Tüp Bebek ve Sakat Doğum Riski

Güncelleme Tarihi:

Tüp Bebek ve Sakat Doğum Riski
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 00:00

Tüp bebek uygulamasında bebeğin sakat doğma riski var mı? Hangi önlemler alınıyor?

Haberin Devamı

Test-tüp yöntemi ve "Intra-sitoplasmik sperm enjeksiyon" tekniği, yüzde 8.6 oranında sakat doğum riski taşıyor. Kalp ve böbrek anormallikleri, yarık damak ve aşağı inmemiş testis, belli başlı sakat doğum örnekleri.

Dünyanın ilk test-tüp bebeği Louise Brown'un doğumundan sonra aradan geçen 24 yıl boyunca, müstakbel anne babalara test tüpü içinde döllenme yönteminin IVF doğacak çocuğun genetik yapısında herhangi bir bozukluğa yol açmayacağı yönünde garanti veriliyordu.

Spermin yumurta ile nasıl buluştuğuna bakmaksızın -kadının vücudunda veya laboratuvar kabında- doğanın ciddi genetik bozukluklara izin vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Bu güvence altında doğan tüp bebek sayısı 1980'lerde yılda yüzlerce bebeğe, günümüzde ise yılda on binlerce bebeğe ulaştı.

Sakat Doğumlar

Haberin Devamı

Ancak saygın bilim dergisi "New England Journal of Medicine"de yer alan yeni bir makaleye göre durum sanıldığı kadar "güllük gülistanlık" değil. Bu konudaki ilk çalışma İngiltere ve Avustralya'daki doktorlar tarafından gerçekleştirildi. Bu çalışmaya göre test-tüp yöntemi ve "Intra-sitoplasmik sperm enjeksiyon" denilen daha müdahaleci teknik, yüzde 8.6 oranında sakat doğum riski taşıyor.

Kalp ve böbrek anormallikleri, yarık damak ve aşağı inmemiş testis belli başlı sakat doğum örnekleri. Oysa normal doğumlarda sakat doğum riski yüzde 4.2'dir.

Amerikan Hastalık Denetimi ve Önlenmesi Merkezi CDC tarafından yürütülen ikinci çalışma, doktorların "Dış müdahale ile gerçekleştirilen üreme teknikleri (Assisted Reproductive Technologies) ART" dedikleri teknikleri ile dünyaya gelen bebeklerde düşük veya çok düşük doğum kilosu riskinin yüzde 2.6 oranında daha fazla olduğunu gösteriyor.

Zayıf doğan bebeklerde kalp ve bilişsel hastalık riskinin yüksek olduğu biliniyor. "Bu ilk bulgular henüz kesin değil" diye konuşan İngiltere, Leicester Üniversitesi'nden Dr.Jennifer Kurinczuk, "Bu konuda daha son söz söylenmedi. Ancak geleceğin anababalarının bu konudaki tartışmalardan haberdar olması gerek" diyor.

Haberin Devamı

Tüp bebek uygulamasında genetik birçok rahatsızlıklar tespit edilebilmekte.Genetik inceleme sonrasında daha sağlıklı bebekler doğabilmektedir. Bunu her hasta için yapılmamakla birlikte ailesel genetik sorun yaşayan veya tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftlere yapılmaktadır.

Opr.Dr.Mustafa Alihanoğlu
Jinekoloj

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!