Bakır haberleri sayfasında Bakır hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 14366 Bakır haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anadolu mutfağının simge fotoğraflarında hep bakır sahanlar, tava ve tencereler vardır. Son dönemde kahvaltı sunumlarının da ayrılmaz parçası oldular. Geleneğimizde oldukça derin izi olan bakır sahanda lezzeti katmerlenen Balkan köftesi ve Kastamonu paçası tariflerimi denerken bakır sahan kullanıp farkı siz de hissedebilirsiniz. Ancak bakırı mutfağınızda ilk kez kullanacaksanız, hemen yandaki uyarı ve önerileri de dikkate alın.
#BakırBakır ustası İnan Yıldırım (48), unutulmaya yüz tutan baba mirası mesleğini İzmir'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki atölyesinde yaşatıyor. İzmir'den Dubai, Katar ve Tayland gibi bölgelere elle işlediği bakır ürünleri gönderdiğini söyleyen Yıldırım, "Hiç görmediğim ülkelere siparişler yapıyorum. Çocukluğumda da çok hevesliydim. İnsanların bakır işlerinde 'İnan yapar, ona gidin' demeleri çok mutlu ediyor. İki oğlum var, birinin bu işi yapmasını çok istiyorum" dedi.
#KemeraltıBakır, küresel resesyon endişeleriyle 8 bin dolar seviyesinin altını test etti. Geçtiğimiz yılın şubat ayından bu yana ilk kez 8 bin dolar seviyesinin altını gören bakır, uzmanlar tarafından dünya ekonomisinde takip edilmesi gereken en önemli metallerden biri olarak kabul ediliyor.
#Londra Metal Borsasıİklim değişikliğiyle mücadelenin yolu teknolojiden geçiyor. Teknolojinin temelini ise bakır, lityum, kobalt ve nikel gibi madenler oluşturuyor. 2040’a kadar bu madenlere olan talebin 6 kat artması bekleniyor. Uzmanlar, dünyanın ihtiyacı olan temiz enerjinin madenler üzerine inşa edileceğini söylüyor.
#Madenİsviçre merkezli bir firmanın, Türk şirketiyle anlaşarak İstanbul üzerinden Çin'e göndermek istediği 36 milyon dolarlık bakır külçeleri, kaldırım taşıyla değiştiren 16 kişilik dolandırıcılık şebekesi ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme; Bora İbiş, Tayfur Gıcır, Orhan Mollaoğlu ve Çağır Koçoğlu'nun adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyesine karar verdi.
#ÇinAltın fiyatları halk arasında en çok takip edilen konu olsa da yılbaşından bu yana fiyatı en çok artan değerli metal bakır oldu. Bakır fiyatları 2021 yılında yüzde 34 yükseldi. Uzmanlar değerli metallerde yaşanan yükselişi hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi...
#Altınİsviçre merkezli bir firmanın, Türk şirketiyle anlaşarak İstanbul üzerinden Çin'e göndermek istediği 36 milyon dolarlık bakır külçeleri kaldırım taşıyla değiştiren dolandırıcılık şebekesi çökertilmiş, 13 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 11'ine ev hapsi verilmiş, 2 kişiye de adli kontrol hükümleri uygulanmıştı. Cumhuriyet Savcılığı'nın itirazı sonucu 11 kişi hakkında tutuklama talebiyle yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Dün bulundukları adreslerde gözaltına alınan 11 kişi, adli makamlara sevk edildi.
#Çinİsviçreli bir firmaya, 10 bin ton ağırlığında 326 konteyner külçe bakır yerine, kaldırım taşı gönderen 14 kişilik şebekenin mahkemede verdiği ifadelere Hürriyet ulaştı. Şüphelilerden birinin “Böyle bir olayı yapacak ne maddi gücüm ne de zekâm vardır” dediği sorgu işlemi sonrası 11 kişi ev hapsi şartı ile, diğer üç kişi ise adli kontrolsüz serbest kaldı.
#Gazetehaberleriİstanbul’da filmleri aratmayan dolandırıcılık hikayesi yaşandı. Tekirdağ, İstanbul, Çin hattında yaşanan olayı Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık olayı olduğu belirtildi. Tekirdağ’daki bir bakır firması, Çin’de fabrikası olan İsviçreli bir firmaya 10 bin ton bakır sattı. Kaldırım taşlarını bakır rengine boyayıp Çin’e gönderdi. 36 milyon dolarak vurgunda 13 kişi gözaltına alındı.
#DolandırıcılıkKadim kültürde bilinen kısmıyla 5000 yıldan fazla zamandır kullanılan bakır gerek mutfak malzemesi gerek aksesuar olarak hem ailesinin sağlığının ayakta tutmak hem güzelliğini korumak isteyen kadınların kurtarıcısıydı. Günlük hayatımızda insanlığa katkısı ise kablo içindeki kullanımından daha fazlası. Enerji Tıbbi Uzmanı Emine Baran, bakır mineralini anlattı ve uyarılarda bulundu.
