Bu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazUlaşılabilir İstanbul Temalı Proje Tanıtım Toplantısı'nda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "2029 sonunda 650 kilometreleri bulacak olan raylı sistemimiz 2029'dan sonraki ilk dönemde 750 kilometreye ulaşarak İstanbul'u hak ettiği raylı sistem ağına hep birlikte kavuşturacağız" ifadelerini kullandı.
#İSTANBUL“Martılarla bir yolculuk, mavi-beyaz bir mutluluk Paşabahçe vapurunda...” Bir dönem adına şarkılar yazılan Paşabahçe vapuru, Beykoz sahilinde jilet olmayı bekliyordu. Ancak daha yüzecek günü varmış! Vapur, suya indirilişinin 70’inci yılında restore edilip tekrar sefere başlayacak.
#Gazetehaberleriİstanbul’da bulunan vatandaşların, yeni tip Corona Virüsü (Covid-19) nedeni ile devletin yetkili organlarından gelen ‘Dışarı çıkmayın’ çağrısına uymadığı görüldü. Haftasonunu fırsat bilerek dışarı çıkan vatandaşlar, özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa kısmında araçları ile yoğunluk oluşturarak, sahil yolunun kırmızı renkte görünmesine neden oldu.
#Koronavirusİstanbul'da şiddetli sağanak, fırtına ve dolu hayatı felç etti. Sağanak sonrası pek çok noktayı su bastı, trafik felç oldu, vatandaşlar yollarda kaldı. Yağış nedeniyle hava ve deniz ulaşımı da olumsuz etkilendi. Bazı noktalarda diz boyu su birikintisi oluştu. Cep telefonlarının zaman zaman çekmediği, bazı noktalarda elektrik kesintileri yaşandığı görüldü. Avrasya Tüneli geçici olarak kapatıldı. Deniz hatlarındaki bazı vapurlar yağış sırasında denizin ortasında bekledi, yolculara can yelekleri dağıtıldı. Dolu yağışının ise pek çok evin ve otomobilin camlarını kırdığı görüldü. Haydarpaşa Limanı'nda vinç devrildi, yangın çıktı, Kağıthane'de bir depoya yıldırım isabet etti, Şişli'de ise mezarlık duvarı yıkıldı, 2 kişi yaralandı... Fırtınada yaralanan yaklaşık 10 kişi Üsküdar Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne tedavi için başvurdu. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Son açıklamaya göre yağışlar şiddetini azaltarak yarın akşama kadar sürecek. Gece saat 03.00'te şiddetli yağış bekleniyor.
#İstanbulSibirya soğukları Türkiye'yi dondurdu. İstanbul dahil bazı illerde eğitime ara verildi ve tatil edildi. İstanbul'da kar kalınlıkları Çatalca'da 60, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy'de 15, Maltepe, Beykoz'da 25 cm oldu. İstanbul Valiliği, zincirsiz araçların trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceğini duyurdu ve vatandaşlardan zorunlu olmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamalarını istedi. TEM Otoyolu’nun Sakarya Arifiye mevkiinde yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle 20 aracın karıştığı zincirleme kaza meydana geldi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Okullar yarın da tatil olacak mı" sorusuna cevap verdi.
#AnkaraAkdeniz'deki hala devam eden gemi faciasına da neden olan fırtına Marmara'ya ulaştı. Şiddetli rüzgar Bakırköy'de ağaçları devirdi, deniz ulaşımı etkileniyor, Balkanlar’dan gelen soğuk havanın etkisiyle 2014’ün son günü ile yeni yılın ilk günlerinde Marmara Bölgesi ile iç kesimler, kar yağışlı geçecek, sıcaklıklarda 14 dereceye varan düşüşler görülecek. Fırtınanın hızı saatte 80 km'yi bulacak. Sirkeci-Harem arabalı vapur seferleri, Üsküdar-Beşiktaş ve Kadıköy-Kabataş vapur seferleri de yapılamıyor. Kadıköy Söğütlüçeşme'de de köprüde çökme oldu. Pendik'te kuru yük gemisi karaya oturdu.
İstanbul’da köprü trafiğinden kaçanlar, denizyoluna yöneldi. İki yaka arasında denizyolunu kullananlar için ek seferler devreye girerken, İstanbul’da bir günde vapur, motor ve deniz taksiyi kullanan yolcu sayısı 365 bine yükseldi. Köprü trafiği, havayoluna da talebi artırdı. Yüksek geliri olanlar helikopter kiralamaya olan talebi yüzde 30 artırdı.
İstanbul’un laleden önceki simgesiydi erguvan. Çiçek açtığı ay Bizans’ın kuruluş günlerine rastladığı için imparatorluğa rengini vermişti. Sadece saraydaki soylular erguvan rengini giysilerinde kullanabilir, bir deniz canlısından elde edilen boyası altın fiyatına satılırdı. Osmanlı döneminde de sevildi erguvanlar, çiçekleri şairlere, ressamlara ilham verdi. Cumhuriyet döneminde Süheyl Ünver gibi erguvanı tutkuyla seven aydınlar şehrin ağaçlarına sahip çıktı, çoğalması için çalıştı. Son yıllarda erguvan tekrar eski itibarını kazandı. Boğaziçi’nde tekneyle düzenlenen erguvan turlarına katılanların sayısı hızla artıyor. Önümüzdeki günlerde bu güzelliği yaşamak isteyenler için bir rehber hazırladık. İşte şehrin en güzel 12 erguvan gözlemi noktası.
Bazı çevreler bugünlerde yaşadığımız sorunların Cumhuriyet’in kuruluş ideolojisinden kaynaklandığını yazıyor, söylüyor! Bunu yaparken tarihi eğip büküyor; yarım yamalak bilgileriyle büyük sonuçlara varıyor. Yapmak istedikleri mevcut iktidarın “resmi tarihini” oluşturmak. Peki, Cumhuriyet tarihinde kimlerin üreten “Kalem”; kimlerin sürekli satıp savan ve mülk kalmayınca umudunu dışa bağlayan “Silgi” olduğunu öğrenmek ister misiniz?
Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs etkinliğine izin vermeyen İstanbul Valiliği güvenlik önlemlerini abartınca bütün kentin trafiğini alt üst etti. Otobüs, metro, tramvay seferleri aksadı, vapurlar çalışmadı, köprüler kilitlendi. İşe yürüyerek gidebilen İstanbullular isyan etti, "Vali istifa" sloganları atıldı.
1970-80 ve 90’ların ortasına kadar zengin bir işadamı olarak bilinen Yusuf Ünlü ve oğlu ’Cüppeli Ahmet’in (Ahmet Mahmut Ünlü) yakın çevresini bilen bir dostumuz dün telefon ederek, "Bu aileyle ilgili bildiklerimi aktarmak istiyorum, çünkü Cüppeli denilen adam birçok insanı kandırdı, hálá da peşinden sürüklüyor" dedi.