Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorPideli, istiridyeli pazar brunch’ı... Madagaskar çikolatasıyla özel bir tatlı... Ayrıca GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nden İstanbul Kahve Festivali ve Kahve Zirvesi’ne hafta sonu katılabileceğiniz gastronomi etkinlikleri... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiMeze hassas noktamız. Sıcak-soğuk gelen paylaşımlık tabakları birlikte yiyip tattıklarımızdan bol bol konuşmayı bir başka seviyoruz. The Steeve de şefi İsmet Saz’ın yerel malzemelerimizle lezzetlendirdiği tapas menüsüyle öne çıkıyor. Listede küflü peynirli karnabahar da var, ördek etli çıtır mantı da...
#Meze1980’lerin sonunda İstanbul’da yaşamaya başladığımda Bebek Otel’in barı birçok kişi gibi benim de dostlarımla buluşma noktalarım arasındaydı. Gün batımının büyüsünü yakalamak için genellikle akşamüstü gidilir, sohbet uzarsa akşam geceye sarkar, ortaya paylaşımlık bir şeyler söylenirdi.
#Müge AkgünSeyahat etmeyi bir süre rafa kaldırdık belki ama Bebek Otel’in klasikleri bir araya getiren menüsüyle Fransa’ya ışınlanmak mümkün. Kaz ciğeri, dil menüer, bol şarap soslu kara midye ve krem brüle gibi lezzetleri ayrıcalıklı kılansa ev yapımı soslar, ekmekler ve bizden malzemeler...
#Fransız MutfağıBeef Wellington aslında bilinen orijinal tarifinde mühürlenmiş bonfile etin, mantarlı iç harç, kaz ciğeri, madeira şarabı ve milföy hamuru ile buluşmasıyla ortaya çıkarılan büyüleyici bir tarif. Bu lezzetin isminin günümüze nereden ulaştığı konusunda çok net bir bilgi yok ne yazık ki. Fakat I. Wellington Dükü Arthur Wellesley’in bu yemeği çok sevdiğine ve bu nedenle yemeğe onun isminin verildiğine dair kulaktan kulağa dolaşan bir efsane bulunuyor. Söylenen o ki Dük Arthur, bu yemeğe bayılıyor, tarifin de özellikle madeira şarabı ile hazırlanmasını istiyormuş. Sanırım hem tadıyla hem görüntüsüyle her damağa hitap edebilecek bu lezzetin adını asillerden aldığını söylememizde bir sakınca yoktur diye düşünüyorum. İsim konusundaki efsane bununla sınırlı kalmıyor tabii ki. Yemeğin tarihini irdeleyen başka kaynaklarda ise tarifin Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da ortaya çıktığından bahsediliyor. İsim meselesi çok da çözülecek gibi durmadığından bu konudan sıyrılıyor ve yavaşça yemeğimiz hakkındaki ipuçlarıma geçmek istiyorum.
#Beef Wellington