Akademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarKırsaldaki çocuklara bilimi sevdirmek ve bilim insanı olmalarını teşvik etmek isteyen ‘Bilim Tohumları Ekibi’nin bu yılki ilk durağı Datça oldu. Mustafa Kutluay İlkokulu’nun öğrencileriyle buluşan ekip, onlarla çeşitli bilimsel etkinlikler, ‘Sütün İçinde Dans Eden Renkler’ ve ‘Sihirli Peçete’ gibi deneyler yaptı. Ağustos sonuna kadar Kars, Ağrı, Isparta, Kilis, Sinop, Edirne, Yozgat, Osmaniye ve Batman’a da gidilerek 5 bin çocuğa ulaşılması planlanıyor.
#GazetehaberleriCumhuriyet deyince akla ne geliyor? Bu topraklarda yaşayan milyonlarca insanın gözünde Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil. Özgürlüğün, modernleşmenin, kimlik arayışının ve birlikte yaşamanın en önemli simgesi. Cumhuriyet deyince o sabah pırıl pırıl, umutla dolu bir gün geliyor akla.
#1Yemyeşil ağaçlı tepeli, bembeyaz kumlarla kaplı plajları ve havuz gibi deniziyle Lord Howe Adası, tatil yapmak için ideal bir adres gibi görünüyor ama burayı ziyaret etmek herkesin yapabileceği bir şey değil. Peki neden?
#SeyahatSivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu hayatını kaybeden 33’ü aydın ve sanatçı, 2’si otel çalışanı 35 kişi, olayların 31’inci yılında düzenlenen programlarla anıldı.
#SivasGÜNLÜK hayattaki pek çok alışkanlık ve aktivite, vücuttaki çeşitli organları ve sistemleri etkilemektedir. Ciltte yağlanmaya ve diğer sorunlara da yol açan alışkanlıkların başında da sağlıksız beslenme gelmektedir. Yaşamımızı sürdürmek için gerekli bir eylem olan beslenme, cilt yağlanmasını çok büyük bir oranda etkilemektedir. Özellikle öğün hesabı yapmadan; çok tuzlu ve baharatlı besinleri, işlenmiş yağ ve diğer katkı maddelerini bolca bulunduran fast-food tarzı yiyecekleri veya şekerli içecekleri tüketmek cildin aşırı yağlanması için başta gelen nedenlerdendir.
#1Değerli okurlar... Reiki Master’ı, Hologenetik konusunda verdiği çığır açan eğitimler ve yazdığı kitaplarla adından söz ettiren doktor, akademisyen ve yazar Billur Memmedli ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdim. Billur hocamızın söyleşimiz sırasında verdiği kadim ve çok değerli bilgileri hepinizin ilgi ve merakla okuyacağınıza inanıyorum...
#Serenad Altan6’lı Masa yani artık resmi olarak kendi deyimleriyle Millet İttifakı, iktidar olmaları durumunda; 9 ana başlık ve 244 sayfada hemen hemen A’dan Z’ye yol haritalarını kamuoyu ile paylaştılar. Ayrıntılarını Hürriyet muhabiri Turan Yılmaz’ın haberinde bulacaksınız. İçinde önemli bulduğum, iddialı hedefler var. Ancak bir de “kesin yer alır ya da almalı” dediğim ama yer verilmemiş olanlarla, sanırım henüz uzlaşılamadığı için yanıtsız kalan bölümler de var. Ben sizlerle bunları paylaşacağım:
#6'Lı MasaFransız yazar Jean-Christophe Grange, ‘Mermer Adam’da İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Berlin’de kadınları öldüren bir seri katilin izini sürerek Nazi Almanya’sındaki ‘ari ırk’ ve saf kötülüğün portresini çıkarıyor. Kurgusu, yarattığı karakterleri ve tarihi arka planıyla bir Grange başyapıtı.
#Mermer AdamNilüfer Belediyesi’nin bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Ürünlü Biber Festivali’nde acısıyla tatlısıyla biber konuşuldu. Özgün ve yöresel ürünleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak, yerel üreticiyi desteklemek amacıyla gerçekleştirilen Ürünlü Biber Festivali’nde biz de jüri üyesi olarak birbirinden lezzetli biber yemeklerinin tadına baktık. Bu güzel etkinlikte Ürünlü kadınları sadece lezzetle yarışmadılar yaratıcı yemek sunumlarıyla bizleri şaşırttı.
#BursaGazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü mezunu Elif Atmaca, üniversite bitirme projesinde dezavantajlı ailelerin çocukları için oyuncak kiti tasarladı. ‘Toyi’ kitiyle çocuklar doğadaki, evdeki malzemeleri birleştirdiklerinde oyuncak yapabiliyorlar. Atmaca bu tasarımla New York’taki Modern Sanat Müzesi MoMA’nın mağazasında ürünü satılan ilk Türk tasarımcı oldu.
#Elif AtmacaBuğday filmi bu akşam televizyon ekranında izleyici karşısına çıkacak. TRT yayın akışında yer alan film ile ilgili araştırmalar başladı. Filmin yönetmen koltuğunda Semih Kaplanoğlu oturuyor. Peki, Buğday filmi oyuncuları kimler, konusu nedir?
#Buğday FilmiAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaMüsilaj nedenleri ve neden oluştuğu, Marmara Denizi'nde yeniden görülmesinin ardından gündeme geldi. Kadıköy ve Tuzla açıklarındaki görüntülerde müsilajın her geçen dakika arttığı görüldü. Marmara'da hızla yayılmaya başlayan deniz salyası yani müsilaj deniz sıcaklığının yüksek olması ve denizin durgun olması nedeniyle etkinliğini arttırıyor. Denizdeki canlı çeşitliliğinin azalmasından balıkçıların avlanmasına kadar birçok sorun teşkil eden müsilaj son günlerde yeniden ortaya çıktı. Peki, müsilaj nedir, neden oluşur? İşte, müsilaj nedenleri hakkında ayrıntılar.
#MüsilajKayseri'de gövde kısmındaki kınından dolayı diğer türlerinden ayrı olan ve dünya üzerinde sadece Yahyalı ilçesinde yayılış gösteren 'Kır Navruzu'nu koparana 109 bin 500 TL para cezası kesiliyor. Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Harun Dindar, "Vatandaşların bu türe denk geldiği zaman özellikle korumalarını ve örnek olarak bile olsa koparmamalarını tavsiye ediyorum" dedi.
#KayseriKayseri'de gövde kısmındaki kınından dolayı diğer türlerinden ayrı olan ve dünya üzerinde sadece Yahyalı ilçesinde yayılış gösteren 'Kır Navruzu'nu koparana 109 bin 500 TL para cezası kesiliyor. Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Harun Dindar, "Vatandaşların bu türe denk geldiği zaman özellikle korumalarını ve örnek olarak bile olsa koparmamalarını tavsiye ediyorum" dedi.
#Kayseri‘Tıbbi kenevir trenini kaçırmayalım’ (19 ocak) başlıklı yazımızın sıkıntı yarattığını gördük. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı uzmanlarla konuştuk. Bu konuda ciddi çalışmaların yürütüldüğünü, dünyadaki uyuşturucu lobisinin kenevir ekimini saptırdığını, hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda yanıltıldığını anlattılar. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun ekibinde yer alan Kimya Doktoru Eda Bıyık, “Dünya Sağlık Örgütü’nün BM’den geçirmeye çalıştığı uyuşturucuyu teşvik eden anlayışı 27 ülkeye liderlik yaparak engelledik. Aksi halde dünya kenevir tarlası haline getirilecekti. Tıbbi kenevirin riskli yönleri ve keten bitkisinin faydalarını içeren konularda Türkiye’nin tutumu konusunda sizi bilgilendireceğiz” dedi.
#Kenevir'Kendi yuvasını yapamayan' nadir kuş türlerinden olan papağanlar, bulundukları bölgelerin yerli türleri ile yuva rekabetine giriyor. İstanbul'da da ağaçlı bölgeleri mesken tutan ve haklarında çok sayıda efsane bulunan papağanları işin uzmanına sorduk. Papağanlar İstanbul'a nasıl ve ne zaman geldi? İddia edildiği gibi istilacı bir tür mü? Onların varlığı iklim krizinin bir göstergesi mi? İşte papağan dosyası...
#PapağanlarPassiflora (çarkıfelek) meyvesi çeşitli sağlık yararlarına sahip egzotik bir mor meyvedir. Passiflora meyvesi, güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu ve başka sağlık yararları da olabileceği için son zamanlarda çok dikkat çekiyor. Peki passiflora meyvesi nedir, neye iyi gelir, nerelerde yetişir ve nasıl yenir? İşte passiflora (çarkıfelek) meyvesi faydaları ve özellikleri…
#Passiflora Meyvesi