Valiliğin halk korteji

Güncelleme Tarihi:

Valiliğin halk korteji
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2007 00:00

Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs etkinliğine izin vermeyen İstanbul Valiliği güvenlik önlemlerini abartınca bütün kentin trafiğini alt üst etti. Otobüs, metro, tramvay seferleri aksadı, vapurlar çalışmadı, köprüler kilitlendi. İşe yürüyerek gidebilen İstanbullular isyan etti, "Vali istifa" sloganları atıldı.

DİSK ve KESK’in Taksim’deki izinsiz 1 Mayıs etkinliğini önlemek isteyen İstanbul Valiliği ve emniyeti Asya ile Avrupa’nın bağlantısını sağlayan köprüler dahil pek çok yolu kilitleyince tarihin en büyük 1 Mayıs yürüyüşünün mimarı oldu. Saatler boyunca yollarda perişan olan halk araçlardan inince İstanbul, tarihinin en büyük 1 Mayıs yürüyüşünü gerçekleştirdi. İstanbul Valisi Muammer Güler olaylarla ilgili olarak 695 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

SEFERLER İPTAL

Taksim’i kordon altına alan emniyet güçlerinin talimatıyla Levent-Taksim Metrosu, Mecidiyeköy’e kadar sefer yaptı. Zeytinburnu-Kabataş tramvayı, Aksaray’dan döndü. İETT otobüsleri kapatılan güzergahlarda sefer yapamadı. Fatih ve Boğaziçi köprüleri, Avrupa yakasına geçişte tek şeride indirilip arama yapıldığı için sabahın erken saatlerinden itibaren tıkandı. Aksaray, Karaköy, Mecidiyeköy ve Beşiktaş’tan Taksim’e ulaşan ana ve ara yollar, Unkapanı Köprüsü, Galata Köprüsü araç trafiğine kapatıldı. Beşiktaş, Kadıköy ve Karaköy’e gelen tüm vapur, yolcu motoru ve toplu taşıma araçları ile Beşiktaş, Beyoğlu ve çevresindeki semtlere çalışan toplu taşıma araçları seferi iptal edildi. Dolmabahçe Sarayı’na gidecek turist otobüslerine saat 13.00’e kadar geçiş yaptırılmadı.

KÖPRÜLER FELAKETTİ

Kutlamaların yapıldığı Anadolu Yakası’nda trafik, miting sebebiyle değil de Avrupa Yakası’na geçişte her iki boğaz köprüsünde de polisin yaptığı arama sebebiyle tıkandı. Köprülere doğru Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Beykoz’daki neredeyse tüm ara sokaklar dahi kilitlendi. Kadıköy Meydanı’na da ulaşan tüm yollar trafiğe kapatılırken, meydan bariyerlerle çevreleyen polis kordonu altına alındı. Moda tramvayı çalışmadı. Üsküdar’dan Beşiktaş ve Kabataş’a motor seferlerinin iptal edildiğinden haberi olmayan vatandaşlar, sahil yolunu kesip, "Vali istifa" sloganları attılar. İşlerine yürüyerek gitmek zorunda kalan İstanbullular ile polis arasında sert tartışmalar yaşandı. Polis, öfkeli sürücülere, korna çalarak eylemi protesto etmelerini tavsiye etti.

Engellemelerden kurtulabilenler ise sabah saatlerinden itibaren Taksim’e çıkmak üzere özellikle Dolmabahçe ve Piyalepaşa bulvarında toplanmaya başladı. Taksim’e doğru ilk yürüyüş girişimi DİSK Genel Sekreteri Musa Çam ve beraberindekilerce yapıldı. Ancak bu girişim suyla püskürten polis 40 kişiyi gözaltına aldı. Ardından Beşiktaş ve Dolmabahçe’de toplanan tüm gruplara sert müdahale edildi.

