Güncelleme Tarihi:
Gözde ihmal edilen ve önemsiz gibi görülen birçok belirti, aslında önemli rahatsızlıkların habercisi olabiliyor. Uzmanlar, gözden yola çıkarak beyin tümöründen lösemiye kadar, çok sayıda hastalığın yakalanabileceğini söylüyorlar. Dünya Göz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turgay Aktunç, gözlerdeki değişiklerin belirtisi olabileceği hastalıkları şöyle sıraladı:
Geçici görme kaybı:
30 saniyeyle 3 dakika arasındaki geçici görme kayıpları, damar yetersizliğinin belirtisi olabilir. Genellikle orta yaş ve üstündekilerin, yüksek tansiyon ve şeker hastaları başta olmak üzere damar bozukluğu bulunanların dikkatli olması gerekiyor. Çünkü geçici görme kaybı, ilerde ortaya çıkabilecek damar tıkanıklığının, düzeltilemeyecek görme kaybının ilk işareti olabilir. Ayrıca, görme siniri dolaşım bozukluğu, migren, beyin damarı yetersizliği, retina damar tıkanıklığının da belirtisidir.
Ani ağrısız görme kaybı:
Yine damar ve retina tıkanıklığı, göziçi kanaması, göziçi ağtabakasında yırtık sonucu oluşabilir. Ne kadar erken görülürse tedavisi o kadar başarılı olabilir.
Ani ağrılı görme kaybı:
Körlüğün birinci nedeni olan göz tansiyonunu düşündürür. 40 yaşın üstündekiler mutlaka göz tansiyonlarını ölçtürmeli. Ayrıca Behçet hastalıklarını da düşündürür.
Çift görme:
Göz kası felcinden kaynaklanan çift görme, şeker hastalığının belirtisi olabilir. Ayrıca beyin tümörü, beyinde damar tıkanması, tek gözde katarakt da çift görmeye yol açabilir.
Işık çakmaları:
Göziçi yırtığı ile migren belirtisi olabilir.
Uçuşan sinekler:
Retina yırtılması ve migren belirtisi olabilir.
Ağrısız kırmızı göz:
Vücut iç basıncı yükselince kılcal damar çatlamasına bağlı olarak meydana gelebilir. Ayrıca kuru göz, gözyaşı salgısının yetersizliği belirtisi sayılır.
Ağrılı kırmızı göz:
Hafif ağrılı olanı göz nezlesini, orta şiddetlisi göz çizilmesini, şiddetlisi ise göz apsesini düşündürüyor. Göz tansiyonu, üveiti veya Behçet hastalığının da belirtisi.
Kaşıntı, sulanma ve batma:
Göz nezlesinden, gözde var olabilecek yabancı cisim ve kirpik iltihabından kaynaklanabilir.
Göz büyümesi:
Büyük göz, çocukta çok önemli bir işaret. Çocuktaki göz tansiyonunun belirtisi. Özellikle bebek yaşlarda gözlenmesi halinde mutlaka uzmana gösterilmeli. Bunun dışında algınanan yalancı göz büyümeleri, gözkapağının aşırı derecede açılmasından kaynaklanıyor. Guatr, aşırı açık göz kapakçığı yapabilir. Yine göz yuvasındaki tümölerin de belirtisi olabilir. Göz büyümesi ayrıca lösemi belirtileri arasında da yer alıyor.
Kapak düşüklüğü:
Felç ve beyin tümörü belirtisi olabilir.