Bana göre “sağlık tüyolarının medyada şeker gibi dağıtıldığı” yeni ve farklı bir dönemdeyiz ve müthiş bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıyayız. Neticede de sağlığımızı koruma, sağlıklı kalma, hastalıklardan uzak durma gibi meseleler çok karmaşık süreçler haline geldi. Diğer taraftan, hepimiz fazlasıyla farkındayız, zor bir yıl geçirdik. 2021’in de beklediğimiz kadar kolay geçeceğini zannetmiyorum. Bu arada yaşam tarzımız, hayatımıza ilişkin seçimlerde de bazı değişiklikler oldu, olacak. Ben kendi adıma bu değişikliklerin neler olabileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım.
#YAZARPandemi etkisi altındaki mevsim geçiş sürecinde bağışıklığın güçlenmesi için gıdalarla alınacak önlemler büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, mevsim geçişlerinde tüketilmesi gerekenleri anlatıyor.
#Mevsim Geçişlerinde Ne YemeliHastalıklar mevsim geçişleriyle birlikte, özellikle öksürükle okullarda baş göstermeye başladı. Bağışıklığı güçlendiren besinler hastalıkların başlamasıyla milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. Her kış etkisini farklı şekillerde gösteren gribal enfeksiyonlara karşı vücudumuzun dirençli durması çok önemli. Bağışıklığı güçlendiren besinler, vitaminler ve gıdalar tüketmemiz kış boyunca hastalıklara kalkan oluşturmakta kilit nokta! Peki, bağışıklığı güçlendiren besinler neler? Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte sizler için hazırladığımız kış boyunca ayakta tutacak o mucizevi tarif!
#BağışıklıkGünümüzde sağlığa faydalı pek çok besin bulunmaktadır. Bu besinlerin ise kendine has belli özellikleri bulunur. Özellikle de pancar hem lezzetli hem de kolay tüketilebilen bir besindir. Haşlanmış ve çiğ pancar gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum’da vücut ısısını sabit tutabilmek için enerji değeri yüksek besinler tercih ediliyor. Kışın ve pandemi döneminin aynı zamana denk gelmesiyle bağışıklığı güçlendiren, enerji ve besin değeri yüksek gıdalara talep arttı.
#ErzurumKoronavirüs dünya gündeminin ilk sırasında olmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarının ilerlemesi ve ilk uygulamaların birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlaması umutlarımızı artırdı. Koronavirüs aşılarının uygulanmasının ardından pandemi sürecinde kritik bir eşiği daha atlamış olacağımızı düşünüyorum. Devam eden süreçte kendimizi koronavirüsten kişisel önlemler alarak korumamız ve bağışıklığımızı güçlendirmemiz büyük önem taşıyor. Bu noktada koronavirüse karşı sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.
#KoronavirüsAlanında iki uzman isim; Dr. Ender Saraç ve Astrolog Aygül Aydın birlikte “2021 Astroşifa Ajandası”nı kaleme aldı. Beden ve ruh dengesini sağlayacak önerilerde bulunan ikiliden Dr. Ender Saraç, “Hem sağlık hem de astroloji konusunda eğitimler almış biri olarak, yeni bir yılla ilgili önerilerimi gökyüzünün şifreleriyle birleştirerek sunmak benim için çok değerli” diyor. Astrolog Aygül Aydın ise 2021’den umutlu olduğunu dile getiriyor: “Yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Bu yılki seçimlerimiz gelecek 20 yılımıza etki edecek. Bu nedenle 2021, ilmek ilmek dokumamız gereken bir yıl. Astroşifa Ajandası’nda yılı planlarken gün be gün takip edecekleri ay takvimini de okuyucularımıza sunduk” diyor.
#Aygül AydınYapılan araştırmalara göre Morina Balığı'nın karaciğerinden elde edilen Omega 3, bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüs ile savaşta etkili rol oynuyor. Bilim insanları, günlük bin miligram kullanılması önerilen omega 3 ve vitaminlerin, hekim kontrolünde tüketilmesi konusunda ise vatandaşları uyarıyor. Pediatrik Allerji-İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç, omega 3'ün koronavirüsle savaşta etkili rol oynadığını belirtti.
#Omega 3Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriTüm dünya Covid-19 virüsü ile mücadele ediyor. Ağır hastaların hastanede tedavisi sürdürülürken, Covid-19 testi pozitif çıkan, hafif semptomlu hastaların tedavisi ise evde planlanıyor. Peki, Covid-19 pozitif hastalar karantinada nasıl beslenmeli? Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, koronavirüs hastalarına tıbbi tedavilerini desteklemek için tavsiyeler verdi.
#COVID-19Hava sıcaklıklarının azaldığı ve sonbahardan kışa geçişin yaşandığı bugünlerde uzmanlar, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıklara karşı uyardı. Bu gibi rahatsızlıkları kolay atlatmanın bazı tüyoları olduğunu belirten Diyetisyen Merve Çelik, sağlıklı beslenmenin en önemli savunma silahı olduğunu söyledi.
#SonbaharGebelik sürecinin getirdiği etkiler nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflayan hamileler ve yeni doğum yapan anneler, son günlerde artış gösteren koronavirüs vaka sayıları nedeniyle oldukça endişeli. Bu gruba giren kadınların, pandemi sürecinde vücut dirençlerini güçlendirebilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.
#KoronavirüsSon dönemde herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek yollar arıyor. Limon, portakal, bergamot gibi bitki kabuklarını kaynatıp tüketmenin yararlı olabileceğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin sadece hastalık döneminde değil, her zaman güçlü tutulması gerektiğini söyleyerek, vücut direncini güçlendirmeye yardımcı olacak gıdalarla ilgili bilgi verdi.
#Bağışıklık SistemiSon dönemde herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek yollar arıyor. Limon, portakal, bergamot gibi bitki kabuklarını kaynatıp tüketmenin yararlı olabileceğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, özellikle kronik hastalığı olanlar ve gebeler gibi özellikli gruplarda yer alan kişilerin bu ürünleri tüketmeden mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğinin altını çizdi.
#Prof. Dr. Gülçin KantarcıSONBAHARDA alınacak 2-3 kilonun bağışıklık fonksiyonunu tehlikeye sokabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Duygu Yıldırım, “Siz de fazla kiloluysanız veya olması gerekenden zayıfsanız, vakit kaybetmeden ideal kilonuza sağlıklı bir diyetle ulaşmalısınız. Bunun için günde 4- 6 öğün beslenin ve kahvaltınızı çok geç yapmayın” diyerek, 10 maddede bağışıklığı güçlendirmenin yollarını anlattı.
#Diyetisyen Duygu YıldırımViral hastalıklardan korunmanın veya hastalık seyrini en hafif şekilde atlatabilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması büyük önem taşır. Virüslere karşı koruma kalkanı olarak rol oynayan bağışıklık sistemini olumlu ve olumsuz etkileyen pek çok faktör vardır.
#BursaYaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, koronavirüs her geçen gün etkisini artırırken, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Uzel, “Bağışıklık sistemini normal şartlarda güçlü tutmak gerekir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi, hastalıklarla mücadelenin gündemden düşmediği bu günlerde hassasiyetle değerlendirilmesi gereken bir gündem oluşturmalıdır” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsle mücadelede alınacak önlemlerin yanı sıra dengeli ve doğru beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, bağışıklık sistemin güçlendirilmesi için tavsiyelerde bulunuyor. Uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için demir, çinko, Omega 3, B12, probiyotik ve sirke kullanımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlara göre, demir içeren kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, kuru baklagillerin yanı sıra Omega 3 içeren uskumru, somon, sardalye ile ceviz badem ve yeşil yapraklı sebzeler bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
#KoronavirusKışa hazırlık dönemi olan sonbahar mevsimi, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı bir mevsim. Sağlıklı beslenmenin bu tür rahatsızlıklara karşı en önemli savunma silahı olduğunu belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sonbahar mevsimini sağlıklı geçirebilmek için yapılması gerekenleri anlattı.
#Sonbaharda Nasıl BeslenmeliSonbahar mevsimini sağlıklı geçirebilmek için beslenmenin ve su tüketiminin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Bu dönemde vücudun direnci artırılmalıdır. Direncin artması ile birlikte savunma mekanizması güçlenecek, yorgunluk ve halsizlikten korunmak için tedbir alınacaktır. Bunun için besinlerden önce en önemlisi su tüketimidir" dedi.
#SonbaharKış aylarının gelmesiyle beraber sert mevsim geçişlerinden dolayı bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Çok sık nezle ve grip olmakla birlikte halsizlik, yorgunluk ve stres gibi belirtiler artıyor. Bu nedenle, özellikle bahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar tüketmek son derece önemli. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, yaklaşan soğuk kış ayları için bağışıklığımızı güçlendiren gıdalar hakkında ipuçları verdi.
#Hastalıklara İyi Gelen GıdalarKış enfeksiyonlarıyla yani grip, nezle, farenjit ve bronşitle mücadele etmek için sağlam bir bağışıklık sistemi şarttır. “Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın ilk adımı, akıllı bir beslenme planı oluşturmaktır.” diyen Sağlıklı Yaşam ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş, bağışıklık sistemini güçlendiren 10 mucizevi besini anlattı.
#Farenjit