GAZLI MÜDAHALE
/images/100/0x0/55eaef5ff018fbb8f8a0245a


Piyalepaşa Bulvarı’ndan Taksim’e yürümek isteyen 2 bin kişilik gruba polis müdahale etti. Molotofkokteylli, taşlı ve sapanlı grup, polis tarafından güç kullanarak dağıtıldı. Polis Ankara’dan gelen bir grup DİSK’liye Çamlıca gişelerinde gaz bombasıyla müdahale etti. Ankara’dan gelen grup geri dönmek zorunda kaldı. İstiklal Caddesi’nden Taksim’e yürüyen 500 kişilik grup da biber gazlı ve coplu müdahaleyle dağıtıldı. Saat 14.00’te gözaltına alınanların sayısı 695’e ulaştı.

30 YIL SONRA TAKSİM’DE

Buna rağmen öğleye doğru Gümüşsuyu’ndan yürüyen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, yaklaşık 200 kişilik bir grupla Taksim’de Kazancı yokuşu başında toplanan, SHP, ÖDP, SODEV, Eğitim-Sen temsilcileri ile buluştu. Kazancı Yokuşu’na kırmızı karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulunan ve 30 yıl sonra Taksim Meydanı’na çıkan gruplar, "Yaşasın 1 Mayıs", "İşte 1 Mayıs, işte Taksim" şeklinde slogan atarak bir süre alkışlı protestoda bulundular. Konuşmaların ardından bir grup Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.

Yurtta halaylı 1 Mayıs

ANKARA:
Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kalabalık grup, Sıhhiye Köprüsü altındaki kontrol noktasından alana alındı. Kontrol noktası yakınlarında Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) ile İşçi Partisi (İP) üyeleri taşlı sopalı kavgaya tutuştu. Her iki gruptan da yaralananlar oldu.

ARDAHAN: Türk-İş İl Temsilciliği’nce düzenlenen etkinlikte, Köy Hizmetleri Birim Müdürlüğü önünde toplanan işçiler halay çektiler.

ELAZIĞ: Hozat Garajı’nda toplanan işçiler adına açıklama yapan Eğitim-Sen şube başkanı Halit Ateş, demokrasi ve özgürlük diye meydanları inletenlerin bugün her tür demokrasi ve özgürlük talebinin karşısında dikildiğini savundu.

KONYA: Camlı Köşk önünde toplanan sendika temsilcileri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Celalettin Dinç, kamunun zenginlikleri satılarak başlanılan özelleştirmelerde sıranın kamunun toptan tasfiyesine geldiğini savundu.

TRABZON: Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan sendikalar ve siyasi partilerin üyeleri, Belediye Meydanı’na yürüdü. Kutlamalar halaylar çekilmesi ve horon tepilmesiyle sona erdi. DHA

Kilometrelerce...

1 Mayıs nedeniyle Galata Köprüsü, Unkapanı Köprüsü ve Karaköy girişinde önlem alan polis, araçları ve yaya vatandaşları aradıktan sonra geçişlerine kontrollü olarak izin verdi. Vatandaşların büyük kısmı işlerine kilometrelerce yürüyerek gitti.

Çatıdan molotof

Okmeydanı’nda izinsiz yürüyüş yapmak isteyenlere polis anında müdahale etti. Çevredeki bir binanın çatısına çıkanların attığı molotofkokteyli bir polis memurunu alevler içinde bıraktı.

Sapanlı savaş

1 Mayıs için Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bazı marjinal gruplar polisin engellemesi karşısında taş atarak geri çekildi. Okmeydanı ve Piyalepaşa Bulvarı’ndaki maskeli bir grup ellerindeki sapanlarla güvenlik güçlerine demir bilyeler attı. Bazı polisler ise ele geçirdikleri sapanları kullanmakta tereddüt etmedi.

İnönü Stadyumu önüne toplanan ve aralarında sanatçı Nur Sürer’in de bulunduğu bir grup da gözaltına alınmaktan kurtulamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!