Baharat haberleri sayfasında Baharat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4629 Baharat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiGaziantep'te açılan Rayiha Baharat Müzesi'nde 150 çeşit baharat sergileniyor. Ziyaretçilerine çeşitli baharatları görme, dokunma ve koklama olanağı sunan müzede sırada ise dünyanın acı oluşuyla iki numarada yer alan Karolayn biberi var.
#GaziantepHem gözümüzü hem midemizi doyuracak bir iftar sofrası için şef Doğa Çitçi’nin birbirinden leziz önerileri var. Üstelik hepsi Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeye ait tatlar... Doğa Şef özellikle oruk kebabını tırnaklı pide, çoban salata ve ayranla birlikte sunmamızı öneriyor.
#KöfteTarım ve Orman Bakanlığı, Singapur’da Türk markalı bazı baharat ürünlerinde izin verilmeyen renklendirici tespit edildiği yönündeki iddialara yönelik açıklama yaptı. Bakanlık, firma ve ürünlerine yönelik denetimlerin devam ettiğini duyurdu. Bakanlık'tan yapılan açıklamada "Firmanın yurt içinde satışa sunduğu ürünlere yönelik 2022 yılı Mayıs ve Temmuz aylarında yapılan denetimlerde, sumak ürününden alınan numunelerde izin verilmeyen renklendirici tespit edilmiştir. Firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, ilgili parti-seri nolu ürünler piyasadan toplatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
#AnkaraTürkiye’den Singapur’a ihraç edilen üç baharat ürünü; öğütülmüş sumak, öğütülmüş tatlı biber ve tavuk baharatında ayakkabı ve zemin cilası gibi plastik renklendirmede kullanılan Sudan I-III-IV isimli kimyasal renklendiriciler tespit edildi. Singapur Gıda Bakanlığı söz konusu baharatların toplatılması ve kullanılmaması çağrısı yaparken, uzmanlar doğada olmayan canlılıktaki renkleri yaratabilmek için kullanılan sentetik gıda boyalarının çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, yetişkinlerde ise kanser başta, deri dökülmesi, astım, alerji gibi rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.
#BaharatYurtdışında hiçbir yerde kuru nane bulamayınca dolmadan çorbaya pişirdiğim çeşit çeşit yemeği çocuklara bir türlü beğendiremedim gitti. Ama elimdeki taze naneleri kurutmayı beklerken de boş durmadım; bol otlu bir baklagil ve peynirli pancar salatalarını, limonlu kısırı, buzlu yeşil çayı taze naneyle tatlandırdım...
#NaneBir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....
#BaharatBaharatlar... Doğanın mucizesi... Yemeklere lezzet katmalarının yanı sıra doğru şekilde tüketildikleri zaman hem şifa hem de lezzet kaynağı... Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kilo kontrolüne, kanserden metabolik hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa karşı savaşan baharatların inanılmaz faydalarını gelin birlikte keşfedelim.
#Dr. Buğra BuyrukçuNohut, çeşitli baharat ve taze otlarla hazırlanan falafel, veganların can dostu. Lübnan, Suriye ve Mısır gibi pek çok Ortadoğu ülkesinin de baştacı... Ülkemizde hem restoran menülerinde hem de sadece falafele adanmış dükkânlarda artık sıklıkla karşımıza çıkıyor. Giderek artan popülerliği de en iyisini yapan adreslerin peşine düşürüyor. Jürimiz usulünden sunumuna falafelin en lezzetlilerini seçti...
#NohutÇörek mahlepsiz, sahlep tarçınsız, içpilav yenibaharsız olur mu hiç! İçine girdiği her şeye tat katıp boyut atlatan baharat çeşitlerini içimizi ısıtan kış tariflerinde daha çok kullanıyoruz. Yavaş yavaş hazırlıklarına başladığımız yılbaşı soframızdaki yemeklerin de olmazsa olmazı baharatın en iyisini nerede bulup alırız? Uzman jürimiz favori adreslerini sıraladı...
#BaharatKış aylarında evimizde daha fazla vakit geçiriyor, daha az hareket ediyoruz. Hareketsiz geçirdiğimiz bu süre, bedenimizdeki yağların depolanmasına neden oluyor. Bu noktada hepimizin aklına “Metabolizmamı nasıl daha canlı ve hızlı tutabilirim” sorusu geliyor. İşte yanıtı...
