Güncelleme Tarihi:
TÜRK mutfağının önemli damak tatları arasında yer alan baklavada, Antep fıstığı krizi başladı. Ağam Baklavaları ortağı ve İzmir Ticaret Odası meclis üyesi Veysel Murat, Antep fıstığının kilogramının 70-75 TL'yi bulması nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirtti. Murat, “Eğer bu fiyatlar bu şekilde seyrederse elimizdeki Antep fıstığı stoğunu bitirdikten sonra Antep fıstıklı baklava üretmeyeceğim” dedi.
Ağam Baklavaları ortağı ve İTO meclis üyesi Veysel Murat, Antep fıstığının kilosunun 70-75 TL'ye varan seviyelerde olmasından dolayı isyan etti. Ambarcı veya stokçu olarak adlandırılan kişilerce Antep fıstığında karaborsa oluşturulduğunu belirten Murat, fiyatların yükselmeye devam etmesi halinde Antep fıstıklı baklava üretimini durduracaklarını belirtti.
'BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYORUZ'
Geçtiğimiz sene Antep fıstığının kilosunun 35 TL seviyelerinde olduğunu hatırlatan Murat, “Bu sene ise Antep fıstığının kilosu yaklaşık 50 TL'den açıldı. Mart ayından sonra ise tırmanan fıstık fiyatı şuan 70-75 TL'ye ulaştı. Geçtiğimiz sene Antep fıstığında rekolte 300 bin ton olarak gerçekleşti. Bu sene ise rekolte yaklaşık 30 bin ton oldu. Tabi haliyle bu sene rekoltede ciddi bir düşüş var. Ama bir önceki sene çıkan ürünün Türkiye'ye 4-5 sene idare edebileceği belirtildi. Ürün var ama ambarlarda var. Bu ambarcı ya da stokçu diye tabir ettiğimiz kişiler ürünü stoklayarak karaborsa yaratılmasına sebep oluyor. Malı piyasa sunmadıkları için Antep fıstığı fiyatında ciddi bir artış var. Tabi bizler bu durumdan mağdur oluyoruz. Ürünü mal eden köylü ve tüccar bu durumdan şikayetçidir. Eğer bu fiyatlar bu şekilde seyrederse elimizdeki Antep fıstığı stokunu bitirdikten sonra Antep fıstıklı baklava üretmeyeceğim” dedi.
'KURUYEMİŞSİZ KAYMAKLI BAKLAVA ÜRETECEĞİZ'
Baklavanın yüzde 15'inin Antep fıstığından oluştuğunu ve baklava dışında pek çok tatlıda Antep fıstığını kullandığını belirten Murat, “Ben bu baklavaya 40-50 TL fiyat koyarsam müşterimi kaybederim. O yüzden bu kriz geçene kadar cevizli baklava üretimini tercih edeceğiz. Sektördeki pek çok arkadaşımız da aynı durumdadır. Bundan yaklaşık 40-45 sene önce aynı durum yaşandığında kuruyemişsiz baklava türü olan kaymaklı baklava üretimi yapılmış. Bizde eskiye dönüş yaparak kriz geçene kadar kaymaklı baklavanın üretimini başlayacağız” diye konuştu.
'TAĞŞİŞE KARŞI DENETİM ARTMALI'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkililerinden bu konuda yardım istediklerini belirten Murat, tatlı üretimi yapan tesislerde daha fazla kontrol yapılması çağrısında bulundu. Antep fıstığındaki yüksek fiyat sebebiyle tağşiş ürünlerin fazlalaşacağını belirten Murat, “Ürünlerde Antep fıstığına yerine bezelye kullanılıyor. Ya da yer fıstığında gıda boyası kullanılarak Antep fıstığı gibi gösteriliyor. O yüzden denetimler sıklaştırılarak bu durumun önüne geçilmesi ricasında bulunuyoruz” diye konuştu. Antep fıstığı üzerinde oynanan oyunun Bakanlık yetkililerince alınan önlemler ile bozulmasını isteyen Murat, kriz geçene kadar Afganistan, İran ve Suriye'de Antep fıstığı ithalatı yapılabileceğini belirtti.