Güncelleme Tarihi:
Ohio State Üniversitesi bünyesindeki bilim insanları, Antarktika’nın batısındaki uçsuz bucaksız buzla kaplı alanda bulunan Byrd Araştırma Merkezi’nde 1958 yılından bu yana ölçülen ortalama sıcaklıkların 2.4 santigrat (4.3 fahrenheit) derece arttığını bildirdi.
Araştırmanın liderliğini yapan Profesör David Bromwich, bunun gezegenimizdeki en hızlı yükselişlerden biri olduğunu ve küresel ortalamanın üç katı olduğunu belirtti. Araştırma raporunda, “Yaz sıcaklıklarındaki devamlı yükseliş yüzey erimesinin daha sık ve daha kapsamlı yaşanmasına neden olabilir” denildi.
Araştırmacılardan Andrew Monaghan, eğer Antarktika’nın batı ucundaki buz şelfleri kırılır ve dev buzullar denize doğru ilerlerse tehlikenin “çok daha yüksek” olabileceğini belirtti.
Benzer bir süreç Antarktik Yarımadası’nda (Şili’nin aşağılarında) da yaşanmıştı. Son yıllarda birçok büyük buz şelfi okyanusa salınmıştı.
2100'E KADAR 59 SANTİMETRE OLABİLİR
Dünya genelinde deniz seviyeleri geçtiğimiz yüzyıl içinde 20 santimetre yükseldi. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporunda 2100 yılı itibarıyla yükselişin 18 ila 59 santimetre arasında olacağı ifade edilmişti.
Ancak panelin hesaplamalarında Nature Geoscience’taki raporun işaret ettiği Grönland ve Antarktika erimeleri dikkate alınmadı. IPCC’nin güncellenmiş raporunun 2013’te yayınlanması bekleniyor.
Su seviyelerinin yükselmesi öncelikle Pasifik’teki Bangladeş, Tuvalu gibi rakımı düşük ülkeleri etkileyecek. Ancak İstanbul, Londra, Buenos Aires ve New York gibi büyük kıyı şehirlerinin de böylesi bir felaketten ağır zarar göreceği, tahmin ediliyor.