Basit usulde gelir vergisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gündeme geldi. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan "Son olarak, ekonomi reform programımız kapsamında basit usulde vergilendirilen esnafımızın tüm kazançlarını vergi dışında bırakıyoruz. "dedi. Gelir vergisine tabi olan ticaret ve sanat erbabı, kazancın tespit usulü bakımından ikiye ayrılıyor. Basit usulde vergilendirmenin mükellefleri, mevzuata göre, geçici vergi beyannamesi verilmez ve geçici vergi ödenmez. İşte, Basit usul vergilendirme şartları ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Basit Usul VergilendirmeGelecek yıldan itibaren berber, marangoz, manav gibi küçük esnaf beyanname vermeyecek, gelir vergisi ödemeyecek. Bunların yerine stopaj gibi herhangi bir başka ödeme de devreye girmeyecek. Esnaf sadece aldığı malların belgesini tutmakla yükümlü olacak. Örneğin 65 bin liralık kârı olan bir manav 6 bin 555 lira vergi öderken, artık bunu ödemeyecek.
#GazetehaberleriBankacılıkta dijitalleşmeye odaklanan Emlak Katılım, CepPOS uygulamasını hizmete sundu. Bu uygulamayla cep telefonlarını POS cihazına dönüştüren Emlak Katılım, müşterilerinin kredi kartı ya da banka kartından saniyeler içinde ödeme alabilmelerini sağlıyor.
#Emlak KatılımAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifle, Vergi Usul Kanunu'na "elektronik defter beratı" ve "elektronik muhasebe fişi" tanımları ekleniyor; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilme imkanı sağlanıyor. Ayrıca iktisadi kıymetlerin değerleme ölçüsü olarak dikkate alınan "maliyet bedeli" tanımına girmesi zorunlu olan ve olmayan unsurlar kapsamlı sayılıyor. Öte yandan, teklife göre banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler ile belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler, bazı durumlarda gider pusulası yerine kabul edilecek. Belge basımıyla ilgili bildirim görevinibelirlenen sürede yerine getirmeyen ya da bildirimi eksik, hatalı yapan matbaa işletmecilerine 1400 lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Varlık yönetim şirketlerine,kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen 5 yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilecek. Bu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırılacak. Mükellefler, usulüne uygun çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine aykırı vergilendirilmesi veya bu şekilde vergilendirileceğine dair kuvvetli emareler bulunduğu iddiasıyla "anlaşmanın karşılıklı anlaşma usulü" hükümlerine göre Gelir İdaresi Başkanlığına başvurabilecek. Teklife ihdas edilen bir maddeyle de konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022'den 1 Ocak 2023'e ertelendi.
#AK PartiAK Partili milletvekillerin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 25 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, "küçük esnaf" olarak ifade edilen, 850 bin civarında olan mükellef grubunun kazançları gelir vergisinden muaf olacak.
#Vergi KanunuVergi, gerçekleştirilen kamu hizmetlerinin masraflarını karşılamak için devlet tarafınca halktan tahsil edilen meblağdır. Geçici vergi ise yeni duyanlar için pek bilinmeyen bir terimdir. Bu yazımızda Geçici vergi nedir ve nasıl hesaplanır? Geçici vergi beyannamesi ve dönemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Geçici Vergi Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?Vergilerin ödenmesinde ve vergilerin sınıflandırmasında, kurum sahipleri tarafından uğraştırıcı işlemler yapılmaktadır. Vergiler, basit usul hadleri ile sınıflandırılmakta ve resmiyet kazanmaktadır. Basit usuller içerisinde vergilendirmeye girmek, işlemlerin kısalmasında etki göstermektedir. Basit usul hadlerine nasıl tabi olunur ve hangi işlemler yapılmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Basit Usul Hadleri Nelerdir?Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
#Geçici VergiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af" gibi düzenlemeleri de içeren kanunu onayladı.
#Vergi Borcu YapılandırmaYurt dışından getirilen varlığa ilişkin vergi düzenlemesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#TBMMGeçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
#Geçici Vergi NedirBugün esnaf, şahıs işletmeleri ve doktor avukat gibi serbest meslek kazancı elde edenlerin vergi barışının koşullarını inceleyeceğiz. Mükellefler daha önce vergi incelemesi yapılmış dönemler için de matrah arttırımı yaparak inceleme riskini tamamen ortadan kaldırabilir.
#Ahmet Karabıyık- Türkiye'de kasım ayı itibarıyla, gelir ve kurumlar vergisi ile gelir stopaj, G.M.S.İ, basit usul ve KDV ödeyen toplam 9 milyon 713 bin 467 faal vergi mükellefi bulunuyor - Faal mükelleflerin yüzde 28,5'i İstanbul'da kayıtlı - İstanbul'u sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa takip ediyor
Patron Patrona’ya bu hafta işadamlarının kara kutusu muhasebeci ve mali müşavirlerin patronu TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Başkanı Mehmet Timur konuk oldu. Timur, kayıtdışı ekonomiyle sadeve yasalarla mücadele edilemeyeceğini, denetimin şart olduğunu belirtiyor.
İstanbul Defterdarı Akif Ulusoy’un, ‘Zücaciye dükkanına fil gibi dalmak yerine, meslek odalarıyla uzlaşıp, vergi beyanlarını artırma’ formülü sonuç verdi. İstanbul’daki basit usul mükelleflerinin ortalama kişi başına beyanları 181 milyon liradan 526 milyon liraya yükseldi.