Ormanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARAz sayıda kişinin bildiği ve Paris'in en iyi saklanan sırlarından biri olarak tanımlanan 'soğuk ağ' Paris'in Avrupa'yı saran sıcak hava dalgası ile nasıl mücadele ettiğini açığa çıkardı. İşte şehrin altında yılan gibi kıvrılan ve Mona Lisa gibi tarihi eserleri koruyan soğutma sistemi ile ilgili dikkat çeken detaylar...
#Mona Lisa9 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi ŞenerGittikçe artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve yanlış uygulamalarla birkaç yıl içinde Ortadoğu'nun birçok yeri yaşanamaz hale gelecek. Sınırımızın sadece 50 kilometre uzağındaki bir gölün son 20 yıldaki değişimi bu sorunun en net göstergelerinden biri. Tüm detaylar haberimizde...
#İran'Afet' denilince hep depremin akıllara geldiği ülkemizde artık bu algı da değişiyor. Bilim insanlarına göre, sel, kuraklık, orman yangını gibi iklim krizi odaklı afetler maalesef artık gündemimizde daha çok yer bulacak... Uzmanlara göre 'sıcaklık artışları' ve buna bağlı 'afetler' için ABD ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere dünya radikal adımlar atmazsa, korku filmi senaryolarını aratmayacak bir gelecek bizi bekliyor...
#İklim KriziBaşlıca ekonomik büyümeye bağlı olarak doğal alanların tahribata uğraması ve fosil yakıt tüketiminin artması mevsim normallerinin de seyrini değiştirdi. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) ‘1,5 santigrat derece Küresel Isınma Özel Raporu’na göre, yerküre insan faaliyetleri sebebiyle sanayi öncesi dönemin ortalamalarına göre 1 derece ısındı.
#IPCCHepsi turistlerin uğrak yeri ama Nature Communications tarafından 2019'da yayınlanan bir araştırmaya göre suların yükselmesiyle 600 milyondan fazla insan yerinden ayrılacak. İlk aşamada etkilenecek kentler ise raporda yer aldı.
#FelaketKüresel eko sistem üzerine çalışma yürüten bilim insanları, 30 yıl içinde büyük şehirlerde çarpıcı iklim değişiklikleri yaşanacağı, Londra'nın bugünkü Barselona'ya, Seattle'ın San Francisco'ya, Stockholm'ün Budapeşte'ye, Milano'nun Dallas'a, Madrid'in Marakeş'e benzeyeceği öngörüsünde bulundu.
#LondraKüresel eko sistem üzerine çalışma yürüten bilim insanları, 30 yıl içinde büyük şehirlerde çarpıcı iklim değişiklikleri yaşanacağı, Londra'nın bugünkü Barselona'ya, Seattle'ın San Francisco'ya, Stockholm'ün Budapeşte'ye, Milano'nun Dallas'a, Madrid'in Marakeş'e benzeyeceği öngörüsünde bulundu.
#Londra2030-2050 yılları arasında küresel ısınma yılda 100 milyon kişiyi ekonomik açıdan olumsuz etkileyecek, 250 bin kişi hastalıktan ölecek. 3.5 milyar yoksul, karbon emisyonunun salt yüzde 10’undan sorumlu. Emisyonun yarısı, nüfusun yüzde 10’una denk gelen varlıklı kesimden kaynaklanıyor. Sel, fırtına, heyelan... Son yıllarda yaşadığımız tüm felaketler ‘kara günler’in habercisi... Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Klimatolog Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, devlet politikaları artık iklime göre konuşulmalı.
#Yazarlar“İklim değişikliğini tamamıyla anlayabilen ilk jenerasyonuz ve bu konuda bir şeyler yapabilecek sonuncusuyuz...” Böyle diyor Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Petteri Taalas. Polonya’da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı dolayısıyla tüm dünyada gözler iklim değişikliğinde. Devletler, dünya medyası, sivil toplum kuruluşları, bilim dünyası ‘yaklaşan kıyameti’ konuşuyor. Zira sera gazı emisyonu 18 yılın zirvesine çıkmış durumda. Yani tüm dünyayı olduğu gibi bizi de susuzluk, açlık ve nefessizlik bekliyor.
#GazetehaberleriBirleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 10 gün önce yayımladığı raporla açıkladı: “Gezegenimizin ateşi 1.5 derece daha yükselirse geri dönüşü olmayan bir yıkımla yüz yüze kalacağız. Dönülmez yola girmeye 10 yılımız kaldı.” Peki Türkiye’de durum ne? ‘1.5°C Küresel Isınma Özel Raporu’nun başyazarlarından Prof. Dr. Murat Türkeş’le ahvalimizi konuştuk.
#Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği PaneliKüresel ısınmada 'hızlı olun' uyarısı! İklim değişikliklerine dair kötü haberlerin bir kez daha ortaya koyulduğu Birleşmiş Milletler iklim panelinde dün, hükümetlerin önümüzdeki 10-20 yılda dünyayı bekleyen iklim kaynaklı felaketleri engellemek için yeterince çaba göstermediğine dikkat çekildi.
ABD’li iklim uzmanları Antarktika’nın batısındaki büyük buz örtüsünün önceden tahmin edilenin iki katı hızla ısındığını ortaya çıkardı. Uzmanların İngiliz bilim dergisi Nature Geoscience’ta yayımlanan bulguları küresel deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili korkuları artırdı.