Graphene nedir, özellikleri nelerdir? Graphene ne işe yarar?

Güncelleme Tarihi:

Graphene nedir, özellikleri nelerdir Graphene ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 15:54

Graphane, bal peteğine benzeyen şekli ile sanayi sektöründe talebi yüksek metallerin arasında yer almaktadır. Diğer metallerden farklı oluşu ve dayanıklı yapısı ile elektronik malzemelerin yapımında sıklık ile tercih edilmektedir. Yüksek ısı kaynaklarına karşı etkili olan graphane bazı kıyafetlerin yapım aşamasında kullanılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

 Graphene, karbon atomu olan bazı alanlarda tercih edilen bir kimyasaldır. Geniş bir kullanım alanı olan olan graphene, tıbbi ve bilim alanında etkin rol oynamaktadır. Graphene dayanıklı olması, tercih edilir malzemeler arasına girmesini sağlamaktadır.

 Graphene Nedir?

 Görüntüsü itibariyle altıgen bir petek görünümüne sahiptir. Karbon atomu katmanı olan graphene 0,0142 nanometre sahiptir. İnce yapısına sahip olması, Grafitteki ayrı katmanlar, dökülmesi sonucunda Van der Waals sayesinde bir arada tutulur.

 Graphene Özellikleri Nelerdir?

Bilinen en ince malzeme özelliğine sahiptir.

Yüksek güce sahip olması tercih edilebilir hale getirmektedir.

Çelik gibi güçlü metalden 200 kat daha fazla güce sahiptir.

Yüksek elektrik iletken kaynağıdır.

Yüksek ısı iletken kaynağıdır.

Işık emme özelliğine sahiptir.

Entegrasyon potansiyeli

Haberin Devamı

Hafif yapısı ile birçok alanda tercih edilir.

Graphene Ne İşe Yarar?

Doğum kontrollerinde yaygın olarak kullanılan malzemelerin arasında yer almaktadır. Bebeğin sağlık durumu ve cinsiyetini öğrenilmesi gibi durumlarda kullanılır.

Ağız sağlığı için graphene kullanımı tercih edilmektedir. Özellikle kemik yapısı düzeltme işlemlerinde kullanılmaktadır.

Beyin sırlarını çözmeye çalışan makinenin icadında graphene kullanılmıştır.

Diyabet hastalığının kontrolünde graphene yararlanılmaktadır.

Yazmak için kullanılan kurşun kalemlerde graphene tercih edilmektedir.

Bazı hastalıkları tedavisinde, özellikle genetik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Dünyayı etkisi altına alan ve hayati kayıplar ile sonuçlanan kanser tedavisinde erken teşhis için graphene yaygın olarak kullanılmaktadır. Kanserli hücrenin artış hızının tespiti ve yayılması gibi bazı durumların tespiti için başvurulan yöntemdir.

Nükleer santrallerde oluşan aşırı ısıyı soğutma işlemi graphene kullanılmaktadır.

Giyilmesi mümkün olan elektronik kıyafetlerde akü görevin üstlenmektedir.

Güneş pilleri üretiminde kullanılmaktadır.

Yukarıda da görüldüğü üzere, graphene kullanım alanı oldukça fazladır. Her metalin kendi içinde belirli özelliği ve faydası bulunmaktadır. Graphene de söz konusu işlerin yapılması aşamasında tercih edilen ürünlerin başında yer almaktadır. Tıp ve araştırma gibi işlemlerin etkin malzemesi olan graphene, yeni çözümler olmaya devam etmektedir.

 

Haberin Devamı

 Elektriğin en iyi ileten malzeme olan Graphene, bazı sektörlerde aktif tercih edilmektedir. Bazı cihazların üretiminde, elektriği iletmesi ile yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle küçük cihazların üretiminde elektriği kolay iletmesine bağlı olarak Graphene tavsiye edilen ürünlerin arasında yer almaktadır.

 

 Grafen saydam bir özelliği sahiptir. Oldukça hafif bir özelliği olması ve dayanıklı olması diğer metallerden olan farkını ortaya koymaktadır. Doğru uygulama alanı seçilmesi halinde, Graphene sunmuş olduğu fayda oranı arttırmaktadır.

 

 Graphene Kullanım Alanları

 

Su geçirmeyen kıyafetler

 

Flash hafızalar

 

Biyoosensör sensörler

 

Radyoaktif atıkların temizlenmesi aktif olarak kullanılmaktadır.

 

Haberin Devamı

Batarya hızlı şarj doldurulmasında

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!