Sonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünCassata Siciliana, tatlıdan öte Sicilya’yı yansıtan bir simgedir. Her diliminde, Sicilya’nın zengin tarihi, farklı kültürlerin etkisi ve yerel halkın yaratıcılığı saklıdır. Bu nedenle cassata’yı tatmak, Sicilya’nın ruhunu ve lezzetlerini keşfetmek anlamına gelir. Sicilya’nın kültür elçisi cassata’nın geçirdiği evrimi ve tarifini yazdım bu hafta.
#Danilo Zanna16. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan Barok sanat akımı, Klasisizm akımının yeniden yorumlanması olarak da bilinir. Bu akımın klasisizmden en önemli farkı ise, resmedilen figür ve portrelerin daha canlı ve hareketli bir görünüme sahip olmasıdır. Barok sanatçılar ise, Klasist ressamlardan daha farklı olarak ''mükemmel olanı'' değil de ''gerçek olanı'' resmeder. Barok dönemi nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Barok Dönemi Nedir?“Müzik ruhun gıdasıdır” sözünü duymuşsunuzdur. İnsanlık tarihinin öncesinde dahi var olduğuna inanılan bu sanat türü hakkında henüz bilinmeyen pek çok şey var. Bu yazı dizininde Müzik ve müziğin sanata, insanlara kattığı değere dair detayları derledik.
#Müzik Nedir?Ali Alışır, Bozlu Art Project’te açtığı ‘Melez Ruhlar’ isimli sergisinde insan bedeni ve hareketine odaklanarak, ruhlarıyla melez bedenleriyle aynılaşan günümüz insanını konu alıyor. Alışır, 'Sürekli bir devinim halinde olan bu figürler ruhlarımıza nüfus etmiş bu modern dünyanın karmaşıklığını ortaya koymaya çalışıyorlar. Yaşadığımız sistem yeni bir insan türü üretiyor. Bu yeni insan tipi, bedensel olarak ‘özgürleştirilirken’ ruhsal olarak, kültürel ve siyasi olarak baskılanıyor' diyor.
#KitapsanatSanat dünyasının nabzını tutan Amerikan dergisi ARTnews’ün yaptığı “En İyi 200 Koleksiyoncu” listesinde, Türk işadamı Halit Cıngıllıoğlu ve oğlu Kemal Cıngıllıoğlu da yer aldı. 32’nci sırada bulunan baba ve oğul, dünyanın en cömert sanatseverleri arasında gösterildi.
#ArtnewsBİFO, 19 Ekim Perşembe akşamı Zorlu PSM’de gerçekleştireceği açılış konserinde iki eser seslendirecek. Bunlardan biri, Mark-Anthony Turnage gibi bir çağdaş besteciye sipariş edilen orkestra eserinin dünya prömiyeri olacak. Solistler de dünyaca ünlü iki kemancı; Vadim Repin ve Daniel Hope.
#BifoÜnlü besteci Antonio Vivaldi’nin eserlerini yeniden yorumlayan “Vivaldianno City of Mirrors”, bu akşam Ülker Sports Arena’da müzikseverlerle buluşacak. Vivaldi’nin eserlerinin çağdaş düzenlemelerle 3 boyutlu olarak sahneye koyan “Vivaldianno City of Mirrors”ın prodüktörü Michal Dvorak, projenin detaylarını anlattı.
#KELEBEKBilkent Senfoni Orkestrası (BSO), bugün Barok dönemi eserlerden oluşan bir konser verecek. Konseri, kuşağının önde gelen uluslararası şeflerinden biri olan Stefan Sanderling yönetecek. Konserin solistleri ise trompetçi Reinhold Friedrich ve soprano Eleonore Marguerre olacak.
#KonserTorino Kefeni ve Fiat’ın genel merkezi Torino’nun dünyanın en popüler şehirleri arasında yer almasına yeterli olamadı. Ancak İtalya’nın en büyük dördüncü şehri Torino, gündüzleri Trieste’nin zarif kafe kültürüne, geceleri Milano’nun hareketli hayatına ve içkilerine ev sahipliği yapıyor. İtalya’nın mutfak ve şarap kültürünün öncüsü Piemonte’nin de merkezinde. Juventus’un stadı ve yıldız müzeleri şehrin çok yönlü tarihinin altını çizen özelliklerinden.
#SeyahatBu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Bir Taş Masalı” heykel yarışmasının şampiyonlarının durağı Barselona oldu. Daha önce Paris ve Floransa’ya giden şampiyonlar bu yıl sanatın kalbinin attığı Barselona’da Gaudi’nin sıra dışı sanat anlayışını, Dali ve Picasso’nun deliliğin sınırındaki tablolarını ve yüzyılların eskitemediği dar sokaklardan ulaşılan geniş bulvarlarda sanatı ve tarihi keşfe çıktı.
#Okul1349’dan itibaren, yaklaşık 600 yıl boyunca Galiçya’nın merkezi ve bir Polonya şehriydi Lviv. İkinci Dünya Savaşı sonrasında sınırlar kaydırıldı, Ukrayna’ya katıldı. Yahudi nüfusu toplama kamplarına, Lehler ise Polonya’ya gönderildi. Okurumuz Gökhan Erdoğan, tüm bu acı günlerin izlerinin geride kaldığını söylüyor.