Nürnberg ve Fürth’de yaşlılara yönelik hizmet veren ‘Hayat Gündüz Bakım Evi’, düzenlediği yaz eğlencesinde birinci nesil göçmenleri ağırladı. Almanya’ya misafir işçi olarak gelip bugün yaşlanarak bakıma muhtaç hale gelen büyüklerimiz etkinlikte doyasıya eğlendi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesi ile Türkiye arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 60’ncı yılı nedeniyle Almanya’nın kalkınmasına katkı sağlayan birinci nesil temsilcisi göçmenlere “Talisman” ödülü verdi. Ödül töreni Almanya Uyum Vakfı inisiyatifiyle gerçekleştirildi.
#GazetehaberleriSosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin Kreuzberg İlçesi Teşkilatı, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60. yılında, Almanya’nın kalkınmasına katkı sağlayan birinci nesil göçmenleri onore etmek için Kreuzberg’de bir anıt açılmasını istiyor. İlçe teşkilatının önerisinin parti programına alınması yönünde karar alındı.
#AlmanyaDevlet Bakanı Maria Böhmer, 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılınmasını içeren "Opsiyon model" ile ilgili yeni bir çalışma yapıldığını söylerken "Bazı sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Konuyu edinilecek tecrübeler ışığında değerlendirip, gözden geçireceğiz" dedi.
Ege’de hiçbir zeytin bölgesi kalmadı. Tabiatın zengin nimetlerini kullanamayan insanlara her türlü ceza yağar. Ceremesini genç nesiller ve çocuklar çeker. Lütfen insanlarımız zeytinlik alsınlar. Aldığınız zeytinlikler hem sizi, hem çocuklarınızı hem de vatanı kurtarır. Türkiye beton oteller değil zeytinlikler vatanı olmak zorunda.
#Zeytin"Cincinnati, Ohio" denince aklınıza ne geliyor? Benim aklıma gelenler; ABD'nin Orta Batı diye adlandırılan bölgesinde bir yer, 90'larda televizyonda yayınlanan dublajlı Amerikan filmlerinde adı geçtiğine göre muhtemelen gelişmiş bir şehir, ama New York, San Francisco ya da Seattle gibi kozmopolit bir yer de değil yani...
#Melis AydoğanBAŞARILI gazeteci Bahar Çuhadar, çok ilginç bir kitap yazdı: ‘Yeni Ülke Yeni Hayat’. Heyecanla okudum. Yeni bir hayat kurmak için Türkiye’den göç eden, 30’larındaki 10 kişinin hikâyesi. Bu mübadeleden, azınlıkların zorunlu gidişlerinden, iltica yoluyla gerçekleşen siyasi göçlerden, işçi ve hatta beyin göçlerinden farklı bir durum. Çuhadar’a göre “yaşam tarzı göçü”. Tespit bana çok ilginç geldi. Zaten TÜİK verilerine göre yurtdışına göçte yüzde 42.5 oranında artış olmuş. Bu da önemli bir gösterge. Yaşadığımız zamanın ve günümüz Türkiye’sinin ruhuna uygun bir kitap. “Geçmişi ve bugünü bırakıp, geleceği başka bir ülkede inşa etmek mümkün mü? Yeni bir ülke, yeni bir şehir, yeni bir dil, yeni insanlar, yeni ağaçlar, yeni bir gökyüzü bulmak, yeniden köklenmek mümkün mü?” Bu soruların cevabını arıyor Çuhadar...
#YazarAYDIN Doğan Vakfı (ADV) tarafından nitelikli medya çalışanı yetişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 26. Genç İletişimciler Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler, Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllerini aldı. 33 üniversitenin İletişim Fakültelerinden Yazılı, Görsel, İşitsel, Reklam, Halkla İlişkiler ve İnternet Yayıncılığı dallarında 1351 öğrencinin 1057 çalışma ile katıldığı yarışmada, Seçici Kurullar tarafından 19 üniversitenin 113 öğrencisi 64 proje ile ödüllere değer görüldü.
#Arzuhan Doğan YalçındağDokuz yıldır Berlin Senatosu Uyum Sorumlusu olarak görev yapan Günter Piening, başta eğitim olmak üzere işsizliğe karşı mücadelede önemli yol katedildiğini söyledi. Piening, Çifte Vatandaşlık ve yerel seçim hakkının verilmesi, 'biz duygusunun' artırılması için “opsiyon modeli” uygulamasına son verilmesi gerektiğini de dile getirdi.
Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan iş gücü anlaşmasının50’nci yılı kutlamaları çerçevesinde İstanbul Sirkeci Garı’ndan kalkan‘Göç Treni’ Münih’e doğru ilerliyor. Trendeki birinci nesil göçmenler “Yıllarsonra aynı heyecanı yaşıyoruz” dediler. Göç Treni bugün Zagreb’de olacak.