Tanımlanamayan bir uzay cisminin Dünya’ya radyo sinyali gönderdiği bildirildi. Dünya’ya 4 bin ışık yılı uzaklıktaki cisim her 18 dakikada bir, 1 dakika boyunca ışıldıyor. Astronomlar, bu cismin güçlü manyetik alana sahip sönmüş bir yıldızın kalıntıları ya da ölü beyaz bir cüce yıldız olabileceğini tahmin ediyor. Ancak bunlar dışında yepyeni bir şey olabileceği de ihtimaller arasında.
#Uzay CismiDünya hem kendi etrafında hem de güneşin etrafında döner. Bunun sonucunda gündüz - gece ve mevsimler oluşur. Ay dünya ile güneşin arasında yer alır ve güneşten gelen ışıkları dünyaya yansıtır. Birinci sınıflar için güneş, ay, dünya ve yıldızlar konusunu inceledik.
#Güneş Ay, Dünya Ve Yıldızlar - Konu AnlatımıTüm yıldızların doğum yeri olan bulutsular (nebula), galaksilerin temel bileşenlerindendir. Bir Nebula oluşmadan önce bir yıldızdır. Bu yıldız büyüdükten sonra ya beyaz cüce ya nötron yıldızı ya da bir karadelik olur. Fakat bütün yıldızlar bunlardan biri olmadan önce kırmızı süperdev haline gelir. Peki, Nebula (bulutsu) tam olarak nedir?
#NebulaŞili’deki VLT (Çok Büyük Teleskop), Dünya’dan yaklaşık 5 bin ışık yılı uzaklıkta, olağanüstü güzelliği ile mavi ve pembe parlayan gezegenimsi bulutsu 'NGC 7009’u, diğer adıyla Satürn Bulutsusu’nu görüntüledi. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) İşte detaylar...
#Uzay HaberleriODTÜ’lü fizikçiler tarafından, en yoğun cisimlerden olan SXP 1062 isimli çift yıldız sistemindeki nötron yıldızının 18 dakika olan dönme periyodunda kaymanın varlığı keşfedildi. ODTÜ’lü profesör doktorların gerçekleştirdiği bu keşif bilim dünyasında bir ilk olarak anılıyor.
#ODTÜHarvard Üniversitesi’nden Dr. Bülent Kızıltan, astrofiziğin en gizemli oluşumlarından nötron yıldızlarını ‘dinlemede’ müthiş bir başarıya imza attı. Dr. Kızıltan’ın geliştirdiği yöntemle, uzayı bükecek kadar yoğun nötron yıldızlarının ‘sesleri’, artık eskisine oranla tam 1 milyon kez daha net duyuluyor.
Astronomlar Şili’deki Avrupa Gözlemevi’ndeki (ESO) bir teleskopla, Kahverengi ve Beyaz Cüceden oluşan çift yıldız sistemi saptadılar. Bu iki yıldız birbirlerinin etrafını sadece iki saat içinde çevrelemekte. Beyaz Yıldız, yakıtının (helyum) bitmesinden sonra içine çöken güneş benzeri bir yıldız.
Kara delik fenomeni 1970’lerden beri fizikçiler tarafından araştırılıyor. Tam olarak ne olduğu, nasıl oluştuğu, sonra neye dönüştüğü hálá bilinmiyor. Kabaca, büyük bir yıldızın öldükten sonra bir çekim kuvveti oluşturarak, uzayda yarattığı dipsiz bir kuyu olarak tanımlanabilir.