Çocukluk çağı beyin tümörleri hakkında bilgiler veren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nazlı Çakıcı, "Küçük çocuklarda baş çevresinde artış, bıngıldakta şişme, kusma, huzursuzluk ve göz bebeklerinin aşağıya bakması gibi bulgular görülebilir" dedi.
#Op. Dr. Nazlı ÇakıcıCiddi hastalıklardan olan beyin tümörü genellikle birincil ya da ikincil olarak sınıflandırılırlar. Beyne baskı yapan ve beyin üzerine büyüyen beyin tümörleri hücrelerin türüne göre, derecesine göre, yerleşim yerlerine göre çeşitli olabiliyor. Peki, beyin tümörü nedir? Beyin tümörü belirtileri nelerdir? İşte, beyin kanseri olarak da bilinen beyin tümörü hastalığıyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Beyin Tümörü Nedirİnsan vücudunda görülen tümörlerin yüzde 10'u sinir sistemi dokularından oluşur. Bunların yüzde 80-90'ı da beyin içinde gelişir. Yeni doğan çocuklar dahil olmak üzere tüm yaş dönemlerinde rastlanabilen beyin tümörleri, orta yaş sonrası özelikle kanserli hastaların büyük bölümünde kanserin yayılması sonucu yaygın olarak görülebiliyor.
Çocukluk çağında bazı belirtilerin kesinlikle ihmal edilmemesi ve gerekli tetkiklerin mutlaka yapılması gerekiyor. Zira masum gibi görünen ve çoğunlukla ‘büyüme ağrısına’ bağlanan bu şikayetler çok ciddi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Vesile Çorapcıoğlu, Çocukluk Çağı Kanser Günü kapsamında yaptığı açıklamada ‘büyüme ağrısı’ olarak görülen kemik ağrılarında ihmale gelmez 5 kritik sinyali anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıEllerinde ve ayaklarındaki karıncalanma hissi hızla tüm vücuduna yayılan 34 yaşındaki genç kadın Multiple Skleroz (MS) hastalığına sahip olduğunu düşünürken aldığı teşhisle yıkıldı. Doktorların yaşaması için 12-18 ay süre verdiği Lydia Carfrae-Brohaska, verdiği yaşam mücadelesi ile herkese örnek oldu ve ölümünden sonra bile fark yaratmaya devam ediyor...
#Beyin TümörüGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkGeceleri sık sık uyanıp tuvalete giden ve kendini sürekli yorgun hisseden James Lamerton isimli adama uyku apnesi teşhisi konuldu. Şikayetleri bir türlü geçmeyen adam 3 ay içinde 8 kez doktora gitti ancak bir türlü iyileşemedi. Durumu gidererek ağırlaşan ve yemek yiyemeyecek hale gelen adamın gerçek hastalığının beyin tümörü olduğu ortaya çıktı.
#Beyin TümörüDizartri, son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz bir terimdir. İnsanların hayatını etkileyen çok önemli bir hastalıktır. Bu nedenle sizde Dizartri hastalığının ne olduğunu öğrenebilir, bu rahatsızlıkla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Dizartri nedir? Nasıl anlaşılır? Afazi, Apraksi ve dizartri terimleri ne anlama gelir detayları ile derledik.
#SözlükDünyada nörolojik hastalıklar en sık rastlanılan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde de pek çok kişide bu rahatsızlıklar görülmektedir. Bu nedenle nörolojik hastalıkların neler olduğu ve belirtileri çok sık araştırılmaktadır. Peki nörolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Nörolojik hastalıklar nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? Sizlere nörolojik hastalıklar hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#SağlıkGeçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukKoma, herhangi bir travmatik olaydan sonra görülebilen, kafa travması, beyin tümörü, diyabet, enfeksiyon, felç, alkol ya da ilaç gibi zehirlenmelerden meydana gelebilecek rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkabilen ve uzun süreli olarak bilinçsiz olan duruma verilen ad olarak bilinir. Komanın pek çok nedeni ve belirtisi vardır. Komada olan kişiler, bir olay ya da duruma tepki göstermez. Komanın neden olduğu, koma belirtileri ve tipleri ile ilgili bilgileri derledik.
#Koma Nedir Neden Olur?Baş ağrıları, insanları etkileyen ağrılı durumlardan en sık görüleni olarak öne çıkıyor. Çevremizdeki kişiler tarafından en çok bu şikâyetin dile getirildiğine neredeyse hemen her gün şahit oluyoruz. Öyle ki baş ağrısı hakkında ülkemizde yapılan bir araştırma, nöroloji polikliniklerine başvuran hastaların 3’te 2’sinin baş ağrısı olduğunu ve bunların 3’te 1’inin sadece baş ağrısı şikâyetiyle doktora geldiğini ortaya koyuyor.
#Baş AğrısıYutma bozukluğunun önemli sağlık sorunlarının ilk habercisi olabileceğini aktaran Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, "Yutma bozukluğunu hafife almayın, yemek borusu, mide kanseri veya akciğer tümörünün belirtisi olabilir." ifadelerini kullandı.
#SağlıkCiltte kaşıntı, koyu kırmızı veya bordo lekeler, aftlar… Cildimizde bu tür sorunlar geliştiğinde altta yatan nedenin basit bir cilt hastalığı olduğu yanılgısına kapılıp hekime başvurmakta gecikebiliyoruz. Prof. Dr. İkbal Esen Aydıngöz sistemik, bir başka deyişle vücudun tümünü etkileyebilen hastalıkların habercisi olabilecek cilt sorunlarını anlattı, önemli bilgiler verdi.
#Aftlar