Olivia, bir sabah yataktan şiddetli bir kusma nöbeti ile uyandı. Bir gün önce sıcakta fazla kaldığı için annesi kusmasının nedenini buna bağladı ancak hiç de sandığı gibi değildi. Aylar sonra küçük kıza ölümcül bir beyin kanseri teşhisi kondu. Annesi hastalığın erekn belirtileri konusunda tüm aileleri uyarıyor.
#SağlıkOlivia, sıcak bir bahar gününde şiddetli bir kusma nöbeti geçirdi. Annesi, kızının bir önceki gün çok sıcakta kaldığı için kustuğunu düşünmüştü ancak aylar sonra küçük kıza ölümcül bir beyin kanseri teşhisi kondu. Anne Holly Brown, hastalığın ilk belirtilerini kaçırdığını belirtiyor, bu nedenle aynı şeyi yaşayan ailelere hastalığın uyarı işaretleri konusunda bilgi vermek istiyor.
#Beyin TümörüAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, 27 haftalıkken anne rahminden çıkarılıp ameliyat edildi ve sonra tekrar yerleştirildi. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BfidaAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, deyim yerindeyse mucizeyi yaşadı. Doktorlar 27 haftalıkken bebeği anne rahminden çıkarıp ameliyat ettiler ve sonra tekrar yerleştirdiler. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BifidaNarin’in cansız bedeninin köyüne yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Eğertutmaz Deresi içindeki bir çuvalda bulunmasının ardından cinayete ilişkin sır perdesi de aralanmaya başladı. Şu an gözaltında bulunan şüpheli Nevzat B., Narin’i amcası ile çuvala koyup, dere yatağına bıraktığını itiraf etti. Peki ama küçük kız nasıl, ne zaman ve kim tarafından öldürüldü? İstismar mağduru muydu? Günlerce su altında kalan cesedin çürümeye başladığı söyleniyor. Peki eğer böyle ise bu durum cinayetin aydınlatılmasına gölge düşürür mü? Narin’in otopsi raporundaki bilgilerle hangi ipuçlarına ulaşılabilir? Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan yanıtladı.
#Narin GüranSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaMuğla'nın Milas ilçesinde çalıştığı eğlence mekanında öldürülüp, cesedi bahçedeki havuza atılan Zehra Bayır (18) cinayetiyle ilgili yargılandığı davada İlimder İlter'e (24) indirim yapılmadan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, İlter'in tanık ifadelerine de yansıdığı üzere Bayır'ın cesedi bulunduğu sırada ve öncesinde normalin dışında tavırlar sergilediği, yaptıkları görüşme ve yazışmaları telefonundan sildiği, çelişkili savunmalarda bulunduğuna dikkat çekildi. Ayrıca sanık İlimder İlter'in aralarında anlaşmazlık ve kıskançlık bulunan Bayır'ı olay günü ele geçmeyen bir cisimle darbedip, havuza atarak öldürdüğü gerekçesiyle 'kadına karşı kasten öldürme' suçundan cezalandırılmasına karar verildiği belirtildi.
#Zehra BayırKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkMuğla’nın Milas ilçesinde, çalıştığı eğlence mekanında öldürülüp, cesedi bahçedeki havuza atılan Zehra Bayır (18) cinayetiyle ilgili yargılanan tutuklu sanıklar İlimder İlter (24), ağabeyi Ömer İlter’in (45) ve Ünal Karakülah’ın yargılanmasına başlandı.
#MuğlaVertigo, Kulak kristallerinin yerinden oynaması sebebiyle baş dönmesi yaşamasıdır. Vertigo tek başına hastalık olmasıyla birlikte farklı rahatsızlıkların habercisi olarak da ortaya çıkmaktadır. Orta kulak ve iç kulak zarı arasında kalan bölgede ve beyin tarafından ortaya çıkan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Beyin bölgesinde beyincik lobunda meydana gelir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#VertigoTitreme durumu, her yaşta görülebilecek ve vücudun belli bir alnında görülebilecek istem dışı hareketler olarak tanımlanır. Kontrol edilemez bir durumdur ve çocuklarda görülen el titremesi genel olarak strese ve tükettiği besinlere bağlıdır. Kan değerinde düşüklük olması da el titremesine neden olabilmektedir. Bazı hastalıkların ortaya çıkardığı el titremesi dikkat alınmalıdır. Genel olarak Parkinson ile anılan el titremesi, bunun haricinde epilepsi ve hipertiroid gibi hastalıklardan da ortaya çıkabilir. Çocuklarda el titremesinin nedenlerini ve nasıl olduğunu ayrıntıları ile sizler için derledik.
