Bayramda beslenmeye dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Bayramda beslenmeye dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 11:21

Bayramda beslenmeye dikkat edin

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Diyetisyen Saadet Özen, metabolizmada birçok değişikliğe yol açan oruç sürecinden sonra, normal beslenme düzenine nasıl geçilebileceği ve bayramda nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili önerilerde bulundu.

Bayramda hazırlanan yoğun kalorili yemekler ve bayram tatlılarıyla bu sürecin zorlaştığını belirten Özen, bir takım pratik yöntemlerle bu sürecin sağlığımıza zarar vermeden atlatılabileceğini söyledi. Ramazan süresince, uzun açlıkların ve azalan fiziksel aktivitenin metabolizma hızımızı yavaşlattığını yani vücudumuzun bizi hayatta tutmak için harcadığı enerjiyi oldukça düşürdüğünü kaydeden Özen, “Bütün organlarımız daha az çalıştı. Normal beslenme düzenine geçerken geleneklerimize göre büyük bayram sofraları kurarsak ve şerbetli tatlılarımızı tüketirsek, yavaşlayan vücudumuz bu ani değişikliğe en iyi ihtimalle yağ depolayarak yani bize kilo aldırarak yanıt verecektir" dedi.

Özen, istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak istemeyenler için, vücudu korumaya yönelik olarak şu önerilerde bulundu:

“3 öğün beslenme düzeni oluşturmak ile işe başlayın: Kahvaltı, öğle ve aksam yemeği olmak üzere üç ana öğün düzeni oluşturun. Daha sonra ara öğün ekleyerek eski yeme düzeninize dönün. Bayram sofralarını hafif yiyeceklerden oluşturun: Çocuklar, torunlar, özlenenler ile birlikte oturduğumuz bu sofralarda en güzel yemekleri ikram etmek istediğinizi biliyoruz. Ama bu süreç alışık olmadığınız saatlerle bir araya geldiğinde vücudumuz sindirim sürecinde zorlanıyor. Bu sebeple daha hafif ve daha sağlıklı menüler belirleyin. Sofralarınızda tüm besin ögelerine yer verin: Menülerinizi oluştururken, et grubu, süt grubu, tahıl grubu besinlere ve sebzelere yer verin. Özellikle kabızlık sorunu yaşıyorsanız, sebze ve meyvelere yer açın. Alacağınız doğal posa ile bağırsaklarınızı koruyun. Sofranızın yeterli ve dengeli beslenmeye uygun olmasını sağlayın. Akşam yemeğinizi geç saatlere bırakmayın: İftar saatinde beslenmeye alıştık. Ama akşam yemeğinizi daha erken saatlere çekmeye çalışın. Midenizin uyku saatinize kadar sindirimini tamamlayıp dinlenmesine izin verin. Uyku düzeninize geri dönün: Artık sahur yapmaya 11 ay ara vereceğimize göre uyku düzenimizi oluşturabiliriz. En az 8 saat uyuyup dinlenebileceğiniz bir düzen oluşturun"

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!