6 Şubat deprem felaketinden etkilenen bölge başta olmak üzere ülkemizde çocukların erken yaşta bilim ve bilimsel düşünce ile tanışmasına katkıda bulunmak amacıyla Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu tarafından “Bilim Kuşağı Atölyeleri” projesi hayata geçirildi. Bilimi seven, keşfeden, merak eden, sorgulayan nesiller yetiştirilmesine destek olmayı amaçlayan proje ile 3 yılda 8-13 yaş arası 750 bin çocuğa ulaşılması planlanıyor.
#DepremTüm çocukların başarılı bir bilim insanının sahip olduğu niteliklerle doğduğunu biliyor muydunuz? Çocuklar buldukları her şeyi ellerine alırlar, merak ederler, incelerler ve çevrelerindeki dünyaya gerçek bir ilgi gösterirler. Yeni şeyler denemek, bitmek bilmeyen sorulara yanıt aramak doğalarında vardır. Sürekli hipotez kurarlar ve onu test ederler. Temelde bilim insanlarının da yaptığı budur aslında. Ama okula gittiklerinde çoğu bilime olan ilgilerini kaybeder. Okullarda ne oluyor da çocuklar doğuştan gelen merak ve keşif duygularını, sorgulama yeteneklerini kaybediyorlar? Fen derslerinde neden başarısız oluyorlar?
#Konuk YazarBalkabağının yaklaşık yüzde 10’u kabuktan oluşuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2016 verilerine göre dünyada yılda yaklaşık 20 milyon ton balkabağı üretiliyor ve 2 milyon ton kabuk atığı ortaya çıkıyor. 15 yaşındaki lise öğrencisi Belfu Berkol, balkabağının kabuklarından ilaç kapsüllerinin hammaddesi olarak kullanılabilecek biyo-plastik üretti. Böylece hem atığı geri dönüştürdü hem ilaç kapsülünü daha ucuza mal etti.
#BalkabağıAnkara Kahramankazan İmrendi Köyü’ndeki ilkokul ve ortaokul öğrencilerini ziyaret edenHempa Çocuk Derneği gönüllüleri öğrencilere okuma kitapları hediye etti. Dernek Başkanı İbrahim Enes Duruay kitap dağıtım faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.
#Hempa Çocuk Derneğ‘Bilim Seferberliği Projesi’ kapsamında çocuklara bilimi sevdirmek amacıyla ülke genelinde 176 okulda öğrencileri bilimsel materyallerle buluşturan YGA gönüllüleri, Bitlis'te de hayal gücünü geliştirmeye yardımcı olan robotik kodlama seti dağıttı.
#BilimGenellikle ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim aldığı ‘yatılı bölge ortaokulları’ndaki dezavantajı ortadan kaldırmak isteyen Eczacıbaşı, 12 yılda yaklaşık 19 bin öğrenciye hijyen ve çevre eğitimi verdi 52 yatılı okulun banyo ve tuvaletini yenileyip okullara müzik sınıfı, kütüphane ve bilim setleri kazandırdı.
#Yatılı OkulHayal eden, fikirleri olan ve icat etmeyi öğrenmek isteyen çocukların günümüzdeki en önemli uğraşı bilim kitleri. Young Guru Academy’nin (YGA) hayata geçirdiği bilim kiti Twin, kısa sürede 25 bin çocuğa ulaştı. Düzenlenen yarışmayla çocukların geliştirdiği hayatı kolaylaştıran ve problemlere çözüm olan projeler sergilendi.
#Young Guru AcademySosyal inovasyon alanında farklı bir yaklaşımla hareket eden Young Guru Academy’den (YGA) çıkan teknoloji girişimleri dünya çapında işlere imza atıyor. Akıllı baston WeWALK, TWIN Bilim Seti, sesli tarihi yürüyüş uygulaması Piri ve yüzer güneş santralı YGA’nın öne çıkan sosyal girişimleri arasında yer aldı.
#YGAGeleceğin liderlerini keşfederek, onlara takım ruhunu aşılamayı amaçlayan Young Guru Academy (YGA) her yıl 50 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisinden başvuru alıyor. 5 aşamalı mülakatla 50 kişi seçiliyor. Ben de bir hafta sonu YGA ailesi ile hıncahınç dolu salonda tanıştım...
#Sefer LeventGeleceğin liderlerini keşfederek, onları ‘bensiz’ liderler olarak yetiştirmeyi amaçlayan Young Guru Academy (YGA) her yıl 50 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisinden başvuru alıyor. 5 aşamalı mülakatla 50 kişi seçiliyor. Ben de bir hafta sonu YGA ailesi ile hınca hınç dolu bir salonda tanıştım...
#GazetehaberleriABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşİBB, 40 bin öğrenciye kırtasiye seti dağıtımına başladı. Dağıtım töreninde konuşan İmamoğlu, "Eşitlik duygusu ve adalet duygusunu, zedelemeden yükseltmeli ve en iyi seviyeye taşımalıyız. Eşit koşullarda çocuklarımıza eğitim imkanı sunmalıyız" dedi. İmamoğlu, "Üzerimize düşen ne varsa yapmak zorundayız. Bu, bizim çocuklarımıza olan borcumuzdur, lütuf değildir. Hakkınız olanı, size veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
#İBBTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#TÜBİTAKTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#UludağYapay zekâ alanındaki gelişmeler eğitimden bilime, finanstan yazılıma, tıptan turizme tüm alan ve sektörleri kökünden değiştirip dönüştürmeye çoktan başladı. Open AI şirketinin geçtiğimiz günlerde GPT-4o isimli en gelişmiş büyük dil modelini kullanıma sunması ile birlikte özellikle dillerin ve buna bağlı olarak dil öğrenimi ve çevirinin geleceği eğitimde en tartışmalı konulardan biri olarak önümüzde duruyor
#Konuk Yazar