Testisler, erkek çocuğun anne karnındaki gelişim sürecinde karın arka duvarında oluşurlar ve gebeliğin sonuna doğru hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek kasık kanalından geçip torbaya (skrotum) inerler.
#Çocuk SağlığıErkek bebekler dünyaya geldiklerinde testisleri ya skrotum adı verilen testis torbasında olur ya da en geç ilk 6 ay içerisinde torbadaki yerini alır. Testislerin birinin ya da her ikisinin birden, doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde skrotuma yerleşmemesi ile karakterize inmemiş testis, yenidoğan bebeklerin yaklaşık %5’inde görülür. En tipik özelliği, zamanında tedavi edilmemesi hâlinde ilerleyen yıllarda erkek kaynaklı infertiliteye neden olabilmesi ve testis kanseri riskini belirgin ölçüde artırabilmesidir. Bu haftaki köşe yazımda erkek bebekleri olan ebeveynlere özel, inmemiş testis konusunu ele alacağım.
#SkrotumaÜlkemizde her 100 bebekten en az birinde görülen, prematüre bebeklerde yüzde 45’e kadar çıkabilen inmemiş testisin özellikle ilk bir yıl içerisinde tedavisi son derece önemli. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, inmemiş testisler hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukTestisler, bebek anne karnında gelişim sürecinde iken karın arka duvarında oluşan, daha sonra hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek gebeliğin sonuna doğru torbaya (skrotum) ulaşan organlardır. Testisler karın içinden aşağı doğru inişini tamamlayamamış, kasık kanalında veya karın içerisinde bir noktada kalmışsa bu durum inmemiş testis olarak adlandırılır.
#İnmemiş TestisYaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#SünnetErkek çocukların hayatında önemli bir yeri olan sünnetin zamanlaması kadar, kullanılan yöntem ve işlem sonrası bakım kurallarına uyulması da büyük önem taşıyor. Çocukların cinsel kimliklerini tanımaya başladığı 2-6 yaş arası dönem sünnet için tavsiye edilmezken, işlemin mutlaka doktor tarafından uygulanması gerekiyor.
#SünnetBebeklerde doğum anından itibaren genital bölge kontrolü yapılması gereklidir. Düzenli hekim kontrolünde olan bebeğin her muayenesinde hekim tarafından genital bölgenin de kontrolü yapılır. “Erkek ve kız bebeklerde genital bölge muayenesi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını Dr. Semra Akkuş Akman verdi.
#BebekÇocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Aluç, "Yenidoğan sünneti; çocukta psikolojik travmaya neden olmaması, sadece lokal anestezi ile yapılabilmesi, pansuman gerektirmemesi, iyileşme sürecinin kısa olması nedeniyle daha avantajlı kabul edilmektedir" dedi.
#SünnetErkek çocuklarında bir yaşına kadar yaklaşık %4 oranında inmemiş testis sorunu görülebiliyor. Ancak, erken doğan prematüre bebeklerde bu oran %33’lere kadar çıkabiliyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, çocuklarda inmemiş testis sorunu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#İnmemiş TestisErkek bebeklerde, değişik sebeplerle testisler olması gereken yerde bulunamayabilir. İlk kez karşılaşıldığında ebeveynler için endişe kaynağı olan bu durum, çok büyük bir olasılıkla "utangaç testis (retraktil)" olarak adlandırılan durumu işaret ediyor olabilir.
#Testisİnmemiş testis sorununun erken doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü belirten Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testis tedavisi ihmal edilirse problemin ileride kısırlık dahil birçok soruna yol açabileceğini söyledi.
#İnmemiş TestisPediatrik cerrahinin, genel cerrahinin bir dalı veya erişkin cerrahisinin minyatürize edilmiş bir şekli olmadığını belirten Prof. Dr. Haluk Öztürk, “Çocukların yaşa bağlı olarak belirgin fiziksel ve psikolojik farklılıkları nedeniyle özel bir biçimde düşünülmesi gerekir” dedi.
Erkeklerde kısırlığa yol açan nedenler arasında dünyada birinci sırada inmemiş testis var. İnmemiş testis, yeni doğmuş erkek bebekte, testislerinin torbalarda bulunmamasına deniyor. Testislerin 2 yaşından önce olmaları gereken yere indirilmeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu kişilerin babalık şansı azalıyor, hatta hiç kalmıyor.