Bağışıklık haberleri sayfasında Bağışıklık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 18641 Bağışıklık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kış mevsimi bağışıklığımızı düşürüyor. Bu da grip, nezle gibi hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu kez sağlık profesyonellerine hastalıklarla nasıl başa çıktıklarını, bağışıklıklarını nasıl güçlü tuttuklarını sorduk. Uzmanlar şifa niyetine içtikleri çorbalardan stres attıran oyunlara uygulaması kolay öneriler verdi.
#SağlıkGüçlü bir bağışıklık sistemi; salgın hastalıklar, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı çok daha dayanıklı hale getirir. Sık sık hasta oluyor, kendinizi hastalıklara karşı savunmasız hissediyorsanız, bağışıklık sistemini güçlendirme ile ilk adımı atabilirsiniz. Bunun için bağışıklığı güçlendirecek pek çok besin var. İşte en çok fayda sağlayan 10 besin…
#SağlıkDaha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.
#VitaminHavaların soğumasıyla grip ve soğuk algınlığı şikayetleri de arttı. Uzmanlar kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği dönemde bağışıklığı güçlü tutmanın önemli olduğunu vurguluyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Ganime Yıldırım da grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlü tutmak için beslenmede protein, posa vitamin ve minerallerin artırılması gerektiğini ifade etti. İşte kış döneminde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları...
#BağışıklıkHavalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZHastalıklar mevsim geçişleriyle birlikte, özellikle öksürükle okullarda baş göstermeye başladı. Bağışıklığı güçlendiren besinler hastalıkların başlamasıyla milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. Her kış etkisini farklı şekillerde gösteren gribal enfeksiyonlara karşı vücudumuzun dirençli durması çok önemli. Bağışıklığı güçlendiren besinler, vitaminler ve gıdalar tüketmemiz kış boyunca hastalıklara kalkan oluşturmakta kilit nokta! Peki, bağışıklığı güçlendiren besinler neler? Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte sizler için hazırladığımız kış boyunca ayakta tutacak o mucizevi tarif!
#BağışıklıkSonbahar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı arttı. COVID-19 ise hâlâ bitmedi ve hayatımızda olmaya devam ediyor. Özellikle yeni varyantları olan Eris ve Pirola, bulaşma konusunda öncekilerden çok daha becerikli. Bu nedenle hasta olmamak ve belirtileri daha hafif atlatabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart.
#COVID-19Yavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSağlıklı yaşam bilincinin giderek arttığı günümüzde bireylerin daha fazla "kişiye özel sağlık çözümleri”ne yöneldiklerini belirten Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yüceyar, bu çözümler arasında öne çıkan uygulamalardan birinin de gaita mikrobiyota testi olduğunu söyledi. Yeni nesil dizilim teknolojisiyle gerçekleştirilen bu testin bireyin bağırsak florasındaki bakterileri detaylı şekilde analiz ederek, çeşitlerini ve organizmadaki oranlarını ortaya koyduğunu vurgulayan Yüceyar, “Her bireyin beslenme alışkanlıkları farklı olduğu üzere, aldığı bakteri ve virüs çeşitleri de farklıdır. Bu nedenle gaita mikrobiyotası tamamen kişiye özeldir. Özellikle kalın bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri yaşamaktadır ve bu bakteriyel çeşitlilik kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla, bakteriler ile bulundukları organizma (konak) arasındaki etkileşimin de bireye özgü olduğu bilinmektedir. Ayrıca yaş ve beslenme şekline bağlı olarak bağırsak florası zamanla değişkenlik gösterebilir” dedi.
#Gaita MikrobiyotasıKetojenik, dukan, aralıklı oruç, taş devri, Akdeniz diyeti… Her yıl yeni bir diyet moda oluyor ve büyük vaatlerde bulunuyor. Yıllardır en sağlıklı beslenme şekli olarak bilinen Akdeniz diyeti, kalp sağlığını koruyan, uzun yaşamı destekleyen ve bilimsel araştırmalardan tam not alan bir beslenme şekliydi ama şimdi karşısına çok güçlü bir rakip çıktı. Afrika diyeti…
#Tanzanya DiyetiRobbie Williams, son dönemde yaşadığı sağlık sorunlarıyla gündemde. Ünlü sanatçı, fiziksel ve ruhsal çöküşünün ardından 'korsan hastalığı' olarak bilinen şaşırtıcı bir teşhis aldı. Peki, bu gizemli hastalık ne anlama geliyor? Williams’ın yaşadığı zorlu süreç nasıl başladı ve ülkemizde de görülüyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBizleri 27 Nisan’da oldukça stresli bir yeniay bekliyor. 7 derece Boğa burcunda meydana gelecek yeniaya Mars (savaş, stres) ve Plüton (baskı, manipülasyon, değişim) dahil olarak T-Kare dediğimiz açı kalıbını oluşturacak. Yeniayın etkilerini 21 Nisan itibariyle hissetmeye başlayacağız ve 5-6 Mayıs’a kadar da devam edecek.
#Dinçer GünerSon haftalarda çocuklar yüksek ateşle yanıyor, yetişkinler ise halsizlikten neredeyse ayakta duramıyor. Kimi “grip oldum” deyip geçiyor, kimi “midem bozuldu” sanıyor. Oysa çoğumuzun yakalandığı şey aslında aynı: Influenza B. Genellikle Influenza A ile anılan grip vakaları bu kez biraz daha sessiz ama etkili gelen bir kardeşle karşımızda... Peki neden bu kadar arttı, nasıl tanıyacağız, nasıl korunacağız?
