Online kütüphane ve arşivler evde kalan okurların beğenisine sunuluyor. "Hayat Eve Sığar" sloganıyla hayata geçirilen "Evde Kal" günlerinde her türlü bilgi ve kaynağa ulaşmak adına hem dünyadan hem de Türkiye'den online kütüphane ve arşivler kitapseverlerin kullanımına açıldı.
#Hayat Eve SığarİKSV tarafından 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında hazırlanan 2019'un son çocuk kitabı 'Tiyatroda Bir Gün', minik okurları festivalde bir tiyatro oyununun nasıl gerçekleştiğini görmeye ve tiyatronun büyülü dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Kitabı okuyan çocuklar ve yetişkinlere, tiyatroda dolaşırken kedi Romeo da eşlik ediyor.
#İksvHafta içinde WWF’in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çeken ve bir süredir İstanbul’da demirleyen Blue Panda Yelkenlisi’ne konuk olduk. WWF-Türkiye ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği (TURYİD) ‘Sıfır Atık’ hareketine destek amacıyla başlattığı girişim çerçevesinde harekete destek veren dernek üyesi restoranların sahipleriyle bir araya geldik.
#Müge Akgün47. İstanbul Müzik Festivali kapsamında hazırlanan çocuk kitabı ‘Fanfar: Müzikli Bir İstanbul Masalı’, minik okurları klasik müziğin büyüleyici dünyasına davet ediyor. Kitapta Lale ve Sinan adlı ikiz kardeşler, Müziklerin Efendisi ile Süreyya Operası’ndan Aya İrini’ye, oradan da Galata Kulesi Meydanı’na uzanan bir yolculuğa çıkıyor, enstrümanlar, besteciler ve klasik müzik terimleriyle tanışıyor.
#47. İstanbul Müzik Festivali11-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 47. İstanbul Müzik Festivali’nın programı açıklandı. Bu yıl ‘Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı’ temasıyla düzenlenen festival, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri sahnelere taşıyacak. Rengim Gökmen ve Yuri Bashmet'e onur ödülü verilecek festival, teknik yetkinliği ve sahne karizmasıyla kariyerinin doruklarında Çinli piyanist Yuja Wang, Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası ve dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say gibi isimleri ağırlayacak.
#İKSVKadir Has Üniversitesi, Tasarım Yüksek Lisans programı öğrencileri için Türkiye'de ilk kez "Kent ve Çocuk Çalışmaları" modülünü hayata geçirdi. Üniversite genç mimarların, kent tasarımcılarının ve şehir planlamacılarının 0-3 yaş arası çocukların ve ailelerinin kamusal alanlardaki ihtiyaçları konusunda farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.
#ÜniversiteYüksek lisans programı öğrencileri için disiplinlerarası ‘Kent ve Çocuk Çalışmaları’ modülü başlıyor. ‘Kent ve Çocuk Çalışmaları’ modülü; genç mimarların, kent tasarımcılarının ve şehir planlamacılarının 0-3 yaş arası çocukların ve ailelerinin kamusal alanlardaki ihtiyaçları konusunda farkındalıklarını artıracak.
#Kadir Has ÜniversitesiBernard van Leer Vakfı’nın İstanbul95 projesi kapsamında yürütülen araştırmaya göre, Türkiye’de çocukların hayalindeki park ile belediyelerin sunduğu hizmet arasında dağlar kadar fark var. 0-3 yaş grubundakiler içinse aslında park yok! Peki, bir çocuk parkı aslında nasıl olmalı? İstanbul95 Programı Çocuk Parkları Projesi Direktörü Selva Gürdoğan ile konuştuk.
#Bernard Van Leer VakfıHollanda merkezli erken çocukluk alanında çalışmalar yürüten Bernard van Leer Vakfı tarafından İstanbul’un 4 ilçesinde yeni bir proje başlatılıyor. ‘İstanbul95' adı verilen projeyle yaklaşık 500 aileye sosyal destek verilecek, çeşitli ilçelerde bu yaş grubuna uygun özel tasarım parklar inşa edilecek.
#ÇocukAnne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), geçtiğimiz günlerde Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle önemli bir çalışmaya imza attı. 51 ilden 0-10 yaş arası çocukları olan 3 bin 235 babayla anket, 5 ilden 40 babayla derinlemesine görüşmeler yaptı ve Türkiye’deki Babalık Araştırması’nı açıkladı.
#Haftanın YazısıAnne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), geçtiğimiz günlerde Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle önemli bir çalışmaya imza attı. 51 ilden 0-10 yaş arası çocukları olan 3 bin 235 babayla anket, 5 ilden 40 babayla derinlemesine görüşmeler yaptı ve Türkiye’deki Babalık Araştırması’nı açıkladı. Aslında içinde pek de şaşırtıcı olmayan sonuçlar var. Öncelikle çocuk bakımından birinci sorumlu olarak babalarımız “anneleri” görüyor. Bu oran da öyle pek düşük değil, yüzde 91. Neredeyse tamamı anne çalışsın, çalışmasın bu işi annelere yüklüyor. Çocukları çok sevdikleri için baba olanların oranı yüzde 92, ama yüzde 58’i de ilk baba olduklarında ne yapacağını bilemiyor.
#Nuran ÇakmakçıBabaların çocuk gelişimindeki rolü ve sorumlulukları konusunda farkındalık yaratmak için 1996’dan beri eğitimler düzenleyen AÇEV, Bernard van Leer Vakfı’nın da desteğiyle ‘Türkiye’de Babalık’ isimli bir araştırma yaptı. Buna göre, babaların neredeyse tamamı (yüzde 91) çocuk bakımından anneyi sorumlu tutuyor. Yarısından fazlası (yüzde 58) ilk baba olduklarında ne yapacaklarını bilmiyor. Yüzde 33’ü yasaklama, yüzde 24’ü sözel psikolojik şiddet, yüzde 13’ü fiziksel şiddet uyguluyor ve bazıları bunun faydalı olduğunu düşünüyor.
#AÇEVTürkiye’de erken çocukluk dönemi ile ilgili araştırma yapan, çocuklar ve aileleriyle çalışan kuruluşların yeni başlayan projelerine Hollanda’dan destek sağlanıyor. Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı’nın amacı çocukların daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici bir ortamda yetişmelerine katkıda bulunmak.
#Araştırma