Bir ramazan ayını daha geride bıraktık ve yarın bayram... Ramazan ayı boyunca oruç tutan birçok kişi, bayramın gelmesiyle birlikte özenle hazırlanmış bayram sofralarında daha çok yemek yeme eylemine girecek. Ve oruç süresince yavaşlayan metabolizma hızınız, bayramda tüketilen gıdalarla alınan enerjiye ayak uyduramayacak bir hale gelecek. “Ne var ki bunda” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu durum, bedenimizin birkaç gün içinde kilo alarak tartıda size güzel sürprizler hazırlamasına ve mide problemleriyle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bayram günlerinizi daha keyifli, enerjik ve mutlu geçirmek istiyorsanız, vereceğim beslenme ipuçlarına göz gezdirmenizi öneririm.
#Buğra Buyrukçuİstanbul’da yeme-içme dünyasının sembol isimlerinden biri Ece Aksoy… Yemeklerinin müdavimleri arasında Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar gibi isimler var. Geçen ay sektördeki 40. yılını, lokantası ‘9 Ece Aksoy’ ise Asmalımescit’teki 15. yılını geride bıraktı. Bu vesileyle hem ‘mutfaktan önce’ki hayatının hem de mekânlarının hikayesini dinledik. Üstüne tatlı niyetine; bayram sofraları için tüyolar aldık.
#Ece AksoyBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanKurban Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklar başladı. Bayram sofraları da tatlısız olmaz. Bayram tatlısı denildiğinde akla ilk olarak baklava gelse de birbirinden nefis ve farklı tatlılar hazırlayabilirsiniz. Sizin için bayramda misafirlerinize ikram edebileceğiniz her biri ayrı güzel tatlı tariflerini derledik. Bir göz atmaya ne dersiniz?
#TatlıBu Kurban Bayramı’nda aileler ilk kez yeni normal kapsamında aynı sofralarda buluşmak için gün sayıyor. 157 yaşındaki Hafız Mustafa 1864’ün CEO’su Eren Ongurlar, bayramlarımızın geleneksel lezzetleri olan baklava ve lokuma dair önemli bilgiler paylaştı.
#Baklava‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet Yalçınkaya“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin imkânlarını 83 milyon vatandaşımızın her birinin emrine sunarak geleceğimize güvenle bakabilmemizi sağladık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayramda trafiğe çıkacakları da kurallar konusunda uyardı. Erdoğan maske-mesafe önlemini de hatırlatıp bayramın vatandaşlara huzur, dünyaya barış getirmesini diledi .
#Recep Tayyip ErdoğanKurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#İç Hastalıkları UzmanıRamazan Bayramı kısıtlamaların gölgesinde geçti ama bu cuma başlayacak Kurban Bayramı’nda, tabiiki tedbirlerle, sevdiklerimize kavuşacağız. Belki başında uzun uzun oturamasak bile güzel bir bayram sofrası kurabileceğiz. Lezzetli bir bayram için şeflerden menü önerileri ve tarifler aldık.
#GazetehaberleriSon olarak ferahlatıcı bir eşlikçi... Ebru Erke bayram sofraları için Şef Ali Güler’den tadına doyulmaz bir limonata tarifi aldı: "12 adet sulu limon ve 2 adet portakalı kaynar suda güzelce yıkayın. Bir kilo tozşekerin üzerine limon ve portakalların kabuğunu beyaz kısımlarını almayacak şekilde üstten rendeleyin. Ellerinizle güzelce ovarak kabukların hem renk hem de tat vermesini sağlayın. Bir demet taze nane yapraklarını da parçalayarak şekere ekleyin ve yine biraz daha ovun. İki saat dinlendirin. Portakal ve limon sularını sıkarak 10 litre içme suyuyla birlikte şekere ilave edin. Üç saat daha buzdolabında dinlendirdikten sonra süzüp servis edin. Buz koymayın, dolapta soğutmanız yeterli olacaktır.”
#Ebru ErkeSon olarak ferahlatıcı bir eşlikçi... Ebru Erke bayram sofraları için Şef Ali Güler’den tadına doyulmaz bir limonata tarifi aldı: "12 adet sulu limon ve 2 adet portakalı kaynar suda güzelce yıkayın. Bir kilo tozşekerin üzerine limon ve portakalların kabuğunu beyaz kısımlarını almayacak şekilde üstten rendeleyin. Ellerinizle güzelce ovarak kabukların hem renk hem de tat vermesini sağlayın. Bir demet taze nane yapraklarını da parçalayarak şekere ekleyin ve yine biraz daha ovun. İki saat dinlendirin. Portakal ve limon sularını sıkarak 10 litre içme suyuyla birlikte şekere ilave edin. Üç saat daha buzdolabında dinlendirdikten sonra süzüp servis edin. Buz koymayın, dolapta soğutmanız yeterli olacaktır.”
#Ebru ErkeKurban Bayramı’yla özdeşleşen kırmızı etin, kemiğiyle birlikte pişirilerek tüketildiğinde sağlığımız için daha da şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Kemikli etle ya da kemik suyuyla hazırlanan yemekler ile sakatat türleri, sağlığımız açısından son derece zengin protein ile vitamin ve mineral kaynağı barındırır. Kemik suyunda bulunan kolajen maddesi vücudumuzun yenilenmesini destekler. Kurban Bayramı’nda kemikli etle hazırlayacağınız et yemekleri, kemik suyuyla pişireceğiniz çorbalar ve sakatat çeşitleriyle şifalı sofralar kurun” diye öneriyor.
#Kurban BayramıKurban Bayramı'nda özellikle artan et tüketimi ve her gün fazlaca yenen tatlılar, sağlığı olumsuz etkiliyor ve kilo alımını kaçınılmaz hale getiriyor. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon, kalp - damar, şeker ve mide rahatsızlığı olanların dikkatli davranması gerekiyor. Diyetisyen Vildan Çelik, Kurban Bayramı'nı sağlıklı bir şekilde ve kilo almadan geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Bayramda Beslenmeye Dikkat