#SağlıkEskiden baş boyun kanserli hastaların yaklaşık yüzde 15’inin HPV ile ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, şu anda bu oranın Avrupa ve ABD’de yüzde 85’e kadar çıkmış olduğunu belirtti. Uzmanlar, HPV’den korunmanın en önemli yolunun ise aşı olduğunu söyledi.
#HPVSağlık Bakanlığı, 'Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum şekline yönelik bir yönlendirme ya da dayatma yapmamakta; bilimsel veriler ışığında, normal doğumun faydalarına yönelik toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan çalışmalar yürütmektedir.' açıklamasında bulundu.
#Sağlık BakanlığıSivassporlu futbolcular, Fenerbahçe maçına ellerinde “Doğal olan normal doğum” pankartı ile çıktı, sosyal medya yıkıldı. Kadınların bu pankartın bir futbol maçında açılmış olmasına da pankarttaki ‘normal’ doğum vurgusuna da itirazları var! Ancak öte yandan şu da bir gerçek ki Türkiye, aralarında Avustralya, Fransa ve ABD’nin de olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye 38 ülke içinde, yüzde 62.8 ile en çok sezaryen yapılan ülke. Oysa Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde doğumların sadece yüzde 15’i riskli ve acil müdahale gerektiriyor. Mademki böyle bir pankartla konu gündeme geldi, hem o pankarta itirazların hem de sezaryen doğum oranlarında yaşanan hızlı artışın nedenlerine beraber bakalım.
#Sezaryen DoğumBilim dergisi Nature’da yayınlanan ve Galler’de 280 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, zona aşısı olan yaşlı bireylerde demans riskinin, olmayanlara göre yüzde 20 daha düşük olduğu ortaya çıktı.
#ZonaBahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
#Dr. Ayça KayaYaz aylarında hafif ve ferahlatıcı yemekler hem mideyi yormaz hem de sıcak havalarda daha rahat hissetmeni sağlar. Chef Rüzgar SÜNBÜL İşte yaz için mükemmel hafif yemek önerileri "Rubins Özgün tarifler ise bir yemek kültürünün en özel parçalarından biridir. Geleneksel damaklarda unutulmaz tatlar bırakır. bir Özenle seçilmiş malzemeler, özgün tarifler Özellikle mevsiminde toplanmış taze sebzeler, doğal yollarla beslenmiş et ürünleri ve katkı maddesi içermeyen sağlıklı malzemeler yemeklerin gerçek tadını ortaya çıkarır.
#Yaza Fit Girme TarifleriElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin Yiğitİlk bakışta dünyanın en şanslı insanları arasında gibi görünüyor. Aslında birçok açıdan da öyle. Zaten zengin bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Güzellik deseniz var, para deseniz birçok insanın hayal bile edemeyeceği kadar kazanıyor.
#Gigi HadidHavalar yavaş yavaş ısınıyor, böcekler hareketlenmeye başladı. “Basit bir böcek ısırığı ne olacak ki” diyoruz ama her yıl böcek ısırığı sonucu yüz binlerce kişi hayatını kaybediyor. Oysa yapılacak basit ilkyardım müdahalesi ile onlarca hayatın kurtulması mümkün. Peki siz yaşadığınız bölgedeki riskler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte bölge bölge risk haritası...
#SağlıkBaharın gelişiyle birlikte doğa canlanırken, mevsim geçişlerindeki bu süreçte yaşanan hormonal değişiklikler ve çevresel faktörler, birçoğumuzda yorgunluk halsizlik, uyku düzensizlikleri ve motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor. Peki, bu yorgunluğu azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için neler yapabiliriz? İşte bu sorunun cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranAslında küçük çocuğu olan bütün anne ve babaların ortak derdidir onların sağlığı. Özellikle de belli bir yaşın altındaki çocukların sık sık her tür hastalığa açık olması ise şaşmayan 'yüzde yüz' gibi bir gerçek.
#Katherine SchwarzeneggerInstagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’ta takipçilerimize ‘Pazı mı, ıspanak mı’ diye sorduk. Anketimize katılanların yüzde 64’ü tercihini ıspanaktan yana kullandı. Her ikisi de sağlıklı ve besin değeri açısından zengin bu yeşil sebzeler, yemeklere, salatalara, böreklere ve hatta smoothie gibi içeceklere bambaşka bir lezzet katıyor. Zümrüt renginde saklı şifalarını yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit, tariflerini de Gülay Barbaros Altan yazdı.
#Berrin YiğitKanser, dünyada en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri. Ancak uzmanlara göre basit yaşam tarzı değişiklikleriyle riski azaltmak mümkün. Sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, erken belirtileri dikkate alma bunlardan birkaçı...
#KANSERTıpkı bizim gibi hayvan dostlarımız da mevsim geçişlerinde bir uyum süreci yaşıyor. Bahar aylarında tüyleri daha çok dökülmeye başlıyor, hormonları değişiyor ve bu yüzden daha enerjik oluyorlar. Polenler onları da rahatsız edebiliyor. Pire ve kene gibi parazitler de cabası…
#Kedi