İnsan yavrusu önce doğarken anne karnının huzurundan, sıcaklığından, yumuşaklığından, sonra da yaşamda ilk memeden sıyrılır. Bu sıyrılış kimi zaman halk arasında doğru bilinen yanlışlardan yani emzirme efsanelerinden dolayı zamanından önce olabilir. Bu yazıda, emzirme efsanelerinin her birini bilim ışığında tartışarak, emzirmeyi şefkatle en uygun zamanda sonlandırmaya yardımcı olmak amaçlanmıştır.
#EmzirmeBebeklik çağından itibaren çocukların ağız diş sağlığı ve çene yüz bölgesi gelişimi mutlaka takip edilmeli. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerine bağlıdır. Peki, süt dişleri neden bu kadar önemlidir? Uzman Diş Hekimi Sara Köprülü konu hakkında bilgiler verdi.
#ÇocukÜst ön grup dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşirimsi, beyaz nokta şeklinde başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine erken çocukluk dönemi çürüğü ya da halk arasında biberon çürüğü dendiğini ifade eden Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#BebekHer anne baba çocuğunun diş sağlığını korumaya özen gösterir. Küçük yaştan itibaren çocuğun diş temizliği alışkanlığı edinmesi için telkinlerde bulunur, aşırı şekerli besinler tükettiğinde dişlerine zarar gelmesinden endişelenir. Ancak diş çürüğüne yol açan bakteriler çocuğa başkasından da bulaşabiliyor.
#AileÇocuklarda diş fırçalama alışkanlığının kazanılması için aileler tarafından yapılan yönlendirilme önem taşır. Tek başına diş fırçalayan çocuklar çoğunlukla sadece dişlerin görünen ve kolay ulaşılan yüzlerini fırçalayabilirler. Bunun diş çürüklerine neden olduğunu belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rukiye Parlak, ayrıca emzik ve biberonun şeker, bal, reçel gibi gıdalara batırılarak uyumadan önce çocuklara verilmesinin de çürük riskini arttırdığını ifade etti.
#BebekBebeklik ve çocukluk döneminde sıklıkla görülen ve halk arasında 'biberon çürüğü' olarak biline bu durum, yanlış beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Peki biberon çürüğü neden olur? Biberon çürüğünü önlemek için neler yapılmalı? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? Bebek ve çocukların süt dişlerinin, kalıcı dişler için çok önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ebeveynleri biberon çürüğüne karşı uyarıyor.
#Biberon ÇürüğüErken çocukluk dönemi Diş çürüğü önlenebilir bir hastalık mıdır? Bu önemli sorunun cevabı günümüzde artık “EVET”. Diş çürüğünün önlenmesi konusunda uzmanlar ve bilim adamları 1900’lü yılların başlarından beri çalışıyor. Yapılan araştırmaların sonuçları, bilimsel toplantılarda sunulan raporlar, uzman diş hekimleri için oluşturulan klinik kılavuzlar özellikle birkaç anahtar noktanın yerine getirilmesi ile diş çürüğünün hiç başlamadan önlenebileceği, ya da başlangıç aşamasında durdurulabileceği görüşünde birleşiyor. Bunun başarılabilmesi için önce hekimlerin, sonra diğer sağlık çalışanlarının, eğitimcilerin, toplumun ve ebeveynlerin eğitilmesi gerekiyor.
#Eğitim