Baklavanın tadını zamlar kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Baklavanın tadını zamlar kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 10:52

Antep fıstığında bu yıl fiyatların aşırı yükselmesi, baklavacıları da tedirgin etti.

Haberin Devamı

Baklava üreticileri, baklavanın en önemli ham maddesinden birisi olan fıstıkta fiyat artışının devam etmesi durumunda bir yandan baklavanın satış fiyatını artırmayı düşünürken bir yandan da İran'dan fıstık ithalatına sıcak bakıyorlar.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, Antep fıstığının baklava üretiminde çok önemli bir rol oynadığını, baklavanın çok önemli ham maddesinden birisi olduğunu belirterek, “Baklavaya lezzet iyi bir Antep fıstığı ve iyi bir Urfa tereyağıdır” dedi.

Antep fıstığında bu yıl fiyatların aşırı yükseldiğini ifade eden Yıldırım, “Her ne kadar rekoltede bir düşüş var deniliyorsa da sektörde,
Gaziantep'te birkaç tane büyük tüccarın piyasadan büyük miktarda fıstık toplayarak depolarda topladığı ve bundan dolayı büyük rant elde etmek istedikleriyle ilgili bilgiler var” dedi.

Haberin Devamı

Baklavada kullanılan boz iç Antep fıstığının kilosunun geçen yıl 22-23 lira olduğunu belirten Mehmet Yıldırım, bu yıl ise fiyatın 40 lirayı bulduğunu bildirdi. Yıldırım, şunları kaydetti:

“Daha önceki yıllarda en yüksek fiyatı 25-26 milyon lira olmuştu. Bu yıl fiyatlar aşırı yükseldi. Daha önce piyasada hiç bu kadar yükselmemişti. Bu fiyat artışı hoş değil. Baklavacıları zor durumda bırakıyor. Fıstıktaki artışı bire bir baklavaya yansıtamıyorlar. Maliyetleri ise ciddi ölçüde arttı. Şu ana kadar baklava fiyatlarında artış olmadı, fakat şimdiden sonra bu fiyat artışı düşünülüyor.”

“TÜRKİYE'DE GÜNLÜK 500 TON BAKLAVA ÜRETİLİYOR”

Türkiye'de günlük 500 ton baklava üretimi olduğunu, bunun yüzde 60'ını fıstıklı baklava oluşturduğunu belirten Yıldırım, günlük olarak baklavada 50 ton fıstık kullanıldığını kaydetti. Yıldırım, Antep fıstığındaki yükselişin devam etmesi durumunda alternatif ürünler getirmek, İran'dan bu ürünü temin etmek için çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

Antep fıstığının dünyanın en kaliteli ve lezzetli fıstığı olduğunu ifade eden Yıldırım, ithal edecekleri İran fıstığını baklavanın sadece üstüne
serpeceklerini, içinde yine Antep fıstığı kullanacaklarını ve böylece lezzetini koruyacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Mehmet Yıldırım, “İthalat en azından fiyat yükselişini durdurur. Kalite ve lezzet olarak düşündüğümüzde ithal ürün her ne kadar Antep fıstığının yerini tutmasa da baklavanın üzerine süsleme amacıyla dökülende kullanılır, içinde yine Antep fıstığı kullanırız” dedi.

Piyasadaki stokçulara karşı alınabilecek tedbirlerden bahsederken Yıldırım, serbest piyasada herhangi bir şekilde yaptırım imkanı olmadığını, bunun insanların vicdanına kalan bir durum olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!