Üniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#Okulİlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtYedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday Istanbul“Acaba sevdiğim şiiri, şairin söylemek istediğini anladığım için mi yoksa bambaşka bir anlam yükleyerek mi sevmiştim?” Haluk Oral bu soruyla hazırlıyor ‘Şiir Hikâyeleri’ kitabını... Sevilen şiirlerin perde arkasını anlattığı bu kitapla edebiyat dünyasında zevkli bir gezintiye çıkacaksınız.
#ŞiirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Millet Kütüphanesi açılış törenine katıldı. Almanya'daki saldırıya ilişkin konuşan Erdoğan, "İlgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle izliyor. Alman makamlarının saldırıyı aydınlatmak için her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Rami Kışlası'na inşa ettiğimiz muhteşem kütüphaneyi de yakında milletimizin hizmetine sunacağız." dedi. Açılışta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yer aldı.
#ErdoğanSeyahate çıktığımızda sınırlı birkaç günde tüm şehrin altını üstünü getirip, kilometrelerce yürüyüp, çılgınca yiyip, kısıtlı zamanda olabildiğince bilgiyi sindirmeye çalışıyoruz. Ya peki yaşadığımız şehre ne kadar zaman ayırıyoruz? Sonra giderim, haftaya ziyaret ederim, karşıya mı geçeceğim, çok uzak dediğimiz tüm yerleri bir düşünün. Geçtiğimiz aylarda ben Paris’te neredeyse her gün önünden geçtiğim Notre Dame’a hiç girmediğimi fark edip bir gezeyim demiştim. İyi ki de gezmişim bir hafta sonra o büyük yangın çıktı. O nedenle İstanbul’a geldiğimde kendi kendime karar verdim, yıllarca yaşadığım şehri bu ziyaretimde daha detaylı gezecektim ve kendi şehrimde turist olmaya karar verdim.
#IstanbulRestorasyonu ve iç tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından üstlenilen Beyazıt Devlet Kütüphanesi, dünyanın en güzel 10 kütüphanesi arasına seçildi. ABD’de yayımlanan aylık popüler kültür ve teknoloji dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında, Beyazıt Kütüphanesi dördüncü sırayı aldı.
#ÜniversiteTürkiye’nin dünyaca tanınan iki ünlü bilim insanı nükleer enerjinin önemini anlatmak için kamera karşısına geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan kamu spotunda Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz’ün rol aldı.
#NükleerTürkiye’nin 1955’te başlayan nükleer enerji sürecinin ilk santral projesi olan ‘Akkuyu Santralı’nda temel bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Başkanı Putin’in katılımları ile atılacak. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak Akkuyu Santralı’nın 2023 yılına yetiştirilmesi planlanıyor. Türkiye’nin dünyaca tanınan iki ünlü bilim insanı nükleer enerjinin önemini anlatmak için kamera karşısına geçti.
#AkkuyuErler Film’in sahibi, usta yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu, Türk sinema tarihine ışık tutacak bir kitap çıkardı. “Başlangıcından Bugüne 1914-2018 Afişlerle Türk Sineması” adlı eserde 8 bin 104 film afişine yer verildi. Ömrünü Türk sinemasına adayan ve pek çok ilke imza atan usta isimle bugüne dek yaptıklarını, yapmak istediklerini, sağlığını ve pişmanlıklarını konuştuk.
#Türker İnanoğlu‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariTABANLIOĞLU Mimarlık’ın ortağı Melkan Gürsel, ofisin temel direklerinden Özdem Gürsel’le birlikte geçen eylül ayında Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nde sergilenen “Beloved/Azizem” adlı eserlerini ekrana yansıttığı görüntülerle anlatırken, İstanbul’daki Beyazıt Kütüphanesi’nin restorasyonunu anımsattı:
#Vahap MunyarEmre Aydın ve Model’le “sabah kahvaltısı” nasıl olur dersiniz? İnanın bana çok eğlenceli, neşeli ve bir o kadar da karışık oluyor! Doğrusunu isterseniz, rock müziğin Türkiye’deki yeni kuşak “neferleriyle” muhabbete oturduğumuzda gözüm korkmadı değil. Beş tane birbirinden “renkli” genç vardı karşımda. Bir ara içimden “Teker teker gelin ulan!” demek geldi ama laf lafı açtıkça hepimiz rahatladık. Aynı sektörde olup, zirveye ulaştıktan sonra egolarını duruşlarının bir parçası haline getirmeyen, birbirlerine sonuna kadar destek olan bu “çeteyle” hayatı, mücadelelerini, dostluklarını ve gelecek planlarını konuştuk. “Kalabalık” muhabbetimize siz de katılın derim! Bu gidişle haftaya futbol takımıyla röportaj yaparsam da şaşırmayın!