Geçen hafta piyasaların gündeminde merkez bankaları ve faiz kararları vardı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranını değiştirmezken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) negatif fazi dönemini sonlandırarak beklendiği gibi 50 baz puan faiz artışına gitti. Gelecek haftanın en önemli gündem maddelerinden biri ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı faiz kararı olacak. Beklentiler 75 veya 100 baz puanlık faiz artışı yönünde.
#Avrupa Merkez BankasıBankacılık sektörünün 2021 Ocak-Şubat döneminde kâr rakamı 9 milyar TL olurken, 2022’nin aynı döneminde yüzde 333’lük artışla 39 milyar TL’ye ulaştı. Banka hisselerinde yaşanan yükseliş Borsa İstanbul’u da olumlu etkiledi ve Borsa İstanbul yeni zirveleri gördü. Gelecek hafta açıklanacak banka bilançolarında da yüksek kârlılıkların görülmesi bekleniyor. Borsada da yeni bir bilanço hareketinin olup olmayacağını göreceğiz.
#BankaUkrayna’ya karşı savaş başlatan Rusya’ya yönelik her geçen gün daha fazla yaptırım kararı devreye alınıyor. Ülkeler birbiri ardından yaptırımları sıralarken, uluslararası şirketler de Rusya’yı köşeye sıkıştırmak için harekete geçti. Apple, Microsoft, Google, Meta (Facebook), Ford, Nike gibi birçok ABD’li şirket Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İngiltere ve birçok Avrupa merkezli şirketten de benzer hamleler geldi.
#RusyaBorsa İstanbul'da yükseliş hareketi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesiyle desteklenirken, Borsa İstanbul 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe rekor üzerine rekor kırarak başladı. Uzmanlar, 1580 puan seviyesinin önemli bir teknik destek seviyesi olduğunu belirtirken; bu seviyenin geçilmesi halinde güçlü yükselişlerin beklenebileceğini söyledi. Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu ve Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık borsada yaşanan son gelişmeleri ve olası senaryoları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Borsa İstanbulGeçen hafta Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası görülen hareketler piyasalardaki beklentilerin yönünü de açığa çıkardı. Piyasaların önümüzdeki dönem enflasyonun dolayısıyla faizlerin ineceği konusunda umutlu olmadığı, buna karşılık bankaların geleceği konusunda ise iyimser olduğu söylenebilir.
#YazarEmekli maaşlarında kesinti yapma ve vergilerde yapılan indirimleri azaltma sözü veren Yunanistan, uluslararası kreditörlerden daha fazla kurtarma fonu elde edebilmenin yolunu açmakla birlikte devasa borcunu yeniden yapılandırmak için de kapıyı aralamış olabilir.
#YunanistanMeclis Komisyonu tarafından hakkında soruşturma yürütülen eski bakanlar Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış’la ilgili mali uzmanların yaptığı inceleme sonucu mal varlıklarında önemli bir artış olduğu saptandı. Buna göre, Erdoğan Bayraktar ile ailesine ait inşaat şirketi 3 yılda 3.3 kat büyüyerek 17.5 milyon liradan 58.2 milyon liralık aktif büyüklüğe ulaştı. Egemen Bağış ile eşi Beyhan Bağış, 8 taşınmaz ile 513 bin lira, 24 bin 300 dolar ve 192 bin liralık altın-mücevherata sahip. Ancak Bağışların şirket ortağı A.A.’nın hesabında dikkat çekici artışlar tespit edildi. Eski bakanların mal beyanları ve banka hesap hareketleri üzerinden yapılan servet analizleri şöyle:
IMF, kredi krizinden kaynaklanan zararların 1.4 trilyon dolara ulaştığı tahmininde bulundu. Hazırladığı raporda, büyük bankaların önümüzdeki birkaç yılda yaklaşık 675 milyar dolarlık sermayeyi yutacağı öngörüsünü yapan IMF, "Gelişmekte olan ülkeler bugün daha büyük bir risk altında" uyarısı da yaptı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), mevduat ve katılım bankalarından 2007’de tahsil edilen 2006 dönemine ilişkin sigorta prim gelirleri bir önceki yıla oranla yüzde 19 arttı. Sigorta prim gelirleri 133 milyon YTL’ye ulaştı. Birleşik Fon Bankası’nın aktif büyüklüğü 1 milyar 215 milyon 346 bin YTL’den 1 milyar 220 milyon 901 bin YTL’ye çıktı.