Beyincikte bulunan bir damarın yüze giden sinire baskı yapması sonucu oluşan ve dayanılmaz ağrılar yaşatan trigeminal nevralji hastalığına yakalandığını bilmeyen Dilber Sinek, ağrılardan kurtulmak için iki sağlam dişini çektirdi, iki de kanal tedavisi yaptırdı. 29 yıldır yaşadığı Almanya’da 5 Alman doktorun gördüğü talihsiz kadına sinüzit teşhisi bile konuldu, tedaviler gördü yine de ağrıları dinmedi. Derdinin dermanını ise yaptığı araştırmalar sonucu Türk hekimlerinde buldu.
#Trigeminal Nevralji HastalığıHayatımızda ne yazık ki istemediğimiz hastalıklar ile karşılaşabilmekteyiz. Bu hastalıklardan biri olarak ise beyin sarkmasıdır. Beyincik sarkması doğabilecek hastalıkların arasında yer alırken neden meydana geldiği de bilinmelidir. Beyincik sarkması olup olmadığı nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir, teşhisi nasıl konulur tarzındaki merak edilen tüm sorulara cevap bulacaksınız. Ayrıca beyincik sarkmasının sonradan tekrarlanabilme özelliği var mı detayları ile derledik.
#Sağlıkİnsan beyni çok komplike bir yapıdadır. Beyin insan hayatı için olmazsa olmaz olan bir organdır. Beynin içerisinde birçok bölüm bulunmaktadır. Özellikle beynin yapısını ve işleyişini merak eden kişiler beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırma yapmaktadırlar. Son günlerde beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırmalar artmıştır. Peki, beynin bölümleri ve görevleri nelerdir? Beynin bölümlerinin fonksiyonları nelerdir? İşte beynin bölümleri ve fonksiyonları ile ilgili tüm detayları derledik.
#BeyinFiziki olarak vücudun kontrolünü genel olarak beyin dengeler. Beyin içinde farklı pek çok bölüm bulunur. Bu bölümlerin, her biri ise, farklı görevler üstlenir. Oturmak ya da yürümek ile birlikte pek çok farklı hareket aslında beyin tarafından kontrol edilir. Beyincik görevleri nelerdir ve ne işe yarar sizler için derledik.
#BeyincikBeyin kabuğu olarak bilinen neokorteks, altı tane farklı olan hücresel tabakalardan meydana gelmektedir. Bu farklı tabakaların görevleri de birbirinden farklıdır. Hepsi farklı yerlerden sorumludur. Beynin yapısı temelde karmaşık bir yapıya sahiptir. Korteksin de pek çok kısmı kortikal kolon adı verilen işlevsel yapıdan meydana gelir. İşlevsel birimleri olarak kabul edilmektedir. Peki, beyin kabuğu nedir? Görevleri ve yapısı nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Beyin KabuğuKolesteatom, kişilerde işitme kaybına kadar yol açabilen son derece tehlikeli bir durumdur. Kronik kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, alerji ve soğuk algınlığı gibi sebeplerle kişilerde kolesteatom meydana gelebilmektedir. Peki, Kolesteatom nedir, nasıl oluşur? Kolesteatom teşhisi nasıl konur? Kulak zarı kalınlaşması neden olur sizin için tüm detayları ile derledik.
HAREKETLİ hayat her zaman için avantaj yaratır. Fiziksel hareket beden sağlığını en çok etkileyen unsurlardan biridir. Ayrıca fiziksel hareketin insanları mental olarak güçlendirdiği, daha sağlam bir zihin ve düşünce yapısına kavuşturduğu da bir gerçektir. Dr. Sami Tütüncüoğlu, “Telefon, tablet, bilgisayar ve TV hareketsiz yaşamı, tetikledi” dedi ve bakın neler anlattı:
#1Denizlili sözleşmeli Piyade Uzman Onbaşı Oğuzhan Göçenoğlu’nun (25), 2019 yılındaki Barış Pınarı Harekatı sırasında yanı başında mayın patladı. Göçenoğlu, 2 ay sonra hastanede hayatını kaybetti ancak şehit sayılmadı. Hukuk mücadelesi başlatan baba Abdullah Göçenoğlu, 19 ay sonra oğlunun mahkeme kararıyla şehit sayılmasını sağladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın aileye şehitlik beratı vereceği bildirildi.
#Barış Pınarı HarekatıVertigonun bir hastalık olmaktan ziyade birçok hastalıkta meydana gelen bir semptom, yani belirti olabileceğini kaydeden Ekol Balçova Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, vertigoya neden olan hastalıkların genel olarak santral (merkezi sinir sistemi ile ilgili) ve periferik (iç kulaktaki denge organları ile ilgili) olarak sınıflandırıldığını kaydetti.
#İzmiBaş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#VertigoKoordinasyon kelimesini daha önce duymuşsunuzdur. Genel olarak Koordinasyon, çalışanların çabalarını belirli bir faaliyete dönüştürmek için bütünleştirir. Elde edilen sonuçların planlara uygun olduğundan emin olmak için gruba belirli bir yön vermeyi amaçlar. Peki, koordinasyon nedir ve beden eğitimi söz konusu olduğunda koordinasyon hareketleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Koordinasyon Nedir?