BioNTech 2. ve 3. doz aşı randevu süresi için Sağlık Bakanlığı bilgileri gündemde yer alıyor. Salgında son 2 haftadır vaka sayılarının artmasıyla bazı sosyal ve kamusal alanlarda aşı olmayanlara yasak getirilmesi tartışılmaya başlandı. Toplum sağlığı gözetilerek yapılan BioNTech 3. doz aşı randevuları 50 yaş üzeri vatandaşlar için açıldı. BioNTech 2. doz aşı süresi ise güncellenerek kısaltılmıştı. Peki, BioNTech 3. doz aşı randevusu nasıl alınır? BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BiontechBioNTech 2. ve 3. doz aşı randevu süresi için Sağlık Bakanlığı bilgileri gündemde yer alıyor. Salgında son 2 haftadır vaka sayılarının artmasıyla bazı sosyal ve kamusal alanlarda aşı olmayanlara yasak getirilmesi tartışılmaya başlandı. Toplum sağlığı gözetilerek yapılan BioNTech 3. doz aşı randevuları 50 yaş üzeri vatandaşlar için açıldı. BioNTech 2. doz aşı süresi ise güncellenerek kısaltılmıştı. Peki, BioNTech 3. doz aşı randevusu nasıl alınır? BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Biontech 3. Doz Aşı RandevusuSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası aşılarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bakan Koca, 50 milyon doz aşının yapıldığını belirtirken merak edilen biontech 2. doz ne zaman yapılmalı sorusunu da yanıtladı. Peki biontech 2. ne zaman yapılmalı? İşte, biontech 2.doz aşı randevusu alma süresine dair detaylar…
#BiontechBioNTech aşısında iki doz arasındaki süre değişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamaya göre, ilk dozunu olanların ikinci doz aşı randevuları için bekleme süreleri kısaldı. Delta varyantına karşı aşılamanın varyantlar üzerinde etkili olacağını kararlaştırdıklarını belirterek Koca'nın açıklaması sonrası 2. randevu takvimi milyonların gündemine geldi. Peki, Biontech 2. doz aşı ne zaman kaç gün sonra yapılacak? İşte, Biontech aşı ikinci doz aşı süresi hakkında yapılan açıklamalar.
#Biontech 2. Doz Aşı Ne ZamanBioNTech 2. doz aşı tarihi, aşılama süreci devam ederken gündemde yer almayı sürdürüyor. Aşılama sürecine hız veren Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yaş grubunun 30 yaşa kadar indiğini bildirdi. Toplumsal bağışıklık için önemli olan aşılamada 3. doz için temmuz ayı işaret edilirken BioNTech 2. doz aşısı ile ilgili uzmanlardan da dikkat çeken açıklamalar geldi. Diğer yandan aşılama öncesinde imzalanan belgede BioNTech aşısı ikinci dozda gün sayısına yönelik detaylar yer alıyor. Peki, BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılır? İşte, BioNTech ikinci doz aşı tarihi hakkında bilgiler.
#Biontech 2. Doz AşıDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAlmanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir adam, kendi isteği ile 217 doz Covid aşısı oldu. Bilim dünyasını da şaşkına çeviren bu hiper-aşılama vakası, adamın gönüllü olarak kan ve tükürük örneklerini vermeyi kabul etmesinin ardından tüm detaylarıyla araştırıldı. İşte ilginç sonuçlar ve uzman yorumları…
#Hiper AşılamaCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıPandemi kâbusu yaşatan COVID-19’da aşının etkinliğini gösteren Türkiye’deki en büyük araştırmanın sonuçları açıklandı. 17 yoğun bakım ünitesinden 36 uzman hekim tarafından 3 bin hasta incelenerek yapılan araştırmaya göre, hastalığı ağır geçirenlerin yüzde 58’i aşısız.
#COVID-19Çıktığı günden beri gizli tutulan korona aşısının devlete maliyeti ilk kez açıklandı. NDR, WDR ve SZ’nin medya kuruluşlarının ortak araştırmasına göre, korona aşı siparişleri bugüne kadar 13.1 milyar Euro’ya mal oldu. BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarının 2021 yılında fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 oranında arttığı tespit edildi.
#NDR, WDR SZSosyal medya “Pfizer yöneticisinden itiraf” videosu ile çalkalanıyor. O videoda Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos’un ‘Aşı piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı durdurup durdurmadığı test edildi mi?’ sorusuna ilaç firmasının yöneticisi Janine Small, aşının kullanıma sunulmadan bu konuda test edilmediği, bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmedikleri cevabını veriyor ve bunu da ‘Bilim hızında ilerlemek ve bu açıdan, her şeyi risk altında yapmak zorundaydık’ diyerek açıklıyor. Ancak hatırlarsınız ki o ilk dönem aşılar bulaşmayı engellediği söylemi ile de tavsiye ediliyordu. Bilim dünyası bu soru-cevap ardından ikiye bölündü. Gelin, madalyonun iki yüzüne de bakalım.
#PfizerBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsÜçüncü doz aşının üzerinden altı ay geçenler için hatırlatma dozu randevuları tanımlandı. Ancak dördüncü dozu yaptırma konusunda emin olamayanların sayısı da çok. Hatırlatma dozunu kimler, ne zaman olmalı? Omikron varyantını geçirenler aşı kararını ertelemeli mi? Uzmanlara aşılamadaki son durumu sorduk.
#KoronavirüsTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsOmicron'a karşı en iyi korumayı sağlamak için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke üçüncü doz kararı aldı. Norveç'ten gelen haber bu kararın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan araştırma ile takviye doz olmayan kişilerde Omicron'a yakalanmaları durumunda görülen temel semptomlar belirlendi. İşte 2 doz aşı olanlarda en sık görülen Omicron belirtileri...
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Murat Akova, tüm dünyada hızla artan BA.2 varyantı ve Avrupa'da endişelere yol açan Delta-Omicron karışımı "Deltacron" hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Akova, Omicron'un alt varyantı BA.2'nin hafif seyrettiğini söyledi.
#Koronavirüs2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiSağlık Bakanlığı’nın 5- 11 Şubat tarihleri arasında 100 bin nüfusta 108,94 vaka açıkladığı Van, son 11 haftadır koronavirüs risk haritasında en iyi il konumunu koruyor. Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Cavit Türker, bunu, sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmasına borçlu olduklarını söyledi.
#Van