Osmanlı arşivlerine dalarak, kadı sicillerinden kent müzelerine uzanarak, daha önce hiç görülmemiş çapta bir baklava kitabı yazdılar... Tarihçiler Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın yazdığı kitaba yakından baktık ve bu kitabı hazırlatan Murat Güllü’ye de günümüz baklavacılığını sorduk.
#Yazgı PatarSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat KurumSoğuk algınlığı, grip, hafif idrar yolu enfeksiyonları, ağız yaraları ve diş eti problemleri gibi durumların tedavisinde yardımcı olabilen zeytin yaprağı hakkında bilinmesi gerekenleri Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu anlattı.
#SağlıkAnevrizmanın beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir balonlaşma olduğunu ifade eden İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alaattin Yurt, sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görüldüğünü söyledi. Bu balonlaşan yapının normal damara göre daha dayanaksız ve bazı koşullar altında yırtılıp beyin içine kanamaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabildiğini kaydeden Yurt, “Anevrizmalar doğuştan damarın gelişme bozukluğuna bağlı olabileceği gibi yüksek tansiyon, damar sertliği, damarın iltihaplanması veya kafa travması sonrası da gelişebilir. Anevrizmalar çoğunlukla beynin tabanında yerleşir ve buradaki beyin-omurilik sıvısı içinde kanamaya neden olurlar. Anevrizmaların yıllık kanama riski yaklaşık %1’dir. Anevrizma her yaş grubunda görülebilir ancak 25 ve yukarı yaşlarda sıklık giderek artmaktadır. Yaygınlığı en sık olarak 50-60 yaş arasındadır ve kadınlarda daha sıktır” şeklinde konuştu.
#1Son aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeMilli Savunma Bakanlığı (MSB), son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil 34 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. MSB kaynaklarından, teğmenlerin ve bazı personelin Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkine ilişkin yapılan açıklamada da "Konu ile ilgili başlatılan inceleme ve akabindeki Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) sevk süreci devam etmektedir. YDK’ya sevk edilmenin karar anlamına gelmediğini, sürecin devam ettiğini ve henüz bir karar verilmediğini ayrıca belirtmekte yarar var" denildi. Açıklamada, "İsnat edilen suç, kılıç çatmak veya 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' demek değil, amirlerin ikazlarına rağmen kasıtlı, organize ve planlı bir disiplinsizlik yapmaktır" denildi.
#MSBMSB kaynaklarından, teğmenlerin ve bazı personelin Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkine ilişkin yapılan açıklamada, "Konu ile ilgili başlatılan inceleme ve akabindeki Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) sevk süreci devam etmektedir. YDK’ya sevk edilmenin karar anlamına gelmediğini, sürecin devam ettiğini ve henüz bir karar verilmediğini ayrıca belirtmekte yarar var" denildi. Açıklamada, "İsnat edilen suç, kılıç çatmak veya 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' demek değil, amirlerin ikazlarına rağmen kasıtlı, organize ve planlı bir disiplinsizlik yapmaktır" denildi.
#MSBE. coli bakterisinin ölümle dahi sonuçlanabilen ağır hastalıklara sebep olması endişeleri artırıyor. Peki bu konuda neler bilmeliyiz? E. coli salgınlarından korunmak için neler yapabiliriz?
#SağlıkSon dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin, "Bu insanların bırakın sağlıkçı olmayı insani değerlerinden bir şey almadıklarını biliyoruz. Bu tür çetelerle, bu tür yanlış davranışlar içinde olan insanlarla mücadelemizi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıTrabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, bordo-mavili kulübün önündeki en önemli problemin vergi borcu olduğunu belirterek, “Trabzonspor’un gelir kalemlerini bir an önce artırması, kendi sabit getiriler ortaya çıkarması lazım. Bu getirilerle beraber de bir an önce Trabzonspor’un yüzde 50’nin üzerinde faiz yiyen vergi borcundan kurtulması lazım” dedi.
#TrabzonsporBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiEmeklilik statüsünü belirleyen ‘yedi yıl kuralı’ birçok kişinin merak ettiği bir konu. Bu kurala göre kişi son yedi yılda, yani 2.520 gün boyunca hangi statüde çalışmışsa emekliliği de ona göre oluyor. Aylığı buna göre belirleniyor. Son yedi yılda ödenen primin yarısı kadar prim hangi sosyal güvenlik sistemine ödenmişse kişi o sistemden emekli olunuyor.
#EmekliTürk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı vesilesiyle Türk-Alman Dostluk Derneği öncülüğünde Würzburg Belediye Sarayı’nda görkemli bir etkinlik düzenlendi. Würzburg Belediye Başkanı Christian Schuchardt himayesinde düzenlenen “1924’ten 2024’e, 100’üncü yılda Türk-Alman ilişkilerinin sıfır noktasını belirleme” sloganıyla düzenlenen etkinliğe, kültür sanat, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
#ALMANYABeykoz’da bulunan ve İstanbul’u ilk kuşatan askerlerin kabirlerinin yer aldığı Anadolu Hisarı Mezarlığı'nın bakımsız hali tepkiye yol açtı. Yıldırım Bayezid tarafından 1393’te yaptırılan ve 14’üncü yüzyıla ait izler taşıyan mezarlıkta, yeniçerilerin naaşları bulunuyor. Her bir kabirde, yeniçerilerin kalpaklarını temsilen eklenen yapıların ise kırıldığı, eksildiği ve yer değiştirdiği görülüyor. Tarihçi Zafer Bilgi, "Bunların teker teker korunup o kalpaklarının, hazır olanları var ise, tekrar yerine konulup bir onarımdan geçirilip, açık hava müzesi şeklinde Anadolu Hisarı‘na dahil edilerek, belki Hisarla birlikte ilgili kesimi aydınlatıcı bilgilerle kazandırılması gerekiyor" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise mezarlığın restorasyon projelerinin hazırlandığı ve ilgili koruma kurullarınca onaylandığı, kısa sürede restore edileceği bilgisi verildi.
#İstanbulParamotor, paraşüt ile kullanım sağlanan ve paraşüte güç vermesi, ivme kazandırması dolayısıyla tercih edilen motorlu hava aracıdır. Standart Yamaç paraşütü ekipmanının yanında, sırta takılarak sisteme ilave edilen paramotor, havada daha hızlı hareket edilebilmesine olanak tanıyor. Paramotor sayesinde çok yüksek bir yerden atlamaya da ihtiyaç duyulmayabiliyor. Peki, paramotor nedir ve ne demek? İşte, paramotor hakkında bilinmesi gerekenler
#Paramotor