaklıkta aniden meydana gelen bir yıldız patlamasının güneş sisteminde tetiklediği devinimlerin gezegenimize yansıyıp yol açtığı hadiseler değil.
#YazarKüresel ısınmanın temel sebebi insan faaliyetleri kaynaklı emisyonlar olarak görülürken emisyon azaltımına yönelik en iddialı senaryoların uygulanması halinde dahi küresel sıcaklık artışının gelecek 20 yıl içinde 1,5 dereceyi aşma riski yükseliyor. Birçok otomobil şirketi de emisyon konusunda adım atmış durumda.
#İklim KriziBilim insanları yıllardır iklim krizine dikkat çekiyor. Bunun sonucu ise kıyamet gibi görünen bir gelecek. Son yıllarda ise uzmanların dikkat çektiği konular öngörüden çıkıp gerçek olmaya başladı. Öyle ki bilim insanlarına göre Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alan iki şehir insanın yaşayamayacağı sınıra ulaşmış durumda... Peki hangi ülkeler ayakta kalacak? Türkiye iklim krizinden nasıl etkilenecek?
#Hava DurumuYıldız Holding ve DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle doğal kaynakların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi için yenilikçi projeler geliştirmiş girişimleri ödüllendiren Sabri Ülker Çevre Ödülü’nü bu yıl ecording imzalı “ecoDrone projesi” kazandı. İnsansız hava aracıyla havadan tohum topu atışları gerçekleştirebilen “ecoDrone” ulaşılması zor alanlarda 54 kat daha hızlı sonuç veriyor.
#Sabri Ülker