Günlük yaşamın psikanalizi

Güncelleme Tarihi:

Günlük yaşamın psikanalizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2003 22:58

21 Ekim 2003?den başlayarak her ayın üçüncü salı günü saat 18.30’da Galatasaras Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Toplantı Salonunda katılımın ücretsiz olduğu günlük yaşamın psikanalizi ele alınıyor. İstanbul Psikanaliz Derneği, Sigmund Freud’un yaklaşımına sadık kalarak psikanalizi ruhsallığın araştırılmasında ve tedavisinde kullanılan bir yöntem olmanın yanı sıra insanbilimlerinin de bir parçası olarak görmekte ve Avrupa düşünce geleneğinin bir ürünü olan psikanalizin ülkemizde yeni kurumlaşmaya başladığı bu dönemde onun gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu amaçla düzenlenen 8 Salı Toplantısında, günlük yaşamın çeşitli olgularını, psikanalizin divanından yola çıkarak, biyoloji, tıp, felsefe, güzel sanatlar, mimari, edebiyat, dilbilim, dinbilim gibi çeşitli alanlara da açılan çok yönlü bir tartışma ortamına taşımayı amaçlamaktadır. Konu başlıkları: Yazıdaki sır, söylemdeki sır: Edebiyat ve psikanaliz ilişkisi. Bilinçdışı ve beyin: Nörolojik bilimler ve psikanaliz. Yaşanan mekan ve yorumu: Mimari ve psikanaliz. Bilinçdışı ve kültür: Ruhsallığın oluşumunda kültürün işlevi. Ben ve öteki: Ben’den yola çıkarak ötekini tartışmak. Bilinçdışı ve felsefe: Düşlerin yorumu ve düşüncelerin yorumu. ilinçdışı ve dilin yapısı: Dilbilim ve psikanaliz. Yaratmak ve anlamlandırmak: Çağdaş sanat ve psikanaliz.

Tel/faks 0212 247 75 05 e-mail: turkpsikanaliz@yahoo.com

Tatilde eğlenceli bilim

İstanbul
Deneme Bilim Merkezi’yle işbirilği yapan bir tatil köyü, çocuk müşterilerine yönelik olarak ilk kez eğlenceli bilim bölümü kurdu. Antalya Aquamarine Tatil Köyü Genel Müdürü Mahmut Veziroğlu, İstanbul’daki Deneme Bilim Merkezi’ndeki dene- eğlen- öğren anlayışı içinde üretilen bilimsel deneyleri görünce, müşterilerinin önemli bir kısmını oluşturan çocukların eğlenerek öğrenmeleri için benzer bir bölüm açmaya karar verdi. Veziroğlu ‘uzun zamandır çocuklar için tatilde farklı seçenekler düşünüyordum; Deneme Bilim Merkezi’ni gezince proje kafamda oluştu’ dedi.

Veziroğlu, sergiyi kış aylarında Antalya’da öğrencilerinv e Antalya halkının hizmetine sunmak istiyor. Beldibi’nde bulunan tatil köyündeki bilim nerkezi için binalar yapıldı. 27 bilim seti üretildi. ‘Play and Learn’, yani ‘oyna ve öğren’ konan merkezde, eğitmenler çocuklara yardımcı oluyorlar. Deneyler arasında, matematik oyunları, fısıltı çanakları gibi ilginç oyunlar var..

Kar taneleri neden birbirine değmez?

Size gerçekten de çok merak ettiğim bir soruyu soracağım.. Kış aylarında kar yağdığında kar taneleri neden hiç birbirlerine değmeden yere inebiliyorlar. bunu küççüken büyüklerimiz bize hep ilahi yollarla açıkladılar bunun bilimsel olarak bir açıklaması varmı?

P. E.; spectator3@hotmail.com

7. Bilim Şenliği

Bilim
Merkezi Vakfı 25-31 Ekim 2003 tarihleri arasında 7. Bilim Şenliği’ni Deneme Bilim Merkezi’nde gerçekleştirecek. Her sene geleneksel olarak düzenlenen Bilim Şenlikleri, yeni gelişen teknolojileri, buluşları ve tüketime hazır ürünleri akademik dünyaya, öğrencilere ve halka tanıtmayı amaçlıyor. Bilim ve teknoloji alanında çalışan üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve seçkin firmalar katılımıyla düzenlediğimiz Bilim Şenlik’lerini onbinlerce kişi ziyaret ediyor ve medyanın büyük ilgisini çekiyor.

