Daha ilkokula bile başlamadan stetoskop ve tansiyon aleti kullanmayı öğrenen, kendisini hep beyaz önlüklü bir kahraman olarak hayal eden Ece Zehra Ekincikli, dünyanın en prestijli 8 tıp fakültesinden kabul almayı başardı. İrlanda’da okumaya karar veren Ece, 6 senelik tıp öğrenimine 2’nci sınıftan başlayacak ve böylece 5 yıl sonra doktor olacak.
#Tıp FakültesiOrtaöğretimde öğrenciler genellikle kendi benzersiz çerçeveleri ve fırsatları olan birçok sınav sistemiyle karşı karşıya kalırlar. En tanınmışlardan bazıları Uluslararası Bakalorya (IB), Gelişmiş Yerleştirme (AP) programları ve A-Seviyeleri’dir. Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen Türk öğrenciler için, bu sistemlerin inceliklerini anlamak, akademik hedeflerine ve üniversite beklentilerine uygun bilinçli kararlar almak için önemlidir.
#Ebru DoğduDünya çapında 5 bin 300’ün üzerinde okulda yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin eğitim aldığı IB (Uluslararası Bakalorya) programının soruları çalındı. Afrika, Ortadoğu ve Avrupa bölgesindeki sorular internette dolaşıma sokuldu. Sınavlar devam ederken, öğrenciler IB’nin kararını bekliyor.
#IBÖzel okullarda artan eğitim ücretleri bu yılın tartışılan konuları arasında yer alırken, eğitim kurumlarının sunduğu indirimli seçeneklerden faydalanmak isteyen bazı veliler erkenden harekete geçti. Özel okullar için eğitim öğretim döneminin başlangıcına kadar kayıt yaptırmak mümkün. Ancak bazı okulların kontenjanı erken kayıt döneminde dolabiliyor. Bazı okullar ise erken kayıt yaptıranlara ekonomik olarak fırsatlar sunabiliyor. Okul seçiminde eğitim ücreti önemli bir kriter olsa da velilerin dikkat etmesi gereken başka önemli noktalar da var.
#Özel OkulÇocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onların sağlığı, mutluluğu, güvenliği, refahı, başarıları tüm anne babaların ilk önceliği. Küresel salgın süreci ve sonrası birçok konuda dengeler, alışkanlıklar, kurallar değişiklik gösterdiyse de bu öncelik değişmezlerimiz arasında yer alıyor. Çocuklarımız ile ilgili hayatlarımız boyunca birçok karar almak ve seçimler yapmak zorundayız. Bunlar içinde en önemli ve en zorlarından biri kuşkusuz çocuğun gideceği okulu belirlemek.
#Konuk Yazarİstanbul Kabataş Erkek Lisesi (KEL) öğrencisi Muhammed Kerim Arlı, Cambridge Üniversitesi bünyesinde organize edilen Türkçe sınavında ‘Dünyada en yüksek puan’ (Top in the World) ödülünü aldı. Muhammed Kerim, bu sınava öğretmeni ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkçe dersi için yeni uygulamaya koyduğu çoklu beceri yöntemiyle hazırlandı.
#Kabataş Erkek LisesiOppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı merak ediliyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer hayatı ve biyografisi...
#Robert OppenheimerTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYAYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (2023-YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) geç kalan Alper Şanözer, sınava giriş belgesini araçta unuttuğunu belirterek, “Gittim hukuk fakültesinden arabaya koştum, belgeyi aldım geldim. Geldiğimde kapı kapanmıştı, şanssız oldu. İlk kez giriyorum, çok hedefim yoktu” dedi.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün Türkiye genelinde ve Lefkoşa'da saat 10.15’te başladı, 13.00'te sona erdi. YKS'ye geç kalan bazı adayların imdadına polis memurları yetişirken, bazı adaylar okulun kapısında kaldı. Bazı öğrenciler de kapıya tırmanarak içeriye girmeye çalıştı. Sınava geç kalan bir aday “Trafik nedeniyle beş dakika geç kaldım. Ailem inşallah güzel karşılar. Şu an 5 dakika için bir senem heba oldu" derken başka bir aday da “Çok hedefim yoktu. Uluslararası Bakalorya (IB) öğrencisiyim, IB notlarına dayalıyım. Burada da bir efor göstermek iyi olurdu” diye konuştu.
