Elazığ’da hem madeni hem tarihi çıkaracaklar

Güncelleme Tarihi:

Elazığ’da hem madeni hem tarihi çıkaracaklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 07:00

Türkiye’nin bakır ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayan Eti Bakır, Elazığ’da 350 milyon dolar yatırımla yeni bir tesis kuruyor.

Haberin Devamı

35 yıl ömür biçilen madenin, cari açığın kapanmasına yıllık 200 milyon dolar katkı sağlaması öngörülüyor. Şu an 150 kadar çalışanı olsa da 3 yılın sonunda, beyaz ve mavi yakalı olarak toplam 750 kişiye istihdam sağlayacak. Şimdiden bir başvuru ofisi açan şirket, 1 ay içinde yaklaşık 6 bin başvuru aldıklarını açıkladı. 

Yeni yatırımla ilgili detayları gazetecilerle paylaşan Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır’ın Elazığ İşletme Müdürü Cem Yüceer şöyle konuştu: “Maden ilçesinde yapımına başlanan cevher işleme tesisi, bölgenin en önemli istihdam merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor. Şu anda kurulumu yapıyoruz ve hazırlık aşamasındayız. 3 yılın sonunda madenciliğe başlayacağız. Tesiste, yıllık 35 milyon ton bakır cevheri çıkarılması öngörülüyor. Bu da yaklaşık 1.1 milyon ton metale denk geliyor.”

Haberin Devamı

Elazığ’da hem madeni hem tarihi çıkaracaklar

SAMSUN’DA İŞLENECEK

Halihazırda yılda 80 bin ton bakır ürettiklerini kaydeden Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni tesisle birlikte şimdi buna yılda 30 bin ton daha ilave edeceğiz. Burası bir bakır madeni, metal burada olmayacak. Buradan Samsun’daki tesisimize konsantre şekilde gidecek. Orada levha haline gelecek ve metale dönüşecek. Samsun’da da kapasite artışına gideceğiz.”

“Türkiye’nin bakır ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’i Çin, Güney Amerika, İspanya, Portekiz gibi ülkelerden ithal ediliyor” diyen Yüceer, “Ülkenin en büyük özel madencilik şirketi olarak, Türkiye’nin bakır ihtiyacının yüzde 20-25’ini tek başımıza karşılıyoruz. Burada üreteceğimiz bakırla, Türkiye’nin cari açığının kapanasına her yıl yaklaşık 200 milyon dolarlık bir katkımız olacak” şeklinde konuştu.

ARKEOLOJİK KAZIYA SPONSOR OLDULAR

-Şirket, Harput Kalesi’nde süren arkeolojik kazılara da sponsor oldu. Cem Yüceer, “Anadolu’da yerin altında bakır cevherinin yanı sıra pek çok tarihi cevher de yatıyor. Biz de yerin altındaki tüm cevherleri çıkarmak, ekonominin yanı sıra tarihe ve kültüre de katkıda bulunmak istiyoruz. Temennimiz ve hayalimiz, bugün UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Harput Kalesi’nin asıl listeye girmesi, ülkemizin bir önemli tarihsel değerinin daha tüm dünyaca tanınmasıdır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!