SON zamanların en sevindirici hadiselerinden biri dünyanın en prestijli ekonomi ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yıl Türkiye’den çıkan bir iktisatçıya, Galatasaray Lisesi mezunu Daron Acemoğlu’na verilmesi oldu.
#Nobel Ekonomi ÖdülüDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarRusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un kuruluşunun yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Küresel Etki Konferansı (GIC 2022), önümüzdeki yıllarda eğitim alanında karşılaşılabilecek sorunlar, zorluklar, eğilimler ve yeni fırsatları tartışmak üzere 20 ülkeden 30’dan fazla uzmanı bir araya getirdi. Konferans 1 milyonu aşkın kişi tarafından izlendi.
#RusyaDiyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, hastanelerde hastalara manevi destek hizmeti verecek ‘Manevi Rehberlik Eğitim Konsepti ve Müfredatı Projesi’ başlatıyor. Projenin tanıtımı Köln DİTİB Genel Merkez’de yapıldı.
#Diyanet İşleri Türk İslam Birliği16 yıldır Almanya Başbakanı olarak göreve yapan Angela Merkel, ilklerin kadınıydı. Almanya’nın ilk kadın başbakanı. Birleşik Almanya’nın Doğu’lu ilk başbakanı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) ilk kadın genel başkanı. CDU’nun ilk kadın genel sekreteri.
#Angela MerkelTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri Teşkilatıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İkinci Uluslararası Güvenlik Kongresi'nde yaptığı açıklamada, "En iyi ses analizini yapacaksınız dedik, muhteşem bir program ortaya koydular. 'Yüz tanımada sizi kimse geçmeyecek' dedik. Şu anda bizim yüz tanıma programımız var. Amerika da dahil olmak üzere kimsenin bunun yanından geçtiğini düşünmüyorum. Bize de yakın zamana kadar çok yüz tanıma programı getirdiler. Bizim arkadaşlarımızın yaptıklarını geçebilen daha yüz tanıma programı görmedim" dedi.
#İçişleri Bakanı Süleyman SoyluAkademik çalışmaların değeri ‘atıf sayıları’ ile ölçülüyor. Yüksek atıf sayısı, yapılan çalışmaların dünya çapında başka araştırmacılar tarafından değerli bulunduğunu gösteriyor. İşte bu alanda iki gururumuz var. İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cengiz Kahraman ve Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Murat Tekalp, yine dünyanın en iyi 1000 bilim insanı arasında gösterildi.
#ABDTürkiye'nin 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne böbrek rahatsızlığı nedeniyle katılamayan lisans öğrencisi, heyetteki bilim insanları aracılığıyla elde ettiği verileri kullanarak hazırladığı araştırmayla Hindistan'da düzenlenen 8. Uluslararası ve 24. Gwalior Akademisi Matematik Bilimleri Konferansı'nda "En Değerli Genç Bilim İnsanı" ödülünü kazandı.
#AntarktikaFrankfurt’ta dijitalleşmenin toplumsal yaşamda neden olduğu değişiklilerin ele alındığı Türk Alman Sağlık Vakfı’nın (TDG) Konrad Adenauer Vakfı’yla (KAS) birlikte düzenlediği konferansta teknolojik gelişmenin insan haklarına ve temel değerlere uyumlu olmasının önemine vurgu yapıldı.
#Konrad Adenauer VakfıHavacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST dördüncü gününde tüm hızıyla sürdü. Festival kapsamında gerçekleştirilen ‘Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları 4. Kurultayı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kuracağımız 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde, 50 bin özel yetenekli öğrencimize teknoloji eğitimleri vereceğiz” dedi.
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yoğun ilgiyle karşılaştığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Kuracağımız 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde, 50 bin özel yetenekli öğrencimize teknoloji eğitimleri vereceğiz. Geçen sene 550 bin katılımcıya hitap eden TEKNOFEST’in bu sene 1 milyonun üzerinde misafire ev sahipliği yapmasını bekliyoruz. Dün itibarıyla ziyaretçi sayısı 420 bine ulaştı. Beşeri sermaye noktasında, emsallerimize göre karşılaştırmalı bir üstünlüğümüz var. Sahip olduğumuz bu avantajı, en iyi şekilde değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.
#Son DakikaHürriyet’in ikincisini düzenlediği Kadının Gücü Konferansı’nda Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, “Kadını güçlendirmek, gücünü arttırmak önemli olsa da yeterli değil. Erkeği güçsüzleştirmek ya da suçlamak, cezalandırmak, cezalarını daha da arttırmak da çözüm değil. Bu mesele çözülecekse güçlü kadınlar ve erkekler, el ele, omuz omuza vererek çözecekler” diye konuştu.
#Kadının Gücü Konferansı‘Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’ nedeniyle Birleşmiş Milletler’de bir konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Cinsiyet eşitliğini sağlamak için kadınlarımızı ve kızlarımızı bilimde güçlendirme çabalarını arttıracağız” dedi.
#Birleşmiş MilletlerDünya Kız Çocukları Günü Konferansı’nda konuşan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, dünyada okuma yazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum 1 milyara yakın yetişkinin üçte ikisinin kadın olduğunu belirterek, “Eğer daha iyi bir dünya istiyorsanız kız çocuklarının eğitimine yatırım yapın” dedi.
#Aydın Doğan Vakfı11 Ekim, Dünya Kız Çocukları Günü. Türkiye’de, 2005-2015 yılları arasında 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Dünya genelinde ise 700 milyon çocuk gelin var. Aydın Doğan Vakfı, bu yıl üçüncü kez Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı düzenliyor. Konferansın teması, ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar: 21’inci Yüzyılda Sosyal Değişimin Aktörleri Olarak Kız Çocukları’. Açılış konuşmacısı, tek gen bozukluğunu tanımak için geliştirdiği teknik, dünyada 100’den fazla merkezde kullanılan Iraklı doktor, prenses Nesrin El-Haşimi. El-Haşimi, hanedan üyesi olmasına rağmen cinsiyeti dolayısıyla pek çok zorlukla karşılaşmış bir bilimkadını.
#Nesrin El-Haşimi