"Türkiye'de bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2,3 milyonu buluyor"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2,3 milyonu buluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2014 11:33

- Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan: - "Bedensel, duygusal ve ruhsal hastalığı bulunanlar ile engelli yaşlılar eklendiğinde bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2,3 milyonu buluyor" - "Bakıma muhtaç yaşlı sayısı giderek artmasına rağmen, yaşlı bakım kapasitesi ihtiyaca cevap vermeyecek kadar az ve sadece belli illerde yoğunlaşmış"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü (Yaşlılık bilimi) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye'de bedensel, duygusal ve ruhsal hastalığı bulunanlar ile engelli yaşlılar eklendiğinde bakıma muhtaç yaşlı sayısının 2,3 milyonu bulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tufan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşam süresinin uzamasıyla Türkiye'deki yaşlı sayısının hızla arttığını söyledi.

Türkiye'de yaşı 60 ve üzeri yaklaşık 9 milyon kişi bulunduğuna dikkati çeken Tufan, yaşa bağlı olarak bakıma muhtaçlığın da hızla arttığını kaydetti.

Türkiye'de sadece alzheimer hasta sayısının 400 bin civarında olduğuna işaret eden Tufan, "Bu hastalara bedensel, duygusal ve ruhsal hastalığı bulunanlar ile engelli yaşlılar da eklendiğinde bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2,3 milyonu buluyor" dedi.

Haberin Devamı

- Yaşlıların yüzde 28'i bakıma muhtaç

Tufan, yaşlıların yüzde 28'inin bakıma muhtaçlık sorunuyla karşı karşıya bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye, dünyada en hızlı yaşlanan ülkeler arasında. Yaşlı bakım merkezleri ilerleyen yıllarda büyük sorun olarak karşımıza çıkacak. Bakıma muhtaç yaşlı sayısı giderek artmasına rağmen, yaşlı bakım kapasitesi ihtiyaca cevap vermeyecek kadar az ve sadece belli illerde yoğunlaşmış. Bu durum bakıma muhtaç yaşlısı olan ailelere de sıkıntı yaratıyor. Yaşlı bakımı üstlenen kişiler de bir süre sonra bakıma muhtaç hale geliyor."

Tufan, yerel yönetimlerin kullanılmayan bazı binaları tahsis ederek bakıma muhtaçlık sorununun çözümüne katkı sağlayabileceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!