Kahramanmaraş depreminin ardından 10 ili etkileyen enkaz ve bina hasar tespiti çalışmaları devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı bina hasar tespiti başvuruları da İstanbul'da yaşayanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Peki, İBB bina tespiti başvurusu ücretli mi, nasıl yapılır? İşte, bina tespiti sorgulama ekranı...
#İBB Bina TespitiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da büyük dönüşümü sağlayacak Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden desteğinin ayrıntılarını paylaştı. Bakan Kurum, “Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok” mesajını verdi.
#Murat Kurumİstanbul’da son bir ayda iki bina kendi kendine çöktü. 1.5 milyon riskli, 600 bin çok riskli konut bulunan İstanbul’da yüzlerce binanın depreme dahi gerek kalmadan yıkılabileceği uyarısı yapılıyor. Eski binalarda yaşayan yüzbinlerce hane tedirgin... Peki hangi yapılar için risk tespiti gerekli, bu işlem nasıl yapılır ve dönüşüm süreci nasıl başlar? İşte tüm bilinmesi gerekenler...
#İstanbulSeçimler sonra erdi, şimdi en önemli gündem maddelerinden biri depreme hazırlık. Kentsel dönüşümle binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra güçlendirme de çok merak edilen konulardan. Yeni binada ilave kat izni yoksa mevcut dairelerin metrekaresi azalabiliyor. Örneğin 3 artı 1 daire, 2 artı 1 daireye dönüşüyor. Daireler küçülmesin denildiğinde de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ek ödeme gerekiyor. Bu durumda güçlendirme daha da cazip hale geliyor. Avukat Mustafa Şeref Kısacık güçlendirmeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:
#Binayı GüçlendirmeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme dair önemli konularla ilgili NTV ve Star TV ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin 6'lı Masa'nın en başından beri 7. ortak olduğunu belirterek, "CHP ile HDP'nin azami müşterekleri olduğunu biliyoruz. HDP, masanın altından üstüne çıktı" ifadelerini kullandı. Deprem konutlarının ilk temelinin yarın atılacağını söyleyen Erdoğan, "Toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna ise "YÖK'e gerekli talimatları verdik. 'Online sistemle biraz devam edelim' diyoruz. KYK yurtlarımız çok işimizi görüyor" şeklinde cevapladı.
#ErdoğanGeçen hafta okurlarımın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespiti üzerine yıktırılan binalarının nasıl yeniden yapılacağı veya güçlendirilebileceği konusundaki sorularını yanıtlamıştım. Bu hafta sıra kooperatif evlerinde... İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık’ın, kooperatif evlerini 6306 Sayılı Kanun’a göre kentsel dönüşüme sokmak isteyen okurlarımın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
#Riskli YapıKahramanmaraş’taki depremlerin ardından başta İstanbul’daki okurlarım, oturdukları eski binalarının “riskli yapı” olup olmadığını ve yıktırıp yerine yenisini nasıl yaptırabileceklerini merak ediyor. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespitini kim ister, nasıl tespit edilir? “Riskli” raporu verilen bina ne kadar süre içinde yıkılır? İstanbul Barosu avukatlarından M. Şeref Kısacık merak edilen soruları yanıtladı...
#KahramanmaraşÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında cevapladı. Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımlarının artırıldığını açıklayarak, "Nisan ayından itibaren yardımları hesaplara yatıracağız" dedi. "11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz vardı. 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı" diyen Bakan Kurum, "Hasar alan binalar elbette oldu, ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını açıkladı.
#Murat KurumDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul Depremiİstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için hem riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması hem de uygun binalara güçlendirme gerekiyor. Ancak uzmanlara göre güçlendirme sürecinde vatandaşlar birçok engelle karşılaşıyor ve zaman kaybı yaşanıyor.