#İstanbulTam da Kadınlar Günü sonrası bu haftaki yazımda sizi pırıl pırıl bir eğitim danışmanı ile tanıştırmak istiyorum. Alanında en iyileri sizinle tanıştırmaya ve gençlere yol göstermeye devam edeceğim. Kendisi 11 Mart’ta Tv’de konuğumdu, kaçıranlar muhakkak YouTube’dan izlesin.
#Ebru DoğduYılda 36 bin sterlin gibi dolgun bir maaşla 159 yıllık Windermere Okulu'nda İngilizce bölüm başkanı olarak çalışan Katie O'Hara’yla ilgili tartışma İngiltere’de günün konusu oldu. Okulda sebep olduğu olayların ardından açtığı davayı kaybeden kadınla ilgili mahkeme kararı gelince tartışmalar yeniden alevlendi...
#İntiharUluslararası Bakalorya Organizasyonu; ilk kez İsviçre’nin Cenevre kentinde 1968 yılında ticari olmayan bir kurum olarak kuruldu. O günden bu yana tüm dünyada kabul edilen en yetkin, en akılcı, en işlevsel eğitim programı olarak kabul edilmektedir.
#Uluslararası Bakalorya EğitimiBursalı Çizer Irmak Çavun (20), dünyanın en prestijli ve köklü yarışması olarak kabul edilen ‘Geleceğin Yazarları ve Çizerleri’ yarışmasından iki yıl önce kazandığı ödülüne geçtiğimiz hafta Hollywood’da düzenlenen törenle kavuştu. Lise son sınıfta başvurduğu yarışmada binlerce bilim kurgu çizeri arasından kazanan ilk Türk olan Çavun, şu anda Kaliforniya’da üniversitede, dünyanın bir numaralı oyun tasarımı programında okuyor. Ödül töreni konuşmasında yer alan 'hayalleri ve sanatı önemsemeyen ülkem' sözlerinden kırgınlık mı algılamalıyız?" sorumuza ise "Kesinlikle! Kırgın ve sinirliyim evet!” diyor...
#Bursaİstanbul’da yaşayan yabancıların çocuklarının devam ettiği Zekeriyaköy’deki British International School’da tam 55 farklı ülkeden 600 öğrenci eğitim görüyor. Okulda, İngiliz Ulusal Müfredatı doğrultusunda 2.5-18 yaş aralığındaki öğrencilere eğitim veriliyor.
#British International SchoolEğitim dünyası hızla değişirken, değişimi yakalayabilecek, anlayan ve sorgulayan öğrenciler yetiştirmek önem kazanıyor. IB Türkiye Elçisi Jale Onur, “Gençlere, sadece akademik başarı değil, dünyanın ve zamanın gereği olan becerileri de kazandırmak gerekiyor” diyor.
#Gazetehaberleri158 ülkede 5 bin 400’den fazla okulda yürütülen, 3 ile 19 yaş arasındaki öğrencilerin daha sorgulayan, üreten ve düşünen bireyler olmasını sağlayan Uluslararası Bakalorya Programı (IB), “kişiselleştirilmiş öğrenme süreciyle” ön plana çıkıyor. Türkiye’de ise IB programından yararlanan okulların sayısı artıyor.
#GazetehaberleriMavi kapaklar, portakal kabukları eğitim bursuna; atık piller kefire, yoğurda dönüşüyor. Okunmuş bir kitap köy okulları için yeni kitapların sayfalarını aralıyor. Nasıl mı? Dünya liderleri önümüzdeki 10 yıl içinde, 17 Küresel Amaç üzerinde üç önemli sorunu; aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele, iklim değişikliğini düzeltmek için uzlaşırken; farkındalık kazanan gençler de kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine yetirmek adına harekete geçtiler.
#BURSAÖğrencilerin akademik başarıları kadar “iyi insan” olma yolculuğunu da önemseyen NUN Okulları, bu yıl ilk mezunlarını veriyor! Öğrencilerin potansiyel yeteneklerini keşfetmeye ve geliştirmeye odaklanan; araştıran, sorgulayan, duyarlı birer dünya vatandaşı yetiştirmeyi hedefleyen NUN Okullarının ilk mezunları %100 Uluslararası Bakalorya başarısı elde ederek dünyanın en prestijli üniversitelerinden kabuller aldı!
#Nun OkullarıÖğrencilerin akademik başarıları kadar “iyi insan” olma yolculuğunu da önemseyen ve Türkiye’de IB eğitimini PYP, MYP ve DP düzeyinde süreklilik içerisinde uygulayarak veren sayılı kurumlardan biri olan NUN Okulları, ilk mezunları ile %100 başarı elde etti!
#Nun Okulları