Paylaş
Okullar açılınca, “Uzaktan çalışıyoruz zaten” diyerek yazlıklara kaçan aileler de şehre döndü. Böylece yaz boyu yaşanmamış tüm pazartesi sendromlarının bizi beklediği eylül ayına girdik. Sadece bununla kalsa yine iyi. Azalan güneş ışığı, soğuyan hava, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmek, okul ve işyerlerine dönüşle insanlarla temasın artması... İşte tüm bunlar hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Biz de savunmasız bekleyecek değiliz elbet! Zırhlarımızı kuşanacağız! Üstelik bunu yaparken doğanın gücünden yararlanmak mümkün. Vitaminler, mineraller, bitkisel ekstreler, bitki çayları ve uçucu yağlar...
LİSTE BAŞI YİNE D VİTAMİNİ
Mevsim geçişinde bağışıklık sisteminizi desteklemek için yapılacaklar listesinin başına D vitamini takviyesi konulabilir. Elbette almanız gereken doz belirlendikten sonra. Menülerinizde de D vitaminine yer açmak mümkün. Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar iyi D vitamini kaynaklarıdır. Karides, sığır karaciğeri, yumurta sarısı, peynir ve süt de öyle...
D vitamininin vücutta aktif formuna dönüşmesi için her gün 15-20 dakika güneşle temasta kalmaya devam etmek gerekiyor. Gıdalarla karşılanamayacak bir ihtiyacınız varsa, eczaneden ampul, tablet, damla, sprey formundaki bir D vitamini ürünüyle eksikliği giderebilirsiniz. Ölçüm yaptırmadan D vitamini kullanıyorsanız günlük 1000 IU olan damla, sprey formları uygun. Ampul gibi formlar çok yüksek doz içeriyor ve fayda yerine zarar verebiliyor.
C vitamini, magnezyum ve çinko da vücut direncini arttırır. Siyah üzüm, yeşil biber, karnabahar, lahana, brokoli, portakal, mandalina, greyfurt, böğürtlen, üzüm suyu, şalgam ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini açısından zengindir. İhtiyaca göre doktorunuzla veya eczacınızla konuşarak, mevsim geçişlerinde günlük 500-1.000 mg Ester C vitamini almak da iyi bir seçenek.
Arpa, peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, balık, patates, ceviz, badem, lahana, kuzu eti ve tahıllarsa çinko açısından zengindir. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli minerallerden magnezyum ıspanak ve pırasa gibi yeşil sebzelerde bol bulunur. Yerfıstığı, soğan, incir, üzüm, hurma, ceviz, badem, çavdar, yoğurt, havuç da magnezyum içerir. İhtiyacınıza göre doktorunuza ve eczacınıza danışarak farklı çinko ve magnezyum formlarından da yararlanabilirsiniz.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN...
Nane çayı antiviral ve antibakteriyel özelliğiyle bu dönemde köşe kapmaca oynamaya başlayacağımız mikroplara karşı güçlü bir düşmansavardır. Etkisi içeriğindeki fenolik maddelerden ve uçucu yağdan kaynaklanır. Bir avuç taze nane yaprağını ya da bir çay kaşığı kurutulmuş naneyi bir bardak kaynatılmış suda 5-10 dakika bekletip tüketebilirsiniz. Ama safra kesesi veya karaciğer hastalığınız varsa nane çayı içmenizi önermem. Karanfil de bağışıklığı güçlendirmede vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bir çay kaşığı karanfil tomurcuğu, bir bardak kaynar suyla karıştırılarak 2-3 dakika bekletilir. Günde bir bardak içerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Paylaş