#İstanbulDeprem felaketinden sonra risk tespiti ve güçlendirme talepleri arttı. Talebi gören fırsatçılar da boş durmadı. Merdiven altı firmalar binalarda test yapıyor, nakliye, emlak işiyle ilgilenenler “Biz güçlendiririz” diyor. Uzmanlar ise güçlendirme fırsatçılarına karşı uyarıyor: Güçlendirme, proje hazırlanmadan, ruhsat alınmadan yapılmaz. İşin ehli mühendisin yapmadığı çalışma, binalara daha çok zarar verir.
#İstanbulDeprem uzmanları İstanbul depreminin yaklaştığı ve acil önlem alınması uyarısı yaparken, binalarına dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin sayısı patladı. 6306 Sayılı Kanun kapsamı dışında Kat Mülkiyeti Hukuku kuralları içinde depreme dayanıklılık testi ve güçlendirmenin nasıl yapılacağına ilişkin gelen çok sayıdaki soruyu İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Binada GüçlendirmeİBB bina tespiti projesi KAhramanmaraş depremi sonra Hatay'da da ard arda gelen depremlerin ardından İstanbul'da yoğun ilgi görüyor. Uzmanların öngördüğü olası İstanbul depremi için vatandaşlar bina tespiti hakkında bilgi almak istiyorlar. Peki, İBB bina tespiti projesi nedir, ücretsiz mi? İBB bina tespiti başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar...
#İBB Bina Tespitie-Devlet bina hasar tespiti sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili vuran depremin ardından afetzedelerin erişimine açıldı. Bölgede bulunan depremzedeler evlerine geçmeden önce binam depreme dayanıklı mı hasar tespiti nasıl yapılır? sorularına yanıt ararken konuyla ilgili açıklama yapıldı. Bakan Kurum "“Vatandaşlarımız e-Devlet ya da bakanlık adresinden evlerinin hasar durumunu öğrenebilir” dedi. Deprem hasar tespiti https://hasartespit.csb.gov.tr/ veya www.turkiye.gov.tr e-Devlet ekranlarından öğreniliyor. Peki, bina hasar tespit sonucu nasıl öğrenilir? Benim evime ne oldu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Hasar TespitiKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremSesimi duyan var mı... Acıyı, umudu, çaresizliği bir arada hissettiren bu cümle günlerdir kulağımızda çınlıyor. 85 milyon deprem bölgesine yardım için seferber olurken, bir yandan da ülkenin yapı stokunun ne durumda olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, geçmiş afetlerde olduğu gibi “Deprem değil bina öldürür” diyor. Bugünlerde deprem bölgesindeki o binalarda yoğun bir çalışma var. Havadan ve karadan kalan yapılar için risk tespiti yapılıyor. Diğer illerde ise vatandaş tedirgin. Çünkü uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara şu soru geliyor: ‘Benim binam ayakta kalır mı?’ Bu sorunun yanıtı ve sonrasındaki süreçler için rehber hazırladık.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem hasar tespit başvurusu e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremin ardından vatandaşlar 'Benim evim depreme dayanıklı mı?' Bina hasar tespiti nasıl sorgulanır?' soruların yanıtına odaklandı. Deprem bölgesinde ikamet eden vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilecekler. Peki, e-Devletten bina hasar sorgulama nasıl yapılır? İşte, hasar tespiti sorgulama sayfası ve ayrıntılar.
#Hasar Tespit SorgulamaKahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, binaların sağlamlık durumunu araştırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile binaların risk durumunu sorgulamalayabilmeleri için internet üzerinden başvuruları almaya başladı. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor. Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Sonuçlar ise internet üzerinden erişime açılıyor. Peki İBB bina tespiti projesi başvurusu nereden, nasıl yapılır? İşte, adım adım bina hasarı tespit etme yöntemi
#İBB Bina Tespiti Projesi NedirEvimin hasar durumu nasıl, benim evim hasarlı mı? soruları Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depreminin ardından gündeme geldi. Türkiye'yi sarsan depremde hasar tespit çalışmalarına başlayacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasarlı bina durumunu öğrenmek için e-Devlet sorgulama ekranını erişime açtı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, internete erişimi olmayan vatandaşların bina hasar tespit sorgulamalarını, Bakanlığın iletişim merkezlerinden de öğrenebileceklerini kaydetti. Peki, bina hasar tespiti nasıl yapılır? İşte, e-Devlet hasarlı bina sorgulama ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar...