#Bakır MineraliBakırın ana yurtlarından olan Diyarbakır’da, Rojda Akar isimli kadın kendine dert edindiği bakırcılık ustalığı için 17 yaşında girdiği atölyede zorlu aşamalarla 7 yıl sonra Diyarbakır’ın tek bakır ustası, Türkiye’nin de tek kalaycı kadın ustası olarak çıktı.
#DiyarbakırSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkHem içimizi ısıtıyor hem de lezzetli. Şöyle dumanı tüten, iyi bir çorbadan daha iyi ne olabilir soğuk kış günlerinde... Mutfağımız çorba açısından zengin. Her yöremizde envai çeşidi hazırlanıyor. Jürimiz bu hafta şifa kaynağı çorbalarımızı en iyi yapan mekânları seçti.
#Pınar TahirlerMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerAnadolu Yayıncılar Derneği (AYD) tarafından gerçekleştirilecek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında farklı illerde görev yapan yerel medya çalışanlarına yönelik “Yerel Medya ve Gençlik Kısa Film Yarışması” sonuçları açıklandı.
#Anadolu Yayıncılar DerneğiMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriYaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriÖnce Hatay Havalimanı’na gittim. Sonra Antakya ve Arsuz. Hüzünlü bölgelerde dolaştım. Yeniden doğuşla ilgili başarı hikâyelerini dinlerken söz, bir zamanlar Arsuz’a zorunlu iniş yapan Fransız kadın pilota geldi. Hikâyeyi Sayek ailesinden dinledim. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Arsuz’a zorunlu inen uçağın bıraktığı 10 günlük anılar hâlâ anlatılıyor. Kadın pilotun zorunlu indiği Arsuz’da nasıl da el üstünde tutulduğu ve heyecanla karşılanıp yolcu edilişinin öyküsü çok etkileyiciydi.
#Hatay HavalimanıEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Dubai’nin fıstıklı künefe çikolatası tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı. Sosyal medya aracılığıyla bir anda popüler olan çikolata ülkemizde de rağbet gördü. Bu yeni tadı denemek için dükkanların önünde kuyruk oluşturanlar ve ufak bir tablete 50 dolar verenler var. Peki bu çikolatanın sağlığa faydaları ve zararları neler? Çok çabuk küflenecek bir ürün mü? Satın alırken ya da evde yaparken nelere dikkat etmeli?
#SağlıkSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuTürk ezgilerini ilk kez dünyaya tanıtan, caz müziği ve vurmalı çalgıların ustası kültür elçimiz Okay Temiz’le ritmin psikolojik ve fizyolojik tedavi edici gücünü konuşmak için bir araya geldik. Temiz’le Galata’daki ritim atölyesinde hem çaldık hem sohbet ettik.
#Okay TemizTürkiye, arka arkaya işlenen kadın cinayetleri ile saldırıları konuşuyor. Diyarbakır’da Narin’in kaybolması ve cinayete kurban gittiğinin anlaşılması ile başlayan zincir, İstanbul Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi, Beyoğlu’nda genç bir kadının sokak ortasında 2 erkek tarafından duvara sıkıştırılıp taciz edilmesi ve de Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in yarım saat ara ile hayatının baharında iki genç kadını vahşice katletmesi ile devam etti.
#Kadına ŞiddetGeçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge AkgünCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası toplum İsrail’in tüm bölgeyi ateşe atan bu haydutluğuna daha fazla sessiz kalamaz. Şayet güvenlik konseyi gerekli iradeyi göstermezse Genel Kurul’un 1950 tarihli ‘barış için birlik’ kararında olduğu gibi kuvvet kullanma tavsiyesinde bulunma yetkisi süratle devreye alınmalıdır’’ dedi.
#ErdoğanUluslararası Altın Koza Film Festivali’ne, Adana’ya gelip meslektaşım Mehmet Uluğtürkan’la buluşmamak olmazdı. Çukurova bölgesinin ekonomi gazetesi Refleks’in yayın yönetmenliğini yapan Uluğtürkan, çok satan tarihi romanların da yazarı. Son romanı “Rüsumat”, Kurtuluş Savaşı’nda Ruslardan alınan cephaneyi İnebolu’ya taşıyan, düşman donanmasından gizlenmek için önce batırılıp sonra yüzdürülen efsane geminin hikayesi.
#Mehmet UluğtürkanÇok sevdiğim Konyalılar Etli Ekmek ben bildim bileli Kazasker’deydi. Uzun süre çok iyi gitti. Yakın zamanda sanki biraz yorulduğu izlenimini verdi. Burayla ilgili son yazımı okuyanlar geçen sene buradan eskisine göre daha az mutlu ayrıldığımı biliyorlardır. Eski yeri kentsel dönüşüme girince taşındı. Yeni yerinde beni yine şaşırttı, bu kez bamya çorbası da kuzu fırın kebap da 10’da 10!
#Etli Ekmek