Güncelleme Tarihi:
ADANA'da Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Bernard Van Leer Vakfı işbirliği ile 'Mevsimlik Gezici Tarımda Çocukların Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi' konulu konferans düzenledi.
ÇKA toplantı salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu yaptı. Tarım işçilerinin çocukları için 3 bölgede saha araştırması yapıldığını belirten Altınsu şu bilgileri verdi:
"Karataş İlçesi'ne bağlı Tuzla ve Karagöçer ile Yüreğir İlçesi'ne bağlı Kadıköy bölgelerindeki üç çadır alanında 0-8 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin ihtiyaçlarının tespitine yönelik bir saha araştırması yapılmıştır. Yerelde oluşturulacak olan model ile Türkiye'de mevsimlik gezici tarım işçisi alan diğer bölgelere de uygulanabilir ve sürdürülebilir bir yöntem oluşturmayı hedefleyen projenin yerel ortağı olarak ÇKA'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu konferansta ise proje kapsamında hazırlanmış olan ve politika önerilerini de içeren nihai araştırma raporunun tanıtımını gerçekleştiriyoruz."
KİMSE BİRŞEYLERİN DEĞİŞECEĞİNE İNANMIYOR
İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç Dr. Pınar Uyan Semerci de konuşmasında, kimsenin mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ile ilgili 'bir şeylerin değişeceğine inanmadığını' söyledi. Semerci, "Ancak ben inanmak istiyorum. Yapabileceğimizi biliyorum. Beraber düşünerek ortak akılla bir şeyler yapabiliriz. Biz buraya ne olması gerektiğini anlatmaya değil, bulgularımızı aktarmaya geldik. Bir şeyleri somuştlaştırıp, değiştirebilmek ve Türkiye'nin diğer yerlerinde benzer sorunları yaşayan mevsimlik tarım işçisi çocuklara neler önerebilirizi modelleyebilmemiz çok önemli diye düşünüyorum" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi.
Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)
FOTOĞRAFLI