Almanya’da bakıma muhtaç olan yaşlı ve hasta insanların çok sayıda hakkı var. Ancak birçok kişi, bu haktan bihaber. Haklarımızdan mahrum kalmamızın kanımızca üç nedeni var. Birinci neden, dil yetersizliği; diğer bir ifadeyle yeterli düzeyde Almanca bilmediğimizden, kanun ve genelgeleri okuyamıyor ve anlayamıyoruz.
#AlmanyaAlmanya’da bakım sektörü koronavirüs salgınına karşı sıkı tedbirler almaya devam ediyor. Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri dışarıdan ziyaretlere kapatılırken, burada konaklayan yaşlılar, soğuk algınlığı belirtileri göstermeleri halinde daha yoğun bir şekilde gözlem altında alınıyor. Belirtilerin geçmemesi halinde virüs testi ve gerektiğinde tedbiren karantina altına alınma işlemleri devreye giriyor. Peki ama kendi evinde veya huzurevinde yaşamını sürdüren yaşlılar, bakıma muhtaç duruma düşmeleri halinde, bakım derecesinin tespiti için evde yapılan bilirkişi ziyaretleri, salgın ortamında yapılmaya devam ediliyor mu?
#Avrupadan HaberlerAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uygulanan Aile Sosyal Destek Programında (ASDEP) görevli personel, sosyal yardım veya hizmete ihtiyacı olan vatandaşları belirliyor. Uzmanlar, ziyaret ettikleri hanelerde, aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlıyor ve ailelere rehberlik ediyor. İşte, ASDEP hakkında merak edilen tüm detaylar...
#ASDEP Nedir?Yaşlı bakımı, kuşkusuz Almanya’nın gelecekte halletmesi gereken en önemli meselelerin başında geliyor. Yaşlanan nüfusun artmasıyla birlikte, bakıma muhtaç duruma düşenlerin sayısındaki artış, buna mukabil yaşlı bakımındaki kalifiye eleman açığının giderek büyümesi, yaşlılara yönelik bakım hizmetinin karşı karşıya kaldığı çıkmazın tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.
İSTANBUL’da 1987 yılında askerliğini yaparken, NATO tatbikatı sırasında mayının patlaması sonucu sağ kol ve ayağı ile sol gözünü kaybeden Konyalı Mustafa Azgın’ın aldığı biyonik kol protezin parası, vazife malulü olduğu ’terör gazisi olmadığı’ gerekçesiylle SGK tarafından geri istendi. Gazi Azgın parayı geri ödemeyince, faiziyle birlikte 94 bin lira için haciz işlemi başlatıldı. Mustafa Azgın ve aynı durumdaki gazilerin durumu basına yansıyınca, protez alabilmeleri ve haciz işlemlerinin durdurulması için genelgede değişiklik yapıldı. Ancak Mustafa Azgın, bozulan biyonik kol protezini değiştirmek isteyince, bu kez de yardıma muhtaçlık şartı arandı. Yüzde 86 engelli raporu olduğunu belirten Gazi Azgın, ”Bu halimle bir kişinin yardımına muhtaç değilmişim. Yüzde 90 oranında heyet raporu almam gerekiyormuş” dedi.
#NatoUŞAK Valisi Seddar Yavuz; üç ayrı tip binadan oluşacak yeni huzurevi tesisinin 54 bin 164 metrekarelik alana yapılacağını ve 13.2 milyon liraya mal olacağını söyledi. İnşası bitene kadar mevcut huzurevinin kullanılmaya devam edeceğini kaydeden Vali Yavuz, yaşlıların daha rahat ve konforlu bir ortamda yaşamaları amacıyla özel durumlarının da göz önüne alındığını kaydetti.
- Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan: - "Bedensel, duygusal ve ruhsal hastalığı bulunanlar ile engelli yaşlılar eklendiğinde bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2,3 milyonu buluyor" - "Bakıma muhtaç yaşlı sayısı giderek artmasına rağmen, yaşlı bakım kapasitesi ihtiyaca cevap vermeyecek kadar az ve sadece belli illerde yoğunlaşmış"
Uzun yıllar düşük ücretli işlerde çalıştıkları için emekli olduklarında cüzi bir emekli aylıkla aybaşını getirmekte zorlanan Avrupa Türk emeklilerin en büyük arzusu, Türkiye’deki aylıkları kesilmeden, yaşadıkları ülkede ek iş yapmalarına izin verilmesi. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Avrupa’da yaşayan Türklerin artık isyana dönüşen bu taleplerine kulak asmıyor.
AKDENİZ Üniversitesi'nin (A.Ü), Türkiye'deki bölgelere göre yaptığı araştırmada, en zengin yaşlıların Ege ve Akdeniz sahillerini tercih ettiği ortaya çıktı. En uzun ömürlü Türk insanının Karadeniz, en kısa ömürlülerin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olduğu belirlenen araştırmaya göre, Türk erkeğinin ortalama ömrü 64, kadının ise 68 olarak kaydedildi.