Bilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenÇağımızın artan korkusu, Parkinson ve hareket bozuklukları. Tüm dünya genelinde 10 milyonu aşkın Parkinson hastası olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise 180 binden fazla kişi Parkinson ile mücadele ediyor.
#Parkinson“Mutluluk bir varış noktası değil, yolculuğun kendisidir” der, Roy Goodman. Benim de hem yolculuğum hem de mutluluğum Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ve Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulamalarında...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhMedipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Op. Dr. Ali Zırh “Titreme vücudun bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde de tüm vücutta gözlenebilir. Titreme ile ilgili hastalıklarda şikayetler sıklıkla istirahat halinde karşımıza çıkar. Bu tip titremelerin başında Parkinson gelir. Parkinson ile veya yalnız olarak da titremeye neden olan birçok hastalık mevcuttur” dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhManisa’da yaşayan 62 yaşındaki Eczacı Ayşe Özhan Kocakabak, 5 yıl önce sol bacağında ve karnında kasılmalar yaşamaya başladı. Yıllar içinde kasılmaların şiddeti o kadar şiddetlendi ki işini bırakmak zorunda kaldı. Doktor doktor gezen ama hastalığına bir türlü çare bulamayan Kocakabak’ın yolu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ile kesişince hayatı değişti. Dr. Zırh, tetkikler sonrası Özhan’a vücutta aşırı kasılmalara neden olan Distoni hastalığı teşhisi koydu. Beyin pili tedavisi uygulanan Kocakabak’ın istem dışı kasılmaları bu tedavi ile son buldu.
#Ayşe Özhan KocakabakParkinson ve hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni teknoloji beyin pillerinin özelliklerine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Yakın zamana kadar dışarıdan şarj edilemeyen pilleri uyguluyorduk ve Parkinson hastalarında beyin pillerinin ömrü 4-6 yıl arasında idi. Daha yüksek elektrik akımına ihtiyaç duyulan distoni hastalarında bu süre daha da kısa olabiliyordu. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde dışarıdan şarj edilebilen ve 20-25 yıla kadar ömrü olan pilleri uygulamaya başladık dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhGünümüzde başta Parkinson hastalığı olmak üzere birçok hareket bozukluğunun tedavisinde başarı ile uygulanan; obezite, epilepsi, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de umut vadeden beyin pilleri ve Elon Musk’ın birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılmasını amaçladığı projesi Neuralink, beyin pilleri mi yoksa Neuralink mi sorusunu akıllara getirdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Musk’ın insan beynini bilgisayara bağlamayı hedefleyen projesi Neuralink’e dair açıklamalarda bulundu.
#NeuralinkTesla ve SpaceX'in başındaki isim olan ve aynı zamanda Neuralink projesiyle ede adından şu günlerde sıkça söz ettiren Elon Musk, projenin ilk gösterimini geçtiğimiz haftalarda yapmış ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Pek çok alanda kullanılması beklenen bu özel çip, özellikle sağlık alanında önemli yenilikler getirecek. Peki Neuralink'in çipi gelecekte beyin pillerinin de yerini alabilir mi?
#Elon MuskRomanya'da yaşayan 56 yaşındaki mühendis Gıcu Sahaıdec, 13 yıl önce Parkinson hastalığıyla tanıştı. Hastalığın bulgularının ilerlemesi sonucu titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve konuşma güçlüğü yaşayan Rumen mühendis, Türkiye'de Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili ameliyatına alındı. Narkozsuz (uyanık beyin ameliyatı ile) gerçekleştirilen operasyonda Gıcu Sahaıdec, önce Let Me Try (Bırak Tekrar Deneyeyim) adlı şarkıyı söyledi. Ardından Romanya'daki eşiyle görüntülü konuştu.
#Beyin AmeliyatıGelecekte siber saldırganlar bellek implantlarındaki açıklardan yararlanarak insanların belleklerini çalabilecek, izleyebilecek, değiştirebilecek veya kontrol edebilecek. Bu alanda en ciddi tehditlerle karşılaşmamıza daha on yıllar olsa da bunu için gereken temel teknoloji derin beyin uyarı cihazlarında kullanılıyor. Bilim adamları anıların beyinde nasıl oluştuğunu ve bu tür cihazlarla nasıl hedeflenebileceğini, kaydedilebileceğini ve iyileştirilebileceğini öğreniyor. Ancak, bağlı yazılım ve donanımlarda açıklar mevcut. Kaspersky Lab ve Oxford Üniversitesi Fonksiyonel Nöroşiruji Grubu’ndan araştırmacıların hazırladığı rapora göre, gelecekte bizleri bekleyen tehditlere hazır olmak için bu açıkların kapatılması şart.
#KasperskyGeliştirdiği teknikle beyin pilinde arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzatarak sara ve parkinson hastaları ile felçliler için umut kaynağı olan Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, şehit çocuklarından ihtiyacı olanlara ücretsiz olarak uygulama yapacaklarını bildirdi.
Geliştirdiği teknikle beyin pilinde arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzatarak sara ve parkinson hastaları ile felçliler için umut kaynağı olan Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, şehit çocuklarından ihtiyacı olanlara ücretsiz olarak uygulama yapacaklarını bildirdi.
Geliştirdiği teknikle beyin pilinde arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzatarak sara ve parkinson hastaları ile felçliler için umut kaynağı olan Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, şehit çocuklarından ihtiyacı olanlara ücretsiz olarak uygulama yapacaklarını bildirdi.
Geliştirdiği teknikle beyin pilinde arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzatarak sara ve parkinson hastaları ile felçliler için umut kaynağı olan Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, şehit çocuklarından ihtiyacı olanlara ücretsiz olarak uygulama yapacaklarını bildirdi.
Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, ilaçlara dirençli epilepsi (sara), kronik depresyon ve alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan beyin pilleri konusunda geliştirdiği teknikle, arıza riskini sıfıra indirip 2 ile 5 yıl arasında değişen kullanım süresini ömür boyu uzatarak, uluslararası patent koruması aldı.
Bilimde yaşanan ilerlemeler zaman zaman hepimizi ürkütecek boyutlara varabiliyor. Bilim insanları son yaptıkları çalışmayla bir hamamböceğini sayborga yani bir çeşit robota dönüştürdüler. Peki bu hamamböcekleri ne için kullanılacak dersiniz?
#HamamböceğiGraphane, bal peteğine benzeyen şekli ile sanayi sektöründe talebi yüksek metallerin arasında yer almaktadır. Diğer metallerden farklı oluşu ve dayanıklı yapısı ile elektronik malzemelerin yapımında sıklık ile tercih edilmektedir. Yüksek ısı kaynaklarına karşı etkili olan graphane bazı kıyafetlerin yapım aşamasında kullanılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AraştırmaBaşarıları ve buluşları ile adından tüm dünyanın bahsettiği bilim adamlarından biri de Canan Dağdeviren olarak ifade edilmektedir. Giyilebilir kalp pilinin mucidi olan Canan Dağdeviren yaptığı buluşlarla insanlığa önemli hizmetleri sunmaktadır. Bir fizik mühendisi olan Canan Dağdeviren 30 yaş altı bilim adamları listesine adını yazdırmayı başarmıştır. Peki, Canan Dağdeviren neyi buldu ya da icat etti? Canan Dağdeviren buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#Sözlük