Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriErzurumlu baklava ustası Selami Atiş, diyabet hastaları için mor un ve meyvelerden baklava üretti. Günde 120 tepsi mor baklava yapan Atiş, başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler olmak üzere yurt genelindeki şeker hastalarından gelen siparişleri karşılıyor.
#Mor BaklavaAB tarafından tescillenen ilk Türk ürünü "Antep baklavası"nı Ramazan Bayramı'nda misafirlerine ikram etmek isteyenler, kentteki baklavacılarda yoğunluğa neden oldu. Türkiye'nin yanı sıra başta Orta Doğu olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden gelen talebi karşılamak isteyen Gaziantepli baklavacılar, mesailerini 24 saat esasına göre şekillendirirken işçi sayılarını da iki katına çıkardı. Taleplere karşılık veremeyen ustalar, siparişleri yetiştirmek amacıyla iki gündür yeni sipariş almıyor.
#Antep BaklavasıTatlılar Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yerini aldı. Baklava ise her bütçeye göre sofraları süslüyor. Ancak uzmanlar, kilogramı 80-100 liranın altında satılan fıstıklı baklavada Antep Fıstığı değil yer fıstığı kullanıldığına dikkat çekerek, tüketicileri uyarıyor.
#BaklavaBaklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, “Türkiye genelinde günlük ortalama bin 50 ton ile bin 100 ton arasında bir üretimimiz var. Kurban Bayramı'nda bu, üç-dört katına çıkıyor. Bayramda günlük üretimimiz 4-4,5 tonu buluyor." dedi.
#Baklava Ve Tatlı Üreticileri DerneğiGaziantep Baklavacılar ve Aşçılar Derneği (GABADER) Başkanı Bahattin Sökmen, "Mübarek ramazan ayında halkımızın sofrasından baklava eksik olmasın diye zam yapmadık dedi. Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş da, "Gaziantepli baklavacılar olarak fıstıklı baklavadan vazgeçmeyeceğiz. Bu ramazanda fedakarlık edeceğiz ve ürünlerimize zam yapmayacağız" diye konuştu.
#BaklavaBAYRAM ziyaretlerinde bir dilim baklava yenilmesi uyarısında bulunan Prof.Dr. Canan Karatay'a Bursa'dan tepki ve davet geldi. Hacı Hasanoğulları Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aktaş, baklavaya haksızlık yapıldığını, bu açıklamanın satışları düşürdüğünü belirterek, ''İstanbulda Sultanahmet'te bir baklava festivalimiz olacak. Türkiye'nin birçok yerinden baklava sektöründe çalışanlar katılacak ve 6 ton baklavayı vatandaşlara dağıtacağız. Kendisini 'Baklava festivaline' davet ediyoruz. Azı zarar, çoğu zarar, ortası yarar. Gelsin 2 dilim baklava yesin. Baklavanın nasıl yararlı olduğunu anlatsın ve bu kadar insanın emeğiyle oynamasın. Bu tür açıklamalarla, Türk malı ürünlerini yerin dibine sokmayalım. İçimiz ağlıyor, malzeme yapmayalım'' dedi.
#KaramanGaziantepli baklavacılar, bugün Gaziantep'ten yaklaşık 40 ton baklavayı aralarında Ankara’nın da olduğu birçok ile gönderecek. Bayram sofralarının gözdesi olan baklava siparişlerinin artmasıyla birlikte Gaziantepli baklava üreticileri üç vardiya 24 saat mesaisiyle çalışarak baklava üretiyor.
#GaziantepGAZİANTEP’TE AÇILAN 7. GAP TARIM, TARIM TEKNOLOJİLERİ VE HAYVANCILIK FUARI VE 12. GIDA, GIDA TEKNOLOJİLERİ VE AMBALAJ FUARINDAKİ STANDIYLA KONUKLARIN İLGİ ODAĞI HALİNE GELEN FISTIKZADE BAKLAVA’NIN YENİ ÜRÜNÜ ŞEKERSİZ BAKLAVAYI İLK TEST EDEN TARIM GIDA VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK OLDU.
- TSE tarafından gündeme getirilen "baklava standartları", AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan Antep baklavası üreticilerinin görüşleriyle yeniden şekillenecek - GSO Genel Sekreteri Göncü: "TSE'nin çalışmaları önümüzdeki ay Gaziantepli baklavacıların görüşleriyle yeniden şekillenecek ve kapsamı genişleyecek"
TÜRK mutfağının önemli damak tatları arasında yer alan baklavada, Antep fıstığı krizi başladı. Antep fıstığının kilogramının 70- 75 TL’yi buldu. Üreticiler zor günler yaşıyor. İzmir Ticaret Odası meclis üyesi Veysel Murat, "Eğer fiyatlar bu şekilde seyrederse elimizdeki Antep fıstığı stoğunu bitirdikten sonra Antep fıstıklı baklava üretmeyeceğim" dedi.
Yarın Şeker Bayramı. Bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra, tatlı yiyip tatlı konuşmanın zamanı. Bu hafta jüri üyelerimize bayram ziyaretine giderken götürülecek en iyi tatlıları sorduk. Tatlıcı adreslerinin yanı sıra, oradan özellikle hangi ürünün alınması gerektiğini de söylediler. Bir kutu baklava veya çikolata klasikleşmiş hediyeler olsa da alternatif seçenekler var. Örneğin sakızlı muhallebi veya su muhallebisi ya da kestaneşekeri. İşte en iyi 10 listemiz.
Önümüz Ramazan yani bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yani. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin. Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden sarı burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri.
Yerel seçimlerin sona ermesi ile gözler şehirlerin ihtiyaçlarına ve vatandaşların taleplerine çevrildi. Adayların da vaadleri arasında ilk sırada yer alan kentsel dönüşüm için özellikle İstanbul’un kaybedecek zamanı yok. 1.5 milyon riskli yapının yer aldığı megakent için uzmanlar ‘Her an deprem olabilir’ uyarısı yapıyor. Riskli binada yaşayan vatadaşların büyük kısmı da dönüşümü istiyor ama işin finansmanı noktasına takılıyor. Peki bakanlık ve yerel yönetim sürece nasıl destek veriyor, yeni dönemde hangi ek yardımlar planlanıyor.
#Yerel SeçimBartın Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Anadolu’nun en büyük teknoloji festivali olarak bilinen Arge Proje Pazarı’nın ödül törenine katılan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Türk mühendislerinin başarısındaki sırrı açıklayarak, milli muharip uçağı Kaan’ın yıl sonuna kadar ilk uçuşunu gerçekleştireceğini duyurdu.
#TUSAŞ