Bağırsak haberleri sayfasında Bağırsak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10534 Bağırsak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkLise üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ceren Sel, beyin tümörü ve bağırsak ilişkisini inceleyen projesiyle 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi'nde biyoloji dalında birincilik ödülü aldı.
#TÜBİTAKZonguldak'ta midesinden ve bağırsağından ameliyatla 28 hurma ve 35 zeytin çekirdeği çıkarılan 92 yaşındaki kadın sağlığına kavuştu. Midedeki taşlaşmış gıdaların tehlikeli olduğuna dikkati çeken Doktor İlhan Taşdöven, 'Hastanın 92 yaşında olması, bu tür ameliyatları kaldırması açısından hekimleri zorluyor ama hastamız şu an sağlıklı.' dedi.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Hepimizin sağlıklı yaşlanmak istediği bir gerçek. Peki, bunun anahtarının bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca bakteride gizli olabileceğini biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız, sağlıklı yaşlanmanın sırrı bağırsaklarımızda!
#Şenol KalyoncuSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakABD’nin Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde yaşanan bir vaka doktorları bile şaşkına çevirdi. Vaka raporunda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirten doktorlar geçmeyen öksürük krizinin ardından hastaneye yetiştirilen kadını zorlukla kurtardı.
#Bağırsak63 yaşındaki ABD'li adam karısı ile kahvaltı yaptığı sırada aynı anda öksürüp hapşırınca, vücudunda bir ıslaklık hissetti. Tişörtünü kaldırınca bağırsaklarının dışarı çıktığını gören adam acilen hastaneye kaldırıldı. Sıra dışı vaka 'American Journal of Medical Case Reports' dergisinde yayınlandı.
#BağırsakABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#Bakteriİstanbul'da 9 yaşındaki otizmli Harun Duman, ailesi fark etmeden 13 küçük mıknatıs yuttu. Kusma şikayeti üzerine ailenin hastaneye götürdüğü çocuk, ameliyata alındı. Gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası Harun'un bağırsaklarından birbirine yapışmış halde 13 mıknatıs çıkarıldı. Baba Ali Duman, 'Acilen ameliyata aldılar. Biz de şok olduk o esnada. Yattığı battaniyeyi ısırıp yuttuğu oldu. Biz böyle bir şey çıkmasını hiç beklemiyorduk.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulRize’de, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye götürülen Miraç Kalay’ın (7) bağırsağında yapışık halde tespit edilen 3 mıknatıslı bilye, ameliyatla çıkarıldı. Çocuk Cerrahi Uzmanı Halil İbrahim Çakmak, “Mıknatıslı objelerin bağırsakları delmesi hayati tehlike oluşturdu. Acil ameliyata aldık ve hasta sağlığına kavuştu" dedi.
#RizeAnne ve babaların bebeklerde yaşamış olduğu bir takım problemler ve rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bu problemlerden ve rahatsızlıklardan bir tanesi de bebeklerde kabızlık durumudur. Bebeklerde kabızlığın nasıl giderileceğine dair araştırma yapan anne ve babalar konu ile ilgili doktora da danışmaktadırlar. Peki, bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? 3-6-9 aylık bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BebekSon dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz kolit, sindirim sistemi ve bağırsaklarla ilgili bir hastalıktır. Sağlıklı bir vücut için önemli bir görevi olan bağırsaklarda yaşanan kolit sorunu teşhis ve tedavi edilmezse istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Peki kolit nedir, neden olur? Kolit hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#KolitBağırsaklar, ikinci beyin olarak bilinir. Bu nedenle sağlığımız için bağırsakların düzgün çalışması oldukça önemli. Fakat bazı rahatsızlıklar bağırsakları ciddi derecede etkiler ve sorunlara neden olur. Kolit hastalığı gibi... Kolit hastalığının en bilinen türü ülseratif kolittir. Peki ülseratif kolit nedir, neden olur? İşte ülseratif kolit belirtileri...
#Ülseratif Kolitİstanbul'da yaşayan 4.5 yaşındaki Uras Aslan Aktaş, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Çekilen röntgen filmi sonucu küçük çocuğun bağırsağında tam 19 tane 'neodyum mıknatıs' tespit edildi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Çay tarafından ameliyata alınan Aktaş, sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Çay aileleri uyararak, “Oyuncak olarak satılan bu güçlü mıknatıslar yutulduğu zaman hayatı tehdit edebilir. Ailelere bu tür oyuncaklardan uzak durmalarını öneriyorum" dedi.
#İstanbulYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
#RamazanDiyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan sonrası beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için önemli tavsiyelerde bulundu. Ertuğ, hafif kahvaltı yapılması, porsiyon kontrolü, şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, su tüketiminin artırılması ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
#RAMAZANRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeRamazan ayında sindirim sistemi uzun süreli oruca alışır, öğün sayıları azaldığı için beslenme düzeninde değişiklikler olur. Ayrıca metabolizma Ramazan ayı süresince yavaşladığı için daha kolay kilo alınır. Ramazan ayının bitmesi ile kişilerde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimi gelişir. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle bayramda az ve sık yeme düzenine geçmek, metabolizmanın hızlandırılması ve olası sağlık sorunlarının önlenmesi için çok önemlidir. Diyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrası beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.
#RamazanRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeRamazan süresince değişen beslenme biçiminin bayramla birlikte günlük hayata uyum sağlayabilmesi biraz zaman alabiliyor. Bu süreçte mide ve bağırsak şikayetleri yaşamak istemiyorsanız Uzman Diyetisyen Dilan Dalgıç'ın uyarılarına kulak verin.
#BAYRAMMart ayının “kolorektal kanserler farkındalık ayı” olduğunu belirten Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Kolorektal kanserler, erken teşhisle kontrol edilebilir. Bu nedenle düzenli tarama ve bilinçlenme önemlidir” diyerek, her kanser türünde olduğu gibi kolorektal kanserlerde de erken tanının önemine dikkat çekti.
#1Birçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurUluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?
#AstronotMalatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine karın ağrısı şikayetiyle başvuran kadının rahminden 7 kilogramlık tümör çıkarıldı. Hasta Semra Akgeyik, yaptığı açıklamada. "Başlangıçta şişkinliği kilo almak olarak düşünmüştüm, ağrılarım yoktu. Ancak ağrılarım arttı ve karnım genişlemeye başlayınca hastaneye başvurdum. Yapılan tetkikler sonrası kitle tespit edildi ve hemen alınması gerektiği kararı alındı. Şu an sağlığım çok iyi." dedi.
#MalatyaErdoğan Keskin (54), kronik böbrek yetmezliği sorunu yaşayınca oğlu Çetin Keskin (26) donör olmayı kabul etti. Ancak Çetin Keskin’de ilerleyen dönemde böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorununa neden olabilecek ürolojik bir sorun tespit edildi. Üroloji ekibi sorunu ameliyat öncesinde çözdü. Oğuldan babaya böbrek nakli başarıyla gerçekleştirildi.
#Erdoğan KeskinUluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yaklaşık dokuz aydır mahsur kalan iki astronotu Dünya'ya döndürecek SpaceX kapsülü başarıyla fırlatıldı. SpaceX'in sahibi Elon Musk, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yeni ekibin ISS'ye varış anlarını alıntılayarak, Dragon kapsülünün hedefine ulaştığını belirtti. Astronotların Dünya'ya dönüş yolculuğunun bu hafta sonu başlaması bekleniyor.
#UzayKabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkTereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkKanserin gelişiminde asıl etkili olan şeyin nasıl yaşadığımız olduğuna işaret eden çalışmaların sayısı günden güne artıyor. Örneğin geçen yıl yayımlanan bir araştırmada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 45'inin yaşam tarzından kaynaklandığı ve tamamen önlenebilir olduğu görüldü. Peki kanseri önlemede kritik rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleri neler?
#SağlıkSon günlerde yemek yerken vücut pozisyonunun iştah ve sindirim üzerinde etkili olabileceğini iddia eden paylaşımları çok sık görmeye başladık. Bacakları karına doğru çekerek yemek yemenin karın bölgesine baskı yaparak mide kapasitesini etkilediğini, iştahı azalttığını deneyimlediğini söyleyenler var. Peki bunun bilimsel bir dayanağı var mı? Diyetisyen Gülçin Işık ile hem yerken aldığımız oturma şeklinin iştah üzerine etkisini hem de iştahı baskılayan diğer etkenleri konuştuk.
#Sağlık