Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsAvrupa'da yeniden hızla artmakta olan vaka sayıları aşılama oranlarının bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Kıtada aşı oranı düşük ülkeler birbiri ardına, hem aşısız vatandaşların hareketliliğini sınırlandıracak hem de aşılama oranını yükseltecek önlem paketleri açıklıyor. Anlaşılan o ki yakında aşısız Avrupalılar için hayat çok zor olacak.
#COVID-19Almanya, çok daha fazla bulaşıcı olan koranavirüsün mutasyona uğramış yeni türüne karşı acil olarak karantina önlemlerini 14 Şubat’a kadar uzattı. Perakende satış yerleri, kreşler ve okullar 14 Şubat’a kadar kapalı kalacak veya yüz yüze ders olmayacak. Evden çalışma imkânı sağlanacak, toplu taşıma ve dükkânlarda tıbbi maske olan FFP2’lerden takmak zorunlu olacak.
#AlmanyaKoronavirüs salgını tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ederken, salgını yenme mücadelesi aşı seferberliğiyle belirleyici bir döneme girdi. Almanya’da aşının nasıl yapıldığını ve işlemlerin nasıl yürüdüğünü aşı merkezine giderek bizzat gözlemledim. Aşının bu kadar hızlı ve sadece bir ‘cız’dan ibaret olduğunu gördüm.
#AlmanyaCovid-19 olarak bilinen koronavirüs belası yüzünden aylardır ‘ev hapsine’ mahkûm olan insanlar iyice bunaldı. Büyükanne-büyükbabalarıyla, anne-babalarıyla, eşleriyle-dostlarıyla bir araya gelmekten korkan insanlar, ‘uzaktan kumandalı eğitim’ yüzünden arkadaşlarına hasret kalan çocuklar, ‘yeter artık’ diyerek isyan etmeye başladılar.
#AlmanyaBavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, Münih’te düzenlediği basın toplantısında, salgına karşı şimdiye kadar yürürlükte olan tedbirlerin yeterli olmadığını ve yeni vaka sayılarının yüksek seviyede seyrettiğini belirterek, salgının yayılmasını önlemek için yeni önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
#Markus SöderKovid-19 olarak bilinen koronavirüs salgını şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 222 bin, Brezilya’da 156 bin, Hindistan’da 118 bin, İngiltere’de 44 bin, İtalya’da 37 bin, İspanya’da 34 bin 750, Fransa’da 34 bin 600’den fazla can aldı. Almanya’da 10 binden, Türkiye’de de 9 bin 700’den fazla insan yaşamını yitirdi.
#KoronavirüsAlmanya’nın Gütersloh ilçesinde patlak veren koronavirüs vakaları üzerine eyaletler riskli bölgelere seyahat yasağı getirdi. Birçok eyalet Gütersloh ve başka riskli bölgelerden gelenleri almıyor. Bazıları ise bu riskli bölgelerden gelenlere korona testi ve 14 gün karantina uygulaması getirdi.
#KoronavirüsBavyera Başbakanı Markus Söder bugün Bavyera televizyonunda alınan yeni tedbirleri açıkladı. Virüsün Bavyera’da kontrol altına alındığını kaydeden Söder, mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında maske takma çağrısında bulundu. Markus Söder, yeterli önlem alınmazsa maske takmanın mecburiyet halini alacağını söyledi.
#Markus SöderBavyera Eyaleti’nin Oberpfalz bölgesindeki Tirschenreuth’a bağlı 7 bin nüfuslu Mitterteich kasabasında, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 48 oldu. Böylece, vakaların nüfus oranına göre Tirschenreuth, Almanya’nın koronavirüsten en çok etkilenen kenti oldu.
#MitterteichTüm dünya haftalardır koronavirüsle yatıp, koronavirüsle kalkıyor. Herkes tedirgin... Haklı olarak... Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bu salgın, kısa bir süre sonra dünyanın hemen hemen her yerine yayıldı. Şimdiye kadar 390 binden fazla kişi bu salgına yakalandı. Bu salgın yüzünden İtalya’da 6 binden, Çin’de 3 bin 400’den ve İspanya’da 2 bin 200’den fazla olmak üzere şimdiye kadar dünya genelinde 16 bin 700’e yakın kişi yaşamını yitirdi.
#KoronavirüsAlmanya günlerdir koronavirüse karşı ülke genelinde ortak uygulamayı tartışıyor. 7 eyalet sokağa çıkmaya önemli kısıtlamalar getirdi. Ancak bu konuda yasak koyma yetkisi eyaletlerde olduğu için her eyalet farklı önlemler aldı. Bu nedenle Başbakan Angela Merkel eyalet başbakanlarıyla telekonferans sistemiyle yapılan zirvede sokağa çıkma yasağını tartıştı.
#Sosyal Temas YasağıTüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs ve yol açtığı tahribat, ülkeleri bir dizi tedbirler almaya zorluyor. Gün geçmiyor ki, Almanya’da gerek federal gerekse eyalet düzeyinde yetkililer, günlük hayatımızı etkileyen, özgürlüğümüzü kısıtlayan önlemler almasınlar. Peki, alınan bu önlemlerin hukuki yaptırımı nedir? Alınan tedbirleri riayet etmeyenleri hangi ceza bekliyor?
#HürdanışÇin’de başlayan koronavirüsün onlarca ülkeye yayılması, bazı ülkeleri tedbirleri olağanüstü şekilde sıkılaştırmaya zorladı. Çin’de hastalığın merkez üssü Vuhan’da kısıtlamalar sürüyor. İtalya, İspanya, Çekya’da tam, ABD’de kısmi sokağa çıkma yasağı var. Uygulamaların şekli ülkelere göre değişiyor. Amaç hastalığın diğer insanlara yayılmasını engellemek.
#Gazetehaberleri