Şenlik süresince Deneme Bilim Merkezi’ninde bir parçasını oluşturduğu İstanbul Bienali dahilindeki Bruna Esposito’nın ‘Susuz Tualet projesi: Clivus Multrum’ sergisi ve Fransız Kültür Derneği ile getirmiş olduğumuz ‘Su’ sergisi ziyaretçilere açık olacak.

Taikonot

Astronot, Kozmonot... derken yeni bir sözcük giriyor dilimize: Taikonot. Çince ‘taikon’, ‘kozmos’ , ‘uzay’ demek. İki taikonot, eğer bir erteleme veya aksilik olmadıysa, üç gün önce uzaya çıkmış ve aynı gün geri dönmüş olacaklardı.

Neyse, önemli olan Çin’in uzaya insan gönderecek bir bilgi ve teknolojik düzeye yükselmiş olmasıdır.

Çin’in planlarında, önümüzdeki yıllarda da Ay’a ve Mars’a yolculuklar yapmak, uzayda bir uzay istasyonu ve laboratuvarı kurmak var.

Çin henüz yoksul, ama son 10 yılda dünyanın en düzenli ve istikrarlı büyüyen ülkesi.

Henüz dünya çapında bir otomobil veya uçak sanayisi yok, ama bilim ve teknolojide büyük bir atılım içinde. Dünyadaki iyi yetişmiş Çinli bilim insanlarını, uluslararası ücretler vererek ülkelerine geri döndürüyorlar. Tersine bir beyin göçü söz konusu.

Çin füze ve atom bombası programının babası Quian Xuesen de ta 1955 yılında ABD’den Çin’e dönmüştü. O zamanki anti komünist avı, çok sayıda bilimciyi ABD’den kaçırtmıştı. Binlerce Çinli bilim adamı, bugün Çin Uzay İdaresi’nde çalışıyor. Şanghay’da bir Uzay Akademisi var.

Ekonomik kalkınmanın, bilimsel-teknik temele dayanmadan başarılı olamayacağını biliyor Çinliler. Yeni teknoloji geliştirmeden ve üretmeden, rekabet edemeyeceklerinin bilincindeler.

Uzay teknolojilerini geliştirmeye, 1970’li yıllarda başladılar. ‘Uzun Yürüyüş’ isimli füzelerini 28 kez uzaya fırlattılar ve 50 uyduyu yörüngeye yerleştirdiler.

Bu füzelerle bu defa ‘Shenzhou’ (Tanrısal Gemi) ismini verdikleri ilk uzay araçlarını göndermeye başladılar. 1999’da Shenzhou-1 uzaya çıktı. Shenzhou-2 ile maymun, köpek ve tavşan dünya çevresini 108 kez dolaştı ve başarıyla geri döndü. Shenzhou-3 ile tavuklar uzayı ziyaret etti ve ilk uzaylı civcivler doğdu. Shenzhou-4 ile uzayda bir robot, insanın fonksiyonlarını test etti.

Ve sıra insanlı uçuştaydı artık.

Çinliler, ‘uzay teknolojisi sadece zengin ülkelere ait olamaz’ diyor. Nitekim bunu da kanıtlıyorlar. Çin artık ABD ve Rusya’nın arkasından üçüncü uzay devi. Zaten bunu amaçlamışlardı. Önlerine büyük bir hedef koydular ve ona doğru yürüyorlar.

ABD, Çin’e uzay teknolojisi satmıyor. Ama ne gam! Çinliler kendileri geliştiriyor bu teknolojiyi... Bütün mesele, beyinlere sahip olmak ve bilgiyi üretmek değil mi?

Çin, gerçek bir büyük ülke olmak için ve daha önemlisi ekonomik kalkınması için uzayı bir araç olarak kullanıyor.

Yarın dünya piyasalarındaki Çin mallarının arkasında, uzay teknolojileri üreten bir ülkenin bilimsel ve teknolojisi gibi, büyük bir reklám gücü olacak!

Çin’den alacağımız tonla ders var...

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!