Özellikle yaz mevsiminde artış gösteren ishal çocukların sık karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri. En sık 5 yaşın altında görülen bu hastalık, 2 yaşından küçük çocuklarda böbrek yetmezliği ve şok gibi çok ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Çok daha kötüsü sıvı kaybına bağlı ölümler görülebiliyor. Öyle ki dünyada her yıl 5 yaş altındaki yaklaşık 2,2 milyon çocuk ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. İshalin çocuklarda yaz mevsiminde artış göstermesinin birkaç nedeni var.
#Bebeklerde İshal TedavisiSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiRota virüsü, çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ve ciddi ishale neden oln bir mikroorganizmadır. Özellikle de 2 yaşın altındaki çocuklarda görülen akut ishallerin nedenlerinden biridir. Peki Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte konuyla ilgili merak edinlenler...
#Rota Virüsü Nasıl BulaşırZührevi hastalıklar, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra gelişebilecek ciddi bir durumdur. Yaygın semptomları arasında genital bölge çevresinde kaşıntı ve yanma bulunur. Zührevi hastalıklardan korunmak için ne ve neden olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Peki, Zührevi hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkKoronavirüs (COVID-19) küçük çocuklara hatta bebeklere de bulaşabilmektedir. Her ne kadar çocuk ve bebeklerde ölüm oranı düşük olduğu bildirilse de virüsün sürekli mutasyona uğraması nedeniyle tüm yaş grupları için risk oluşturmaktadır. Peki, Bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs (COVID-19) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? COVID-19 başka hangi hastalıklara neden olabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KoronavirüsFissür, genel olarak Anal Fissür olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde bu rahatsızlıktan muzdarip olan genelde genç kesimdir. Bunun nedenleri arasında hazır ve kuru yemekler, gerekli kişisel bakımın yapılmaması ve yanlış cinsel hayat seçimleri gelmektedir. Peki, fissür nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fissür Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?İnsanlarda zaman zaman birçok sağlık problemi görülmektedir. Özellikle bebeklerde yaşanan sağlık problemlerinden en yaygın olanı kabızlıktır. Sizler için Bebeklerde Kabızlığa ne iyi gelir ve nasıl geçer? Bebeklerde Kabızlık nedenleri ve tedavisi nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Süt alerjisi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilen bir alerji türüdür. Süt alerjisinin nedenleri günümüzde de en çok araştırılanlar arasına girmiştir. Süt alerjisi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Süt alerjisine nelerin iyi geldiği merak edenler araştırma yapmaktadırlar. Peki süt alerjisine ne iyi gelir? Süt alerjisi neden olmaktadır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir? Süt alerjisinin tedavisi nasıl yapılır? İşte süt alerjisi ile ilgili her şey.
#Süt Alerjisi NedirŞeker alerjisi nedir? Şeker alerjisi neden ve nasıl olmaktadır? Şeker alerjisi nasıl anlaşılır? Şeker alerjisinin belirtileri nelerdir? Şeker alerjisine ne iyi gelir? Şeker alerjisi nasıl tedavi edilir? Şeker alerjisi tedavi edildikten sonra tekrarlar mı? Şeker alerjisi nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Şeker Alerjisi NedirGünlük hayatımızda kahvaltılarda tükettiğimiz peynirler zaman zaman alerjiye neden olabilir. Alerjinin nasıl olduğu, belirtileri ve tedavisi gibi konular merak edilen konular içerisindedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peynir AlerjisiKestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane Alerjisiİnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü AlerjisiIlgın ağacı Ilgıngiller ailesine ait bir bitki türüdür. Boyları çoğunlukla 100-150 cm arasında değişiklik gösteren bir bitkidir. Beyaz ve pembe çiçekleri bulunan ve hafif tüylü yapıda olan bir bitkidir. Türkiye'nin çoğu ilinde yetişir. Doğada serbest durumda bulunması da büyük olasılıktır. Halk arasında bu ağacın çiçeğine katır çiçeği denmektedir. Hemen hemen her ülkede yetişen bu bitkinin ana vatanı Mısır ve Şam olarak bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yumurta alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan proteinlere karşı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar. IgE aracılı veya IgE aracılı olmayan yumurta alerjisi olarak 2’ye ayrılır. Yumurta alerjisi bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık görülen besin alerjilerinden biridir. Dünya genelinde yumurta alerjisi küçük çocukların yüzde 0.5-2.5'ini etkiler.
#Yumurta AlerjisiÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Erken tanı konulamayan ve tedavi edilemeyen çocuklar gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altındadırlar.
#İdrar Yolu EnfeksiyonuÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, “Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
#Dr. Serdar NepesovÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor dedi.
#Besin AlerjisiYumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
#BebekYumurta kahvaltılarımızın olmazsa olmazı ve beslenmemizde önemli yeri olan bir protein kaynağı. Ancak yumurta, çocuklar için alerjiye neden olan gıdaların başında gelir. Çocuklarda yumurta alerjisi genellikle ek gıda döneminde ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan anaflaksiye neden olabilir.
#Bebek