IMF: Krizin faturası 1.4 trilyon dolara çıktı

Güncelleme Tarihi:

IMF: Krizin faturası 1.4 trilyon dolara çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 00:00

IMF, kredi krizinden kaynaklanan zararların 1.4 trilyon dolara ulaştığı tahmininde bulundu. Hazırladığı raporda, büyük bankaların önümüzdeki birkaç yılda yaklaşık 675 milyar dolarlık sermayeyi yutacağı öngörüsünü yapan IMF, "Gelişmekte olan ülkeler bugün daha büyük bir risk altında" uyarısı da yaptı.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), yayımladığı "Küresel Finansal İstikrar Raporu"nda, nisan ayında 945 milyar dolar olarak öngördüğü finansal krizden kaynaklanan zararın 1.4 trilyon dolara çıktığı tahmininde bulundu. Buna göre krizin faturası aradan geçen 5 ayda 455 milyar dolar tabardı.

675 milyar dolar yutulacak

Global düzeyde yaşanan finansal kriz ve etkileri değerlendiren IMF, büyük bankaların önümüzdeki birkaç yılda yaklaşık 675 milyar dolarlık sermayeyi yutacağı öngörüsünde bulundu. Küresel düzeyde finansal piyasalarda yaşanan karışıklığın büyüdüğüne dikkat çeken IMF, global finansal sisteme olan güvenin yeniden tesisi için uluslararası çapta kesin ve uyumlu politika önlemlerinin uygulanmasını istedi.

Gelişmekte olanlar da riskli

Raporunda, "Finansal istikrar için ülkeler açıkça ortaya konulan toplu kararlılık göstermesi gerekli" diyen IMF, önceleri dayanıklı olan gelişmekte olan ülke ekonomilerinin şimdi daha büyük bir riskle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. Eylül ayı sonu itibarıyla kayıpların 560 milyar doları bulduğu ifade edilen raporda, banka hisse senetlerinin değerinin gerilemeye devam ettiği, yeni sermaye bulmanın daha zorlaştığı belirtildi.

Ulusal düzeyde acil önlem şart

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, raporunun önsözündeki açıklamasında, küresel düzeyde seyreden finansal kriz için parça parça çözümler için zamanın geçtiğini belirterek, finansal sektörde istikrarın sağlanmasının bir parçası olarak ulusal düzeyde önlemlerin acilen alınması gerektiğini kaydetti.

Gelişmekte olan ülkeler krizden izole değil

AMERİKALI New York Times gazetesi Avrupa’da bankaların zora girmesiyle dün borsaları çakılan gelişmekte olan ülkelerin krizden bağımsız olmadığını yazdı. Borsası yüzde 10 düşen Hindistan’ın yanısıra, Kazakistan ve Türkiye’nin de krizden etkileneceğine dikkat çeken gazete, "Ticaret açığı büyük olan bu ülkelerin sürekli yabancı sermaye girişine ihtiyacı var. Ancak, sermaye artık gidecek güvenli cennetler arıyor. Ticaret açığı da bu açıdan sorun yaratabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda çok hızlı büyüme gösteren bu ülkeler krizden izole kalamayabilir" yazdı.

UNCTAD: Mali piyasalarda sıkı düzenlemeler yapın

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), "yüzyılın kriziyle" başedebilmek için mali piyasalarda sıkı düzenleme yapılması çağrısında bulundu. UNCTAD, şu uyarıları yaptı: "Finansal sistemin ya da reel ekonominin büyük zarar görmesinin önüne geçmek için önemli oranda kamu müdahalesine ihtiyaç bulunuyor. Politika yapıcıları, ABD’de finansal sistemde risk algılamasının değişmesi sürecinin tam etkilerini kavrayamıyor. Sürdürülemez borçların üzücü etkilerinin Japonya ve Euro bölgesinin bazı üyelerinin sermaye fazlasından sağlanacak teşviklerle karşılanması gerekiyor. Enflasyon değil, deflasyon asıl sorun olabilir."

177 bin çalışanı ve 639 milyar Euro’luk dev banka

UNICREDIT, bugün dünya genelinde 177 binden fazla çalışana sahip dev bir banka. 2008 yılı ilk yarı finansal sonuçlarına göre, 598 milyar Euro’luk kredi hacmine sahip olan bankanın bilançosunda 639 milyar Euro’yu aşan mevduat yer alıyor. Operasyonel gelirleri 14 milyar Euro olan bankanın net kárı ise 2.8 milyar Euro.

FED kısa dönemli borçlar için yeni plan açıkladı

AMERİKAN Merkez Bankası (FED), kısa dönem borçları satın almak için yeni plan açıkladı. Plana göre, FED birçok şirketin günlük operasyonlarının dayandığı ticari kağıtları satın alacak. Böylece, kredi piyasalarında yeni talep yaratılmasına yardımcı olunacak ve şirketlerin sermaye artırımı kolaylaşacak. FED, oluşturulacak yeni bir şirketle 3 aylık teminatsız ve varlığa dayalı ticari kağıtları uygun şirketlerden doğrudan satın alacak. Programda FED ile birlikte çalışacak olan Hazine, hareketin mali piyasaları ve ekonomiyi önemli aksamalardan korumak için gerekli olduğu görüşünde. FER de, Hazine’nin yeni programı desteklemek için New York FED’e para sağlayacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!