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, 10 ilde sürdürülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin, “10 ilde hasar tespit çalışmalarımız toplam 6 bin personelle devam ediyor… Şuana kadar 10 ilde 132 bin 898 bina incelendi. Bu binalarda toplam 761 bin 104 bağımsız bölüm incelenmiş oldu. Bu incelemelerin içerisinde bina bazlı olarak 7 bin 584 adet yıkık ya da acil yıktırılması gereken yapı, 12 bin 617 adet yapıda ağır hasarlı yani oturulamaz, kullanılamaz durumdaki bina olarak tespit edildi. Bunların bağımsız bölüm olarak karşılığı da 100 bin bağımsız bölüme denk geliyor. 100 bağımsız bölümde şu anda oturulması mümkün değildir… 31 bin 791 yapı az hasarlı, 60 bin 185 yapı hasarsız olmak üzere yaklaşık 92 bin yapı az hasarlı ya da hasarsız görülüyor. Bu yapıların depremden oturulamayacak durumda bir hasar almadığı anlamına geliyor… Hasar tespit çalışmalarının ardından evi hasarsız ve az hasır olan vatandaşlarımız dilerlerse evlerine girebilirler… Hasar tespit çalışmalarını, teknik çalışmaları 3-4 gün içerisinde bütün illerde de bitirebiliriz. Bakanlık olarak çok ciddi, eğitimli ekibimiz var. Ancak vatandaş bir şok ve travma yaşadı. Sahanın bir takım hassasiyetleri var. Biz bu hassasiyetleri de gözeterek ve saygı duyarak normal bir hızla ilerliyoruz…” dedi.
#DepremEmlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım tarihinde başlıyor. Taksitle ödeme yapmak isteyenler için başlayan süreç 30 Kasım'da sona erecek. Her gayrimenkule göre farklılık gösteren ödemeleri yapmayanlar için ise cezası var.
#Emlak VergisiKiralarla yarışan yüksek aidatlar yüzünden büyük tartışma yaşanırken, bir okurum site genel kurulunda karar alınarak, aidat ve demirbaş borçlarının silinip silinemeyeceğini soruyor. İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Mustafa Şeref Kısacık’a göre genel kurulda karar alınıp aidat ve demirbaş borcu tüm maliklerin oybirliği sağlanmadan silinemez.
#YAZARMimari projede olmayan ve bina iskânı balkonsuz şekilde alınan gayrimenkullere, gerekli izinler ve ilgili prosedürler takip edilerek sonradan balkon eklenebiliyor. Ama komşularınızın ‘olur’u ve belediyeden ruhsat almak koşuluyla. Aksi halde, komşularınızdan birinin şikâyeti üzerine ekstra balkonunuz ‘kaçak’ diye yıkılır. Aynı zamanda para cezası da kesilir. Emeğiniz ve paranız boşa gider.
#YazarElazığ’da yaşanan depremin acısı tüm Türkiye’ye yayıldı. Bir kez daha deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğiyle yüzleştik. Uzmanlar Türkiye için riskli olanın deprem değil binalar olduğunun altını çiziyor. Kamu yetkililerinin verdiği bilgiye göre ülke genelinde 6.7 milyon riskli yapı var. Tüm bu yapıların 20 yılda yenilenmesi bekleniyor. Ama deprem bizi beklemiyor. Peki evinin riskli olmasından endişe duyan vatandaş ne yapacak? İşte adım adım yol haritası...
#Gazetehaberleri