#ÇorbaÖzellikle Doğu ülkelerde çok önemli bir yere sahip olan baharat, Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden beri. Geçmişten günümüze bir çok baharat, yemeklerimizde ve kültürümüzde yerini almış. Sofraya baharat olmadan oturmayanlar var. Baharat, bugüne kadar yemeklere aroma ve lezzet katmakla kalmayıp aynı zamanda vücutta doğal bir ilaç etkisi gösteriyor. Bu yüzden günümüzde şifa olarak görmüş. Sindirim sistemine, metabolizma hızından kolesterole, şekeri düzenlemesi, kanserli hücrelerinin ilerlemesini durdurup, tümörün küçülmesine de katkı sağlıyor. Size ilginç bir şey söyleyeyim. İngiliz, Alman, İskandinav ve Rus turistlerin ülkemize baharat çeşitlerini tatmaya geldiğini biliyor muydunuz? Doğu, Ege ve Akdeniz bölgelerine gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği baharatlar ise çörekotu, kimyon, kekik, rezene, çam fıstığı, fesleğen, nane, safran, kişniş, kakule, tarçın ve pul bibermiş. Bildiğiniz sırf baharat tatmak için, ülkemize geliyorlar. Elbette bunları sade bir şekilde yemiyorlar. Yöresel yemeklerle birlikte yiyorlar. Baharat yönünden bu denli zengin ülkemizde de kaliteli baharat satan bir çok firma var elbette. İşte onlardan 3’ü...
#Baharat3 Ocak bim kataloğu 2025 cuma sabahı ev ihtiyaçları için erken saatlerde satışa çıkıyor. Cuma bim aktüel ürünler listesi alışveriş severler tarafından merak ediliyor. Bim 3 Ocak 2025 kataloğu 2025 içerisinde; Kumtel Pizza Fırını 2.490 TL, Heifer Power X Şarjlı Süpürge 4.790 TL, Kumtel Dijital Mikrodalga Fırın 2.090 TL, Kumtel Cam Set Üstü Ocak 2.390 TL, Trax GUA SHA Cihazı 399 TL, Berlin Düdüklü Tencere Seti 899 TL, Colorina Dik Kenarlı Salata / Servis Kasesi 28 cm 79 TL, Kumtel Baharat Öğütücü 199 TL' den satışta olacak. Bim'in ürünleri aynı zamanda bim online alışveriş sitesi bim.com.tr'den de temin edilebilecek. Peki, bu hafta bim'e gelecek ürünler neler? İşte, 3 Ocak bim kataloğu 2025 tamamı...
#Bim Aktüel 3 Ocak 2025Yeni yıl soframızda her zaman iddialı bir ana yemek ve bolca meze çeşitleri olur. Bu masalar bazen abartılı bulunsa da pek çoğumuz için gelecek yılı bereketle, neşeyle, birlikteliğin huzuruyla taçlandırma heyecanının sonucudur. Peki, bu ziyafetten kalanlar... Hiçbir ürünü israf etmeden ertesi gün ve sonra yapılacak hindili güveçten tavuklu pizzaya hem pratik hem çok nefis önerilerim var.
#GÜLAY BARBAROS ALTANGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıGAMZE Cizreli, Türk gastronomi dünyasında bir marka yaratma ustası. Cafemiz, Kuki, Quick China, Buselik derken BigChefs ile başarılarını taçlandıran ve her yeni girişimiyle sektöre yön veren bir isim. Ancak onun başarısını sadece yarattığı markalarla sınırlamak haksızlık olur. Gamze Cizreli aynı zamanda Türk kadın girişimciliğinin simgelerinden biri, sivil topluma verdiği destekle de örnek bir rol model.
