Bebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıGözlerde meydana gelen şaşılık, diğer adıyla göz kayması, çocuk yaşta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tıp dünyasında şaşılık hastalığının tedavisi mümkün mü? Mümkünse bu tedavi şekli nasıl uygulanıyor? Göz kayması ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Gözler vücutta en hassas ve en önemli organlardan biri olarak kabul ediliyor. Günlük yaşam akışı içerisinde göz sağlığı çoğu zaman ihmal ediliyor ancak bu dikkatsizlik, ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Toplumda yanlış bilinen, eş dost önerisiyle yapılan hatalı uygulamalar ise sonuçları görme kaybına varan tablolara neden oluyor. Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Göz SağlığıGöz hastalıkları hayatımızın her dönemini etkileyen sağlık problemlerinin başında geliyor. Görme bozukluklarından biri olan göz tembelliği de bunlardan biri… Peki, göz tembelliği neden olur, belirtileri nelerdir? Göz tembelliğinin tedavisi nasıl yapılır? Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Kemal Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Göz TembelliğiŞaşılık, kendi kendisine ve zamanla düzelmez. Görme duyusu doğduktan sonra gelişmeye devam eder ve gelişimini 5-7 yaşlarında tamamlar. Şaşılık gibi göz tembelliğine yol açan tüm hastalıkların erken teşhisi çocuğun gelişimi için hayati önem taşır. İlk 7 yaşın göz tembelliği için kritik bir dönem olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi…
#ŞaşılıkHalk arasında yaygın ancak doğru olmayan pek çok bilgi göz sağlığı konusunda insanların yanlış hareket etmelerine neden oluyor. Peki neleri yanlış biliyoruz, doğrusu nedir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çağlayan Aksu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#GözSerabral Palsi'nin erken dönemde saptanabilmesi için ebeveynlerin çocukların motor gelişimini gözlemlemesi gerektiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülten Karaca, "4 aylık bebeklerin başını tutamaması Serebral Palsi’yi düşündüren bulgular arasındadır" dedi.
#Serebral PalsiKişinin meslek hayatı dahil tüm hayatını etkileyecek bir durum olan göz tembelliği, çocukluk döneminde belirli nedenlere bağlı olarak normal gelişimini tamamlayamayan gözlerde meydana geliyor. Sorunun genelde tek gözde görüldüğünü ancak bazı durumlarda iki göz de bulunabildiğini aktaran uzmanlar, bu hastalığın toplumda her yüz kişiden iki ya da üçünde bulunduğunu ifade ediyor. Peki, göz tembelliği nedir? İşte, göz tembelliği hakkında bilinmesi gerekenler...
#Göz TembelliğiAmbliyopi, halk arasında göz tembelliği olarak da bilinen göz hastalığı, genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır. İki göz arasındaki numara farkı veya ışığın ağ tabakaya (retinaya) düşmesini engelleyen herhangi bir neden göz tembelliğine neden olabilir. Peki, göz tembelliği tam olarak nedir, belirtileri neler?
#Göz TembelliğiGöz tembelliği(ambliyopi), gözde ve görme yollarında bilinen bir hastalık olmaksızın, görmenin engellenmesi ve/veya her iki göz arası anormal etkileşim sonucu ortaya çıkan, çoğunlukla tek gözde, seyrek olarak iki gözde ortaya çıkan görme azlığıdır. Görmede bulanıklık, görme azlığı, çift görme gibi belirtileri olabilmektedir.
#Göz Tembelliği