Covid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, paranoya ve stres bozuklukları bireylerin psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Günlük rutinlerin farklılaşması, evde geçirilen sürenin uzaması ve insanların sevdiklerini uzun süre görememesi nedeniyle yaşam alışkanlıkları da tamamen değişiyor.
#Pandemide Ruh SağlığıHer gün saatlerce egzersiz yapıyor ama yine de fazla kilolarınızdan kurtulamıyor musunuz? Öyleyse diyetinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir. Cipsler, kurabiyeler ve daha başka birçok abur cubur, çabalarınızı etkisiz hale getiriyor olabilir. En az spor kadar, beslenme şekliniz de kilo vermenizde oldukça etkili. Gelin daha sağlıklı bir diyet için neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım.
#Sağlıklı Diyet Nasıl YapılırHavaların soğumasıyla hastalıklardan ve enfeksiyonlardan kendimizi korumak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmek önceliklerimizden biri oluyor. Vücudun direncini artırmak için besin değeri yüksek yiyecekler tüketerek hastalık döneminde daha çabuk iyileşmesini sağlanabiliyor. Sağlıklı ve kilo aldırmayan içeceklerin tüketilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Berrin Yiğit, gündelik hayatta zinde kalmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.
#Kış ÖnerileriSu, yaşam için oldukça kritiktir. Vücudunuzun böbrekler, karaciğer ve bağırsaklar gibi temizleyici organlarınızın verimli çalışmasını sağlamak için su içmek gerekir. Özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız, su içmek; iştahınızı bastırarak, kalori yakma hızının artmasında size yardımcı olur. Bunun için gün içinde diyetinize yeterli miktarda su eklediğinizden emin olun. Gelin en değerli içeceğimiz suyun olumlu etkilerine birlikte bakalım.
#Su İçmek Zayıflatır MıOkul çağı dönemi çocukların ömür boyu sürecek davranışlarının kazanılmaya başlandığı, alışkanlıklarının oluştuğu bir dönemdir. Bu dönemde çocukların dengeli beslenme alışkanlığı kazanması geleceklerinde de bu alışkanlıkları sürdürmelerinde etkili olmaktadır. Dengeli beslenmenin aynı zamanda çocukların sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesi konusunda önemli bir rol oynadığını ifade eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, okulda dengeli beslenme çantasının nasıl olması gerektiğini anlattı.
#BeslenmeAnne adayları için gebelik süreci her anına dikkat edilmesi gereken özel bir dönemdir. Anne adayları, bu süreci daha rahat atlatabilmek için çoğu zaman doktorlarından ve bu konuda uzman olan kişilerden destek alır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, kış mevsiminde gebelik düşünen ya da kış aylarında hamile olan anne adayları için önemli tavsiyelerde bulundu.
#Gebelik DönemiHamilelikte aşerilen şeyler arasında ilk bakışta rastgele gibi görünen ama bir o kadar da tuhaf bir şekilde belirli olan tatlı, tuzlu, baharatlı, soğuk ve sıra dışı tatlar da yer alıyor. Hamile insanların yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğu hamilelik sırasında, en sık da ilk üç aylık dönemde olmak üzere en az bir yiyecek aşermesi yaşarken, bunun nedeni hakkında nispeten az şey biliniyor.
#AşermeTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakGüvercinler kuş çeşitlerinden biridir. Güvercinlerin nasıl yetiştirildiği ve nasıl beslendiği birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Bu konu hakkında bazı kişiler araştırma yaparak güvercinler hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Güvercin ne yer? Yavru güvercinler nasıl beslenir ve güvercinlerin en çok sevdiği besinler neler soruları hakkında detayları derledik.
#Güvercin Ne Yer?Halk arasında üzüm şekeri olarak bilinen kan şekeri, vücuttaki enerji kaynağı glikoz olarak biliniyor. Düşük ya da yüksek olması mümkün olabilen kan şekeri, çeşitli rahatsızlıklara ve risklere neden olabilir. Kan şekeri nedir, kan şekeri değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ile belirtileri neler gibi sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Kan ŞekeriSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaÇocuklarda yaşanan en büyük sorunlardan birisi iştahsızlıktır. İştahsız olan çocukların ebeveynleri bu konuda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Çocuklarda düzenli bir iştahsızlık sorunu gözlemleniyor ise beslenme programında bazı değişiklikler yapılmalı ve iştah açıcı besinler verilmelidir. Peki, çocuklarda iştah açıcı besinler ve öneriler nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık sorunu nasıl giderilir? Sizlere çocuklarda görülen iştahsızlık problemleri ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
Diyet yapan pek çok kişi, genellikle öğünlerinde salata tüketmeyi tercih ediyor. Ama salata çok çabuk hazırlandığı gibi çok çabuk acıkmanıza neden oluyor. Aynı zamanda salatanın büyük çoğunluğu su olduğundan dolayı doyma hissi konusunda da sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Salata kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamBebeklerin beslenme şekline çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle besin değeri yüksek olan gıdalar tüketilir. 11 Aylık bebeğe verilecek gıdalar da doğru belirlenmelidir. 11 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir? 11 aylık bebeğe kahvaltı yaptırılır mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#11 Aylık BebekBazı gıdalar hem hafif olmaları hem de tokluk hissini arttırdıkları için özellikle diyet listelerinde yer almaktadır. Çorba da bu yiyeceklerden biri olarak ifade edilmektedir. Pek çok malzemeden yapılan çorbalar besleyici oldukları kadar hafif ve kalori değerleri de az olan gıdaların başında gelmektedir. Peki, çorba kilo aldırır mı? Hazır bardak, çabuk, sütlü, yoğurtlu ve ayranlı çorba içmek kilo yapar mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamHamile olduğunu öğrenen kadınlar sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için beslenmelerine ayrıca dikkat ederler. Hamileliğin belli bir evresinden sonra bebekler hızlı bir şekilde gelişir ve büyürler. Anne adayları bebeklerinin ideal kilosunda ve sağlıklı doğmaları için besin araştırmaları yaparlar. Bu yazımızda sizler ile hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler ve besinler nelerdir? Bebeğe kilo aldıran gıdalar nelerdir detayları ile derledik.
Barbunya en faydalı olan ve besin değeri çok yüksek olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Barbunyaları buzluğa konulduğu zaman taze olacak şekilde kullanmak mümkün olmaktadır. Kış aylarında hormonsuz olacak şekilde barbunya tüketimi için buzlukta bulundurmak gerekmektedir. Barbunya buzluğa nasıl konulur ve barbunya nasıl ayıklanır gibi konuları merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.
#Barbunya