#1Tereyağı denince çoğumuzun aklına İskender kebabın üstüne dökülen ya da kızarmış ekmeğin üstünde eriyen enfes bir lezzet gelir. Sizce kahvenin içine atılan bir parça tereyağı kahveye nasıl bir tat verir? İşte çoğumuzun aklına asla gelmeyecek bu kombinasyon, birilerinin aklına gelmiş ve ortaya 'Bulletproof coffee' yani kurşun geçirmez kahve çıkmış. Oldukça popüler olan bu kahvenin yağ kaybına yardımcı olabileceği, enerji seviyelerini zihinsel berraklığı artırabileceği iddia ediliyor. Peki nedir bu kahveyi bu kadar özel kılan şey? İddialar doğru mu? Uzmanlar ne diyor?
#KahveKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#Sponsorlu İçerikKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#1Hafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanAnadoludakiler Projesi Belgesel Lansman Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, proje kapsamında attıkları her adımın, sahip olunan bereket, birikim ve beceri miraslarını ülkemizde ve dünyada hak ettiği seviyeye biraz daha yaklaştıracağını bildirdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Anadoludakiler Projesi'ne ilişkin, "İnanıyorum ki proje kapsamında attığımız her adım, sahip olduğumuz bereket, birikim ve beceri miraslarını, ülkemizde ve dünyada hak ettiği seviyeye biraz daha yaklaştıracaktır." dedi.
#EMİNE ERDOĞANYüzyıllardır her tabakta bir hikâye anlatıyor İtalyan yemekleri. Bu hikâyeler bazen bir avluda kurutulan makarnanın kokusunda, bazen de odun ateşinde ağır ağır pişen bir et yemeğinin sıcağında saklıdır. Bugün de sizi, sofraların kahramanı olan bir İtalyan klasiğiyle tanıştırmak istiyorum: Costine di manzo, yani dana kaburga.
#Danilo ZannaBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuBaharatlı tadı, turp gibi olmak lafından anladığımız gibi şifasıyla sofralarımızda müstesna bir yeri var turpun. Mevsimi geldi ve pazar tezgâhlarını çeşitli renk ve boyutlarıyla doldurdular. Şef Aylin Yazıcıoğlu lezzetlerini ve nasıl ‘pişirebileceğimizi’; yazarımız diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit de faydalarını örnek tariflerle yazdı...
#Şef Aylin YazıcıoğluKariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer SivrioğluEtkileyici tarihi binalarda hizmet veren üç ayrı restoranda üç farklı gastronomi deneyimi yaşamak için Floransa’dayız. İlhamını Michelangelo’nun eserlerinden alan La Loggia ilk durağımız. Ardından şehrin göbeğindeki ikonik yapılardan birinde hizmet veren Four Seasons Hotel Firenze’deki Il Palagio’ya geçiyoruz. Son durağımızsa tarih kokan ambiyansıyla sizi hemen etkisi altına alan Locale Firenze.
#FloransaSabah erken saatlerde başlayan yoğun bir gün, öğleden sonra enerjinizi düşüren yorgunluk ya da spor öncesi ihtiyaç duyulan ekstra güç... Günün her anında sizi hem tok tutacak hem de keyifle yiyeceğiniz atıştırmalıklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak bu atıştırmalıkların yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda dengeli ve sağlıklı olması şart!
#SağlıkKaradeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatA101 Aldın Aldın kataloğu ile bu haftanın indirimli ürünleri yayınlandı. A101 aktüel ürünleri 7 Kasım Perşembe günü marketlerde ve online mağazada müşterilerin beğenisine sunuluyor. A101 indirimli ürünler kataloğu içerisinde teknolojik ev aletlerinden kişisel bakım ürünlerine pek çok alternatif uygun fiyatla yer alıyor. A101 katalog her hafta farklı ve indirimli geniş ürün yelpazesiyle takip ediliyor. A101 aktüel 7 Kasım kataloğu içerisinde çekme karavan, benzinli motosiklet, katmer ve gözleme sacı, epilatör, saç şekillendirici fırça, yağlı radyatör, kahve ve baharat öğütücü, dikey şarjlı süpürge, döküm tencere, kozmetik organize çeşitleri, boy boy valiz çeşitleri ve daha pek çok ürün alışveriş marketler ve online satışta. Peki bugün (7 Kasım) A101 aktüel kataloğunda neler var, hangi ürünler indirimli? İşte 7 Kasım Aldın Aldın A101 ürünler kataloğu tam fiyat listesi...
#A101 Aldın Aldın KataloğuGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıUnilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerik