Kiraz kilo aldırır mı sorusu, mevsim meyvesini tüketmek isteyen ancak endişeleri bulunan vatandaşların gündeminde yer alıyor. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kiraz, şekerli yapısı ile sıcak havalarda meyve tabaklarının vazgeçilmezlerinden oluyor. Her yaştan kişinin yaz mevsiminde iştahla tükettiği kiraz, diyet yapanların gözdesi olsa da içeriğinde bol miktarda şeker bulundurması nedeniyle, kilo yapıp yapmadığı merak konusu olmaya devam ediyor. Peki, kiraz kilo aldırır mı? kiraz kaç kalori?
#KirazYıllardır hastalıklara karşı kullanılan sinameki otu, dünyanın en faydalı bitkilerinden biridir. Anavatanı Afrika olan sinameki otu, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Sinameki otu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, en çok nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinameki OtuMide ekşimesi, çeşitli mide problemlerinin sonucu hamilelikte, tatlı ya da ekşi yiyince gibi zamanlarda ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yağlı ve ağır beslenme sonucunda mide ekşimesi meydana gelebilir. Mide ekşimesi aynı zamanda gaz yaparak sindirim problemlerine de sebep olabilir. Peki, mide ekşimesine ne iyi gelir, neden olur? Mide ekşimesi nasıl geçer? İşte, mide ekşimesinin belirtileri ve iyi gelen bitkisel yöntemler
#Mide Ekşimesine Ne İyi GelirKereviz tohumu nedir? Kereviz tohumu nasıl olur? Kereviz tohumunun özellikleri nelerdir? Kereviz tohumu nasıl yetiştirilir? Kereviz tohumu ne zaman ekilir ve dikilir? Kereviz tohumu ne zaman çimlenir? Kereviz tohumu nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla bağırsak şişkinliği şikayetlerinin de arttığını söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak şişkinliği, hastalığa bağlı olmadan da yani kişinin yeme içme alışkanlığına göre de oluşabilir” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralYenidoğan bebeklerin en sık doktora getirilme nedenleri arasında ıkınmalar önemli bir yer tutar. Bu bebekler uykuya geçişte sıkıntı yaşar, inlemeleri ve dışkı yaparken zorlanmaları nedeniyle ebeveynler soluğu doktorda alır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Elçin Kızılok, bebeklerde ıkınmaya neden olan etkenleri anlattı, önemli önerilerde bulundu.
#Bebeğim Sürekli Ikınıyor Ve KızarıyorGüçlü bir antioksidan kaynağı olan kiraz, bahar mevsiminin ardından tezgahlardaki yerini almaya başladı. Yaz meyvelerinin en gözdeleri arasında yer alan ve vitamin deposu olan kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Susuzluğa iyi gelen ve her yaştan kişinin iştahla tükettiği bu meyve, böbrek ve karaciğer üzerindeki etkileri ile biliniyor. Peki, kirazın faydaları nelerdir? Kiraz nelere iyi gelir?
#Kirazda Hangi Vitaminler Var?Düzensiz beslenmek, işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli, şekerli içecekler içmek ve stres bağırsak sağlığını bozarak birçok hastalığa neden oluyor. Evde yapılan doğal ve probiyotik açısından zengin, turşu gibi fermente gıdalar tüketmenin, bozulan bağırsak duvarını hem onardığını hem de güçlendirdiğini anlatan Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, ev yapımı turşu tarifi verdi.
#Bağırsak DüzenleyiciUzmanların dost bakteriler olarak nitelediği probiyotikler, bağırsak duvarını kaplayarak koruyucu bir tabaka oluşturur ve çeşitli sağlık problemlerine neden olan düşman bakterilere karşı doğal biyolojik barajlar inşa eder. Probiyotikleri koruyup desteklemenin bir yolu yanlış beslenme ve gereksiz ilaç kullanımından uzak durmaktır. Peki, probiyotik tam olarak nedir, hangi besinlerde bulunur?
#ProbiyotikEn çok tercih edilen yaz meyvelerinden olan kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Adeta sağlık deposu olan bu faydalı meyve her yaş grubundan insan tarafından büyük bir zevkle tüketiliyor. Mevsiminin gelmesi nedeniyle pazar tezgahlarında ve manavlarda sıklıkla görülen kirazın faydalarını merak eden vatandaşlar da konu hakkında araştırma yapıyor. Peki, kirazın faydaları neler? Kiraz nelere iyi gelir?
#Kirazın Faydaları Neler?Sevilerek tüketilen bir yaz meyvesi olan kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Genç yaşlı herkesin iştahla yediği bu küçük kırmızı meyve adeta sağlık deposu olarak biliniyor. Vatandaşlar da mevsiminin gelmesiyle birlikte kirazın faydalarını merak etmeye başladı. Vatandaşlar kirazın nelere iyi geldiğini ve faydalarını araştırırken bir yandan da kiraz sapının yararları hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, kirazın faydaları neler? Kiraz sapı nelere iyi geliyor?
#Kirazın Faydaları Neler?Modern dünyada sıklıkla maruz kalınan paketli ve işlenmiş gıdalar, ağrı kesiciler, uyku düzensizlikleri ve stres, bağırsak florasının bozulmasına sebep oluyor. Bağırsaklar, bağışıklık sisteminin en büyük organlarından biri olduğu için herhangi bir bozulma bütün metabolizmayı etkiliyor. Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan bağırsak florasını sağlıklı ve güçlü tutmak için tüketilmesi gereken 5 besin grubunu anlattı…
#Bağırsak DüzenleyiciMemorial Ataşehir Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, yaz mevsiminde sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gerekenlerin başında yulaf ezmesi, karpuz, salatalık, domates, enginar, kabak, soda, limonata ve yoğurt gibi besinlerin geldiğini belirterek, "Özellikle sıcak hava ve yüzme gibi aktiviteler nedeniyle vücutta sıvı ihtiyacı artar.
2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazSabah uyanır uyanmaz kahvaltı sofrasına oturanlar... Akşamları yatana kadar atıştıranlar... ABD'de yapılan güncel bir araştırma, sizin için önemli veriler içeriyor. Araştırmayı yapan uzman bulgularını ve bunun vücudumuza olan etkilerini anlattı...
#Biyolojik SaatBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuYapılan araştırmalar kahve ve çay tüketiminin kalp-damar hastalıklarını ve kansere bağlı ölümleri yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor. Uzmanlar da bu içeceklerin olumlu katkılarını doğruluyor yine de kendimize bir sınır koymamız gerektiğini söylüyor.
#Kahve Ve Çay TüketimiSevgili Hürriyet okurları... Çay, ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada en sevilen içeceklerin başında geliyor. Bitki çayları da son dönemlerde oldukça popüler. Peki bitki çaylarında püf noktalar neler? Hangi çay hangi rahatsızlıklar için öneriliyor? Bu soruları Dr. Sevil Özkan’a sordum.
#Şenol Kalyoncu