Sünnet, erkek bebeklerin doğdukları andan itibaren belirli bir yaşa gelene kadar yaptırılması gerekmekte olan cerrahi bir operasyondur. Tıbbi sebeplerin dışında sünnet için en uygun olan zamanlardan birisi erken bebeklik dönemidir. Peki, bebeklerde sünnet ne zaman, nasıl yapılır ve kaç dakika sürer? Bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır sizler için derledik.
Yaz mevsiminin gelmesi, okul macerasının bitmesiyle birlikte sünnet sezonu da açıldı. Aileler, çocukları için hem psikolojik hem de sağlık açısından önemli bir ritüel olan sünneti emin ellerde yaptırmak istiyor. On dakikalık kısa bir uygulama gibi gözükse de, çocuğun ileride hayatını etkileyeceğini düşünürsek önemi çok daha net ortaya çıkıyor. Sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu ve doktorlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kılınçaslan, sünnet konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.
#SünnetÇocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Aluç, "Yenidoğan sünneti; çocukta psikolojik travmaya neden olmaması, sadece lokal anestezi ile yapılabilmesi, pansuman gerektirmemesi, iyileşme sürecinin kısa olması nedeniyle daha avantajlı kabul edilmektedir" dedi.
#SünnetEKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Muhammet Yaytokgil, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının gittikçe arttığını belirterek, çocukların özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabildiğini söyledi. Yaytokgil, herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesinin iyileşme sürecine önemli katkılar sağladığını da bildirdi. Sünnet için en ideal dönemin, bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonrası olduğunu dile getiren Yaytokgil, “Yaklaşık 15-20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahaledir” dedi.
#1EKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erdem Özbek, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının arttığını belirterek, “Çocuklar özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabilmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesi, iyileşme sürecine önemli katkılar sağlamaktadır” dedi. “Bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonra sünnet yapılabilmektedir” diyen Özbek, operasyonun 15- 20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahale olduğunu kaydetti.
#1Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Erken tanı konulamayan ve tedavi edilemeyen çocuklar gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altındadırlar.
#İdrar Yolu EnfeksiyonuDoğumdan önce, anne karnında bulunan her bebekte kalpten çıkan iki büyük bilinen atardamar arasında bulunan bir ara damar sistemi bulunmaktadır. Normal şartlar altında, doğum sonrasında ilk üç gün içerisinde bu damar kendiliğinden kapanmaktadır. Sizler için PDA hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#PDA Nedir?Yaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#SünnetÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Gebeşoğlu, çocuklarda sıklıkla rastlanan idrar yolu enfeksiyonunun yüksek ateş gibi farklı belirtiler gösterebileceğine dikkat çekerek kalıcı hasar bırakmaması adına tedavi sürecinin önemli olduğunu söyledi.
#ÇocukErkek çocukların hayatında önemli bir yeri olan sünnetin zamanlaması kadar, kullanılan yöntem ve işlem sonrası bakım kurallarına uyulması da büyük önem taşıyor. Çocukların cinsel kimliklerini tanımaya başladığı 2-6 yaş arası dönem sünnet için tavsiye edilmezken, işlemin mutlaka doktor tarafından uygulanması gerekiyor.
#SünnetHalk dilinde peygamber sünneti veya yarım sünnet olarak bilinen hipospadias, her 300 erkek bebekten birinde görülüyor. Bu sorunla dünyaya gelen çocuklara 2 yaşından önce mutlaka cerrahi işlem yapılması gerekiyor. Op. Dr. Taner Kamacı, yarım sünnet olarak adlandırılan ‘hipospadias’ hakkında bilgi verdi.
#SünnetD vitamini vücudumuzdaki kalsiyum ve fosfor mekanizmamızı düzenleyen en önemli yapıtaşı. Kemik ve diş gelişiminin yanı sıra bazı kanser türlerini önlediği ve bağışıklık sistemini desteklediği yapılan çalışmalarla ortaya kondu. D vitamininin temel kaynağı ise güneş ışınları. Ancak dikkat!
#BebekBebeklerin bazı anomalilerle dünyaya gelmesi durumunda sorunların erken dönemde çözülebilmesi için ebeveynlerin dikkati büyük önem taşıyor. Bu anomalilerden biri olan çocuğun yarım sünnetli doğması, toplum tarafından olumlu bir durum olarak algılansa da hayatın erken dönemlerinde tedavi ettirilmelidir. Bu durumu olumlu olarak yorumlamanın yanlış olduğunu dile getiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kılınçaslan, doğuştan sünnetli olmanın bilinmeyenlerini anlatıyor.
#Tedavisi“Anne karnındaki bebek; sıcak, güvenli, steril ama monoton bir ortamdan, rengarenk cıvıl cıvıl bir dünyaya gözlerini açacaktır. Ancak bebekler, doğum süreci başladığında strese girerler. Zira daha önce deneyimlemediği şeyleri yaşamaya, ortamını değiştirmeye rutinine veda etmeye başlamıştır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bebeklerde görülen büyüme ataklarını anlattı.
#Ataklar Bebeğe Faydalı MıToplumumuzda “erkekliğe” ilk adım olarak nitelendirilen sünnet hakkında hem hastalarımdan hem de yakın çevremden gelen çeşitli sorularla karşılaşıyorum. Özellikle “Sünnet için ideal yaş nedir?” sorusunun açık ara önde olması nedeniyle bu konuda sizlere detaylı bilgi verme ihtiyacı hissediyorum